sobota, 12 listopada 2016

ciasteczka masa kajmakowa

Dziś łatwy przepis (znaleziony u Doroty na blogu i lekko zmodyfikowany) na ciasteczka z masą kajmakową i czekoladą. Robi się je super szybko, są przyjemnie kruche i maślane, a do tego dominuje w nich smak i zapach kajmaku. Idealne na proszoną herbatkę do znajomych, lub też z kubkiem aromatycznej kawy. Polecam wszystkim łasuchom!


Składniki: (ok. 20 sztuk)

  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 100 g masy kajmakowej z puszki (zwanej też masą krówkową)
  • 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 170 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej

 

Wykonanie:  (15-17 minut na przygotowanie masy + 13 minut pieczenie = ok. 30 minut)

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.
  2. W misie miksera umieścić masło, masę kajmakową oraz cukier. Zmiksować na gładką masę.
  3. Dodać mąkę, szczyptę soli oraz ekstrakt z wanilii i zmiksować do połączenia (masa będzie gęsta).
  4. Dodać posiekaną czekoladę, zamieszać.
  5. Na blachę do ciasteczek wyłożyć papier do pieczenia (lub silikonową matę). 
  6. Z ciasta formować kulki (najłatwiej przed formowaniem lekko zwilżyć dłonie wodą - masa nie będzie się tak lepiła) wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce w sporych odstępach od siebie. Każdą kulkę lekko spłaszczyć dłonią. 
  7. Piec przez ok. 13 minut lub do lekkiego zarumienienia brzegów.
  8. Ciasteczka wyjąć, pozostawić na chwilę na blaszce, a następnie zdjąć do całkowitego ostudzenia na kratkę.

 

ciasteczka masa kajmakowa

ciasteczka masa kajmakowa

ciasteczka masa kajmakowa

| < Listopad 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Durszlak.pl