serniki

sobota, 29 października 2016

Sernik Crème brûlée - kubek

Tym razem, od ostatniego wpisu minęło...hmm..kilka lat.. Nie oznacza to jednak, że przez ten czas nic się w mojej kuchni i piekarniku nie działo! Jak zawsze winny jest brak czasu i pewnie trochę lenistwo. Teraz jednak, korzystając z wolnej soboty, postanowiłam podzielić się moim ostatnim dokonaniem. Sernik crème brûlée jest po prostu pyszny - "nutellowy" spód, puszysta masa serowa i kremowy wierzch z karmelizowaną skórką - takie połączenie zdecydowanie zasługuje na miejsce na moim małym cukierniczym blogu. Przepis z niezawodnej Kwestii Smaku.

 

Składniki:

Spód

  • 190 g ciasteczek czekoladowych z dziurką
  • 100 g orzechów laskowych bez skórki (najprostszą metodą obrania orzechów laskowych jest ich uprażenie na blaszce w piekarniku; spowoduje to, że skórka oddzieli się od orzechów i łatwo zetrze)
  • 2 łyżki roztopionego masła

Masa serowa

  • 500 g tłustego twarogu
  • 500 g mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 1 żółtko
  • 200 g białej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremowej 30%

Crème brûlée

  • 420 ml śmietanki kremowej 36%
  • 1/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek

Oraz

  • cukier do karmelizacji (5-6 łyżek)
  • maliny/ziarna granatu do dekoracji - opcjonalnie

Wykonanie (ok. 3h + studzenie ok. 2-3h i cała noc/min.8h w lodówce = 6h + noc lub 14h)

Spód (ok. 5-7 minut)

  1. Dno tortownicy o średnicy min. 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem         do pieczenia. Następnie zapiąć obręcz wypuszczając papier poza nią.
  2. Czekoladowe ciasteczka zmielić w malakserze/rozdrabniaczu na proszek razem z obranymi orzechami laskowymi, dodać roztopione masło i zmiksować chwilę do połączenia.
  3. Masą wyłożyć dno oraz 2 cm boków tortownicy, mocno uklepując. Wstawić do lodówki.

Masa serowa (ok. 10 minut + 60 minut pieczenie = ok. 1h10min)

  1. Twaróg zmiksować w malakserze/rozmiksować blenderem ręcznym lub zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa na gładką masę.
  2. Piekarnik nagrzać do 175 stopni (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Na dno piekarnika postawić keksówkę (sprawdzić wcześniej czy nigdzie nie przecieka). Zagotować wodę       w czajniku.
  3. Do misy miksera włożyć twaróg i mascarpone. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita przez ok. 1 minutę. Dodać mąkę ziemniaczaną i cukier - miksować przez kolejną 1 minutę.
  4. Dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku, na koniec dodać żółtko i jeszcze przez chwilę miksować.
  5. Białą czekoladę połamać na kosteczki i roztopić razem ze śmietanką kremówką (ma powstać gładka masa). 
  6. Następnie należy "zaprawić" czekoladę, czyli dodawać po łyżce masę serową cały czas energicznie mieszając (w sumie dodać ok. 10 łyżek masy serowej). 
  7. Do miski z masą serową dodawać stopniowo "zaprawioną" czekoladę miksując na małych obrotach miksera. 
  8. Gładką masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię szpatułką i wstawić sernik na kratkę do środkowej części piekarnika. Do keksówki na dnie piekarnika wlać wrzącą wodę z czajnika (około 2/3 objętości formy). Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 45 minut.

Crème brûlée (15 minut + 10-15 minut połączenie + 60 minut pieczenie = 1h30min)

  1. Za przygotowanie należy zabrać się w czasie, gdy sernik się piecze.
  2. W rondelku podgrzać śmietankę z cukrem. Gdy zacznie się gotować przy brzegach, odstawić z ognia. 
  3. Żółtka przez pół minuty miksować mikserem na minimalnych obrotach (mają tylko połączyć się ze sobą, nie można ich ubić, napowietrzyć), a następnie po łyżce dodawać do żółtek śmietankę, cały czas mieszając masę łyżką. Można też wlewać śmietankę cienkim strumieniem.
  4. Sernik wyjąć z piekarnika (nie wyłączać go, cały czas ma być 120 stopni). Odczekać około 7 minut aż powierzchnia sernika się wyrówna. 
  5. Delikatnie łyżką (nie wlewać!) nakładać płynny krem na powierzchnię sernika (można wyłożyć najpierw kilka łyżek, odczekać aż krem zastygnie i uszczelni wolne przestrzenie,     a dopiero później wyłożyć resztę kremu). Ostrożnie wstawić z powrotem do piekarnika. 
  6. Piec przez 60 minut w 120 stopniach, aż krem się zetnie (ma być ścięty, ale na środku pozostanie miękki, dodatkowo zesztywnieje jeszcze w lodówce).
  7. Sernik wyjmować stopniowo z piekarnika, uchylając na początku drzwiczki, później wysuwając go z piekarnika. Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony obkroić go nożem przy obręczy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na 1 noc lub kilkanaście godzin (ja zostawiłam na noc w piekarniku i rano wstawiłam do lodówki na kilka godzin). Przechowywać w lodówce bez przykrycia.

Wykończenie (ok. 5 minut)

  1. Aby zrobić skorupkę z karmelizowanego cukru należy ostudzony sernik posypać równą warstwą cukru. Opalić palnikiem karmelizując cukier.
  2. Do każdego kawałka, aby złamać słodycz sernika, można dodać kilka malin lub pestek granatu.

 

Sernik Crème brûlée - całość

Sernik Crème brûlée - skórka

środa, 26 grudnia 2012
Sernik Królewski

Od mojego ostatniego wpisu minal prawie równy rok. Jest to spowodowane wieloma rzeczami, miedzy innymi: awaria starego aparatu, nowym gorszym aparatem (bo jednak blog kulinarny bez zdjec to nie to samo), ciaglym niedostatkiem czasu, weganizmem. W Swieta jednak robi sie wyjatki. Nie moglam pozwolic, aby moja rodzina nie skosztowala domowego wypieku. Na pierwszy ogien poszedl sernik. I to nie byle jaki, tylko od razu Sernik Krolewski z niezawodnej Kwestii Smaku. Podobno jest to najlepszy sernik jaki kiedykolwiek upieklam, no ale w sumie, slysze to co roku ;)

PS. Zdjecia nie sa najlepsze, gdyz robione telefonem.


Składniki:

Spód:
  • 70 g ciemnej czekolady
  • 70 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 40 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki mielonych orzechów
Masa serowa:
  • 500 g tłustego twarogu sernikowego (uzylam twarogu z wiaderka)
  • 500 g sera mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 5 jajek + 2 żółtka (białka zostana wykorzystane do bezy)
  • 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30 lub 36%, najlepiej gęstej
  • 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/4 szklanki rodzynek (drobno posiekanych)

Wierzch:

  • Kilka łyżek dżemu pomarańczowego
  • Beza: 2 białka jajek + 120 g cukru + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • orzechy włoskie
[Listonic]

Wykonanie:

Spód:

  1. Przygotowac forme o srednicy 24 cm. Dno i boki tortownicy posmarować tluszczem i dno wylozyc papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
  2. Czekoladę połamać na kostki, włożyć do rondelka, dodać pokrojone masło oraz cukier i roztopić na małym ogniu mieszając.
  3. Odstawić z ognia, dodać jajko i energicznie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i sodę, wymieszać. Na koniec dodać mielone orzechy i wszystko wymieszać.
  4. Masę wyłożyć na spód tortownicy i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 8 - 9 minut. Wyjąć z piekarnika, jednak nie wyłączać go.

Masa serowa:

  1. Do misy miksera włożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone, mąką, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Miksować przez około 2 - 3 minuty na minimalnych obrotach, aż masa będzie gładka.
  2. Nastepnie wbijać po jednym jajku miksując wolno i na małych obrotach przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku, dodać żółtka i śmietankę i również zmiksować. 
  3. Masę wylać na popdieczony spód a na wierzch delikatnie posypać drobno posiekanymi rodzynkami i drobną skórką pomarańczową (nie mieszać, bo masa serowa jest rzadka i bakalie uciekną na dno - ja nie pomieszalam i moje bakalie zostaly na gorze). 
  4. Wstawić do piekarnika na grzanego do 180 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 60 minut (nie wyłączać piekarnika). Na około 15 minut przed końcem pieczenia zacząć przygotowywać bezę.

Beza:

  1. 2 białka ubić na bardzo sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas długo miksując po każdej porcji cukru.
  2. Po dodaniu cukru miksować jeszcze przez około 5 minut, aż piana będzie gęsta i błyszcząca.
  3. Na minutę przed końcem ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
  4. Wyjąć sernik z piekarnika i rozprowadzić na jego powierzchni dżem pomarańczowy. Wyłożyć pianę z białek oraz posypać orzechami włoskimi.
  5. Wstawić do piekarnika, do 120 stopni, i piec przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć jeszcze bezę przez 30 minut.

 

Sernik wyjąć z piekarnika i dobrze ostudzić. Obkroić nożem przy samym brzegu tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na całą noc lub minimum 8 godzin. Sernik trzymać w lodówce, kroić ostrym nożem zanurzanym na chwilę we wrzątku.


Sernik Królewski

Sernik Królewski

Sernik Królewski

niedziela, 01 maja 2011

sernik cytrynowy

Od dawna już miałam ochotę na coś cytrynowego. Słodko-kwaśnego. Delikatnego, a zarazem intensywnego. Kilka dni temu skorzystała z tego przepisu cuda.wianki, a ja, spragniona nowych cytrusowych wrażeń, postanowiłam się sama przekonać, czy faktycznie zasługuje on na takie pochwały.

I cóż..Ten sernik spełnia wszystkie moje aktualne zachcianki kulinarne. POLECAM! :)

Składniki:

  • 225 g ciasteczek digestive
  • 100 g masła, rozpuszczonego
  • 600 g sera białego mielonego (użyłam President z wiaderka)
  • 250 g sera mascarpone
  • 3 cytryny, sparzone
  • 2 jajka całe + 2 żółtka
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 175 g cukru
  • 100 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 6 łyżeczek lemon curd (użyłam gotowego, ale można zrobić samodzielnie, np. z tego przepisu)
  • 1 łyżka cukru pudru

[Listonic]

 

Wykonanie:

  1. Spód: ciasteczka rozkruszyć w malakserze lub włożyć do plastikowego woreczka i rozgnieść tłuczkiem. Połączyć z roztopionym masłem.
  2. Formę o średnicy 23 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć masę ciasteczkową i włożyć do zamrażarki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Masa serowa: w misce zmiksować oba rodzaje serów. Dodać cukier i nadal miksować.
  4. Dodawać po kolei jajka i żółtka, po każdym dodaniu dokładnie miksować.
  5. Zetrzeć skórkę ze sparzonych cytryn i dodać do masy serowej. Wymieszać.
  6. Z jednej cytryny wycisnąć sok, a następnie dodać go do masy i dokładnie wymieszać.
  7. Na koniec dodać 4 łyżeczek przesianej mąki ziemniaczanej i zmiksować wszystko razem.
  8. Po wyjęciu formy z zamrażarki, wylać masę serową na spód ciasteczkowy, a następnie polać po wierzchu, lekko podgrzane, 3 łyżeczki lemon curd i lekko zamieszać.
  9. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-60 minut.
  10. Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i tak studzić sernik. Po ostudzeniu wyjąć i włożyć na kilka godzin do zimnego miejsca (lodówka, piwnica).
  11. Przed pierwszym podaniem lekko ubić śmietanę kremówkę, dodać do niej pozostałe 3 łyżki lemon curd i łyżeczkę cukru pudru. Dobrze zamieszać i przełożyć na wierzch sernika.
  12. Ciasto przechowywać w lodówce.

 

sernik cytrynowy

sernik cytrynowy

sernik cytrynowy

niedziela, 02 stycznia 2011

sernik Amaro


Po prawie roku nieobecności wracam. Mam nadzieję, że wytrwam w noworocznym postanowieniu reaktywacji swojego skromnego bloga.

Swój powrót rozpoczynam przypomnieniem świetnego przepisu z książki "Kuchnia Polska XXI wieku" autorstwa W.M.Amaro, o której kilkukrotnie na swoim inspirującym blogu pisała Liska (umieszczony poniżej przepis uwzględnia modyfikacje Liski oraz moje). Pomimo obecności w przepisie borówek, jest to sernik tradycyjny, polski, a do tego oczywiście pyszny. Polecam!


Składniki:

  • 1 kg białego sera dwukrotnie/trzykrotnie mielonego (użyłam mielonego z wiaderka)
  • 340 g cukru + 10 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 100 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
  • 40 g mąki pszennej
  • 8 całych jaj
  • 4 białka + szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g borówek/jagód

[Listonic]


Wykonanie:
  1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, na końcu, ciągle ubijając, dodać cukier i cukier waniliowy.
  2. W drugiej misce ubić ser, dodając po jednym jajku. Gdy masa będzie gładka (będzie bardzo rzadka), dodać ostudzone masło i mąkę i dokładnie wymieszać.
  3. Dodać ubitą pianę z białek i cukru i dobrze połączyć z serem, ale już nie miksować.
  4. Formę do ciasta (najlepiej 26 cm, ja użyłam 23 cm, a z pozostałej masy zrobiłam mały serniczek w 15 cm formie) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wlać przygotowaną masę.
  5. Na wierzch ciasta wysypać umyte i osuszone wcześniej borówki/jagody.
  6. Ciasto piec 2 godz. w nagrzanym do 170 stopni piekarniku (po godzinie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni, przykryć wierzch folią aluminiową i tak piec przez pozostałą godzinę - cenna porada Liski).
Uwaga! W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika (oprócz momentu nakładania folii), a po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i pozwolić sernikowi stygnąć w środku, w ten sposób nie powinien zanadto opaść.


sernik Amaro



sernik Amaro

 

czwartek, 05 marca 2009

butterscotch pecan cheesecake

Dawno nie robiłam serników. A serniki uwielbiam! Akurat miałam orzechy pekan (a muszę przyznać, że podpieczone są po prostu PYSZNE), więc pamiętając, że kiedyś Dorotus umieściła na swoim blogu przepis na cudownie wyglądający wypiek z serem, pekanami i polewą o delikatnym smaku toffi, postanowiłam go czym prędzej upiec. Robi się go bardzo szybko i bardzo prosto, a smakiem nie ustępuje wymyślnym wypiekom. Jedyne co bym zmieniła to może dodała do masy trochę więcej cukru. Ale i tak naprawdę polecam! 

Składniki:

Spód:

  • 150 g ciastek digestive w ciemnej czekoladzie (ja dodałam w czekoladzie mlecznej)

  • 50 g masła, roztopionego

Masa serowa:

  • 500 g sera twarogowego śmietankowego lub kremowego (użyłam mielonego twarogu półtłustego President)

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (miałam tylko aromat waniliowy i może z ekstraktem byłby słodszy)

  • 80 g cukru

  • 2 jajka

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 60 g orzechów pekan (można zastąpić włoskimi), podpieczonych i posiekanych

Butterscotch (sos toffi):

  • 40 g ciemnego brązowego cukru

  • 40 g masła

  • 1 łyżka śmietany kremówki

Wykonanie:

  1. Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem, a następnie wymieszać z roztopionym masłem.

  2. Tortownicę o średnicy 20 cm (ciasto i tak jest dość niskie, więc jeśli ktoś ma większą tortownicę to polecam zwiększyć proporcje i dłużej wtedy piec) wysmarować masłem i wyłożyć papierem, a ciastka wcisnąć w dno. Schłodzić 30 minut w lodówce.

  3. Wszystkie składniki na masę serową ubić mikserem, na końcu wmieszać mąkę oraz posiekane i podpieczone orzechy. Wyłożyć na schłodzony ciasteczkowy spód.

  4. Piec w nagrzanym do 160 stopni piekarnika przez 45 minut.

  5. Po upieczeniu wykonać sos butterscotch, czyli roztopić w małym garnuszku wszystkie składniki do gładkości (dość szybko gęstnieje) i wyłożyć na upieczony i lekko ostudzony sernik.

  6. Sernik przed podaniem schłodzić w lodówce przez około 3 godziny lub najlepiej całą noc.

butterscotch pecan cheesecake
butterscotch pecan cheesecake
butterscotch pecan cheesecake
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Durszlak.pl