różne

poniedziałek, 08 września 2008
Przeglądając ostatnie notki na moich ulubionych blogach kulinarnych natrafiłam na wpis na blogu Myszy_Klapsiary, która to postanowiła podzielić się z nami popularna na angielskojęzycznych blogach listą 100 potraw (rzeczy), które każdy wszystkożerca powinien choć raz w życiu spróbować. Z chęcią przyłączę się do zabawy! Oto moja lista (razem z tłumaczeniami wykonanymi przez Myszę). Dla ciekawych, do niektórych potraw umieściłam linki (głównie angielska Wikipedia).
  1. Venison (dziczyzna) -  w moim przypadku była to chyba jakaś wędlina z dziczyzny;)
  2. Nettle tea  (herbata z pokrzywy)
  3. Huevos rancheros (klasyczne meksykańskie śniadanie - jajka sadzone na tortilli)
  4. Steak tartare (tatar)
  5. Crocodile (krokodyl)
  6. Black pudding (rodzaj kaszanki, chociaż moim zdaniem bliżej temu do naszego "czarnego")
  7. Cheese fondue (serowe fondue)
  8. Carp (karp)
  9. Borscht (barszcz)
  10. Baba ghanoush (danie kuchni arabskiej. Dip przyrządzany z bakłażana, pasty sezamowej tahini, soku cytryny i przetartego czosnku)
  11. Calamari (kalmary) - moje ulubione owoce morza!
  12. Pho (tradycyjna wietnamska zupa)
  13. PB&J sandwich (amerykańska kanapka z masłem orzechowym i dżemem)
  14. Aloo gobi (indyjska potrawa, kombinacja kalafiora i ziemniaków z przyprawami)
  15. Hot dog from a street cart (Hot dog z ulicznej budki) - tylko próbowałam od kogoś - nie przepadam za nimi
  16. Epoisses (tradycyjny francuski miękki ser)
  17. Black truffle (czarne trufle) - nie jestem pewna, ale chyba kiedyś w jakimś sosie jadłam
  18. Fruit wine made from something other than grapes (wino owocowe przygotowane z innych owoców niż winogrona)
  19. Steamed pork buns (rodzaj Dim Sum, chińskie małe pierożki z grillowaną wieprzowiną gotowane na parze) 
  20. Pistachio ice cream (lody pistacjowe)
  21. Heirloom tomatoes (różnokształtne i różnokolorowe - zielone, żółte, pomarańczowe, różowe, czerwone pomidory)
  22. Fresh wild berries (świeże owoce leśne)
  23. Foie gras (pasztet strasburski z silnie otłuszczonych wątróbek gęsi i kaczek)
  24. Rice and beans (ryż z fasolą, danie popularne w krajach Ameryki Łacińskiej)
  25. Brawn, or head cheese (salceson)
  26. Raw Scotch Bonnet pepper (rodzaj papryki chilli, charakteryzująca się wyjątkowo ostrym smakiem)
  27. Dulce de leche (mleczno-karmelowy słodki krem, popularny w Hiszpanii, Portugalii i krajach Ameryki Południowej) - mniam!
  28. Oysters (ostrygi)
  29. Baklava (Bakława - popularny deser przyrządzany z ciasta półfrancuskiego, orzechów i miodu układanych warstwami)
  30. Bagna cauda (ostry i słony sos z Piedmontu)
  31. Wasabi peas (nasiona wasabi)
  32. Clam chowder in a sourdough bowl (gęsta zupa z małży w chlebie)
  33. Salted lassi (słony indyjski napój z jogurtu, wody, przypraw)
  34. Sauerkraut (kiszona kapusta)
  35. Root beer float (piwo korzenne z lodami)
  36. Cognac with a fat cigar (koniak i grube cygaro)
  37. Clotted cream tea (scones z dżemem i gęstą bitą śmietaną podawane z herbatą)
  38. Vodka jelly/Jell-O (drink z wódką w formie galaretki)
  39. Gumbo (zupa z Louisiany, z mięsem, owocami morza, okrą)
  40. Oxtail (ogon wołu)
  41. Curried goat (koźlina w przyprawach)
  42. Whole insects (całe owady) chociaż dobrze przyrządzone;)
  43. Phaal (bardzo pikantna indyjska potrawa curry, zazwyczaj z imbirem i nasionami kopru)
  44. Goat’s milk (kozie mleko)
  45. Malt whisky from a bottle worth £60/$120 or more (słodowa whisky z butelki wartej 60 funtów/120 dolarów lub więcej)
  46. Fugu (toksyczna ryba w Japonii uchodząca za rarytas)
  47. Chicken tikka masala (kurczak tikka masala - kurczak w sosie z pomidorów i curry)
  48. Eel (węgorz)
  49. Krispy Kreme original glazed doughnut (lukrowany pączek z Krispy Kreme)
  50. Sea urchin (jeż morski)
  51. Prickly pear (kwiat opuncji)
  52. Umeboshi (piklowane japońskie owoce ume, podobne do moreli lub śliwki)
  53. Abalone (rodzaj morskiego ślimaka)
  54. Paneer (tradycyjny, indyjski, szybko dojrzewający twaróg z mleka krowiego lub bawolego)
  55. McDonald’s Big Mac Meal (zestaw Big Mac) - tylko raz w życiu!
  56. Spaetzle (klasyczne niemieckie kluski)
  57. Dirty dry martini (drink martini w którym zamiast wermutu stosuje się marynat z zielonych oliwek)
  58. Beer above 8% ABV (Piwo z zawartością alkoholu 8% objętości)
  59. Poutine (frytki z mięsnym sosem i kawałkami twarogu, popularne w Kanadzie)
  60. Carob chips (substytut chipsów czekoladowych do ciast)
  61. S'more (amerykańska przekąska, składająca się z roztopionej pianki marshmallow włożonej między dwa ciastka petite, ja jadłam jeszcze z kawałkiem roztopionej czekolady w środku)
  62. Sweetbreads (potrawa z trzuski cielęcej lub jagnięcej)
  63. Kaolin (glinka porcelanowa) - nie wiem jak takie coś można zjeść?
  64. Currywurst (pieczona lub gotowana kiełbasa wieprzowa posypana dużą ilością przyprawy curry i polana ketchupem)
  65. Durian (owoc o słodkim smaku i nieprzyjemnym zapachu)
  66. Frogs' legs (żabie udka)
  67. Beignets, churros, elephant ears or funnel cake (ciastka smażone na głębokim oleju) - pycha!
  68. Haggis (specjał szkockiej kuchni narodowej, przyrządzany z owczych podrobów, wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku)
  69. Fried plantain (afrykańskie danie - smażona odmiana banana)
  70. Chitterlings (flaki wieprzowe)
  71. Gazpacho (gazpacho)
  72. Caviar and blini (kawior i bliny)
  73. Louche absinthe (absynt)
  74. Gjetost or brunost (tradycyjne norweskie sery: pierwszy wytwarzany z krowiego mleka, karmelizowany, drugi wytwarzany jest z serwatki)
  75. Roadkill (męso ze zwierzęcia potrąconego przez samochód - jeleń, dzik itd.)
  76. Bijiu (mocne chińskie wino ryżowe)
  77. Hostess fruit pie (mrożone ciasto owocowe marki Hostess)
  78. Snail (ślimaki)
  79. Lapsang souchong (chińska herbata fermentowana i wędzona)
  80. Bellini (bellini)
  81. Tom yum (bardzo znana zupa tajska)
  82. Egss Benedict (jajka po benedyktyńsku)
  83. Pocky (czekoladki Pocky)
  84. Tasting menu at a three-Michelin-star restaurant (spróbowanie czegoś z menu restauracji wyróżnionej trzema gwiazdkami w przewodniku Michelin)
  85. Kobe beef (wieprzowina Kobe, jedno z najdroższych mięs, pochodzi z bydła ręcznie masowanego)
  86. Hare (zając)
  87. Goulash (gulasz)
  88. Flowers (różnego rodzaju jadalne kwiaty)
  89. Horse (konina)
  90. Criollo chocolate (czekolada wytwarzana z ziaren criollo, najrzadszych i najcenniejszych, mniej gorzkich i bardziej aromatycznych)
  91. Spam (czyli po prostu mielonka)
  92. Soft shell crab (krab łowiony po zrzuceniu pancerza zanim wytworzy nowy)
  93. Rose harissa (ostry czerwony sos z papryczek chilli i czosnku)
  94. Catfish (zębacz)
  95. Mole poblano (pikantny meksykański sos czekoladowy) - szczerze mówiąc, średnio mi smakował
  96. Bagel and lox (Bajgiel z kremowym serkiem i łososiem)
  97. Lobster Thermidor (Francuskie danie z mięsa kraba, żółtek, sherry o brandy, podawane w skorupie kraba)
  98. Polenta (polenta)
  99. Jamaican Blue Mountain Coffee (kawa przyrządzona z ziaren z Blue Mountain na Jamajce)
  100. Snake (wąż)

Nie jestem pewna czy dobrze policzyłam, ale chyba przekroczyłam połowę! Z moich obserwacji wynika, że powinnam zacząć chodzić do azjatyckich restauracji;).

 

niedziela, 01 czerwca 2008

Opera Cake

Although my whole blog is in Polish I decided to write few words about my joining The Daring Bakers and this months' (May) challenge - The Opera Cake.

So, from the beggining. I have been observing this group of passionate bakers for a while, but somehow I didn't dare to join them. I thought that the recipes might be too difficult and complicated for such a begginer in the baking world as I am. But last month I decided to change my faith and decided to join this exciting and mysterious group. And so far - no regrets!

What can I say about The Opera Cake? Well, first of all, it really was a challenge for me as I'm not a layer cake person. I prefer cakes that you can do in one (two tops) bowl, no buttercream, no glaze. Nevertheless, I have to admit that perhaps after this time consuming and laborious recipe I actually might convert:). I really enjoyed making every part of it and it made me really proud when (nearly) everything came out as it should have.

So to those who are terrified whith the lenght and of the recipe - don't be! Try to do it and I'm sure you won't regret it!:)

 

 

niedziela, 23 marca 2008
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Durszlak.pl