ciasteczka

sobota, 12 listopada 2016

ciasteczka masa kajmakowa

Dziś łatwy przepis (znaleziony u Doroty na blogu i lekko zmodyfikowany) na ciasteczka z masą kajmakową i czekoladą. Robi się je super szybko, są przyjemnie kruche i maślane, a do tego dominuje w nich smak i zapach kajmaku. Idealne na proszoną herbatkę do znajomych, lub też z kubkiem aromatycznej kawy. Polecam wszystkim łasuchom!


Składniki: (ok. 20 sztuk)

  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 100 g masy kajmakowej z puszki (zwanej też masą krówkową)
  • 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 170 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej

 

Wykonanie:  (15-17 minut na przygotowanie masy + 13 minut pieczenie = ok. 30 minut)

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.
  2. W misie miksera umieścić masło, masę kajmakową oraz cukier. Zmiksować na gładką masę.
  3. Dodać mąkę, szczyptę soli oraz ekstrakt z wanilii i zmiksować do połączenia (masa będzie gęsta).
  4. Dodać posiekaną czekoladę, zamieszać.
  5. Na blachę do ciasteczek wyłożyć papier do pieczenia (lub silikonową matę). 
  6. Z ciasta formować kulki (najłatwiej przed formowaniem lekko zwilżyć dłonie wodą - masa nie będzie się tak lepiła) wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce w sporych odstępach od siebie. Każdą kulkę lekko spłaszczyć dłonią. 
  7. Piec przez ok. 13 minut lub do lekkiego zarumienienia brzegów.
  8. Ciasteczka wyjąć, pozostawić na chwilę na blaszce, a następnie zdjąć do całkowitego ostudzenia na kratkę.

 

ciasteczka masa kajmakowa

ciasteczka masa kajmakowa

ciasteczka masa kajmakowa

środa, 13 kwietnia 2011

czekoladowe ciasteczka na maślance

Bardzo lubię maślankę. Znam kilka osób, które za nią nie przepadają, ale nie znam za to nikogo, komu by nie smakowały te  przepysznie czekoladowe ciasteczka, które właśnie dzięki maślance są niesamowicie miękkie, wilgotne i długo utrzymują świeżość. Przepis znalazłam u Dorotus na blogu. Polecam miłośnikom czekolady..i maślanki :)

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 115 g masła (potrzebne będzie roztopione gorące)

  • 3/4 szklanki kakao (ok.60g)

  • 1 1/2 szklanki drobnego cukru (na zdjęciach widać, że użyłam zwykłego)

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 2/3 szklanki maślanki

  • 2 szklanki pokrojonej na drobne kawałki czekolady mlecznej i/lub gorzkiej

  • kilka kropel aromatu śmietankowego (niekoniecznie)

 

[Listonic]

 

Wykonanie:

  1. Mąkę pszenną przesiać razem z sodą i solą.

  2. Masło roztopić w małym garnuszku lub mikrofali.

  3. Do przygotowanej misy wlać gorące masło, dodać kakao i zmiksować na gładką masę.

  4. Następnie dodać cukier, ekstrakt z wanilii, maślankę oraz kilka kropel aromatu śmietankowego (opcjonalnie), dalej miksować.

  5. Dalej miksując, powoli wsypywać mąkę.

  6. Dodać czekoladowe kawałki i wymieszać. Ciasto może wyjść dość klejące.

  7. Do przygotowanej wysmarowanej masłem (lub też wyłożonej teflonową/silikonową matą) blaszce nakładać łyżką ciasto (ok. 1/2 łyżki na jedno ciasteczko), pozostawiając spore odległości między ciastkami.

  8. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-12 minut.

  9. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na blaszce do lekkiego ostygnięcia i dopiero po kilku minutach przełożyć i wystudzić na kratce.



czekoladowe ciasteczka na maślance


 

 

sobota, 13 lutego 2010

ciasteczka z białą czekoladą

I u mnie znowu ciasteczka. Taki ze mnie ciasteczkowy potwór : ).

Tym razem miałam ochotę na takie zwykłe ciasteczka z jakimiś suszonymi owocami i białą czekoladą. Akurat miałam suszone morele i mrożone jagody (rozmroziłam je i włożyłam do rozgrzewającego się piekarnika, żeby trochę przeschły). Zdecydowałam się na standardowy, sprawdzony już kilkukrotnie przeze mnie przepis, ale tym razem dodatkowo wrzuciłam skórkę cytrynową. Wyszły bardzo aromatyczne, wilgotne i przesmaczne. Polecam! : )


Składniki:

  • 113 g miękkiego masła

  • 113 g smalcu

  • 3/4 szklanki cukru białego

  • 3/4 szklanki cukru brązowego (typu muscovado najlepiej)

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 2 1/2 szklanki mąki

  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1/2 łyżeczki soli

  • skórka otarta z jednej cytryny

  • ok. 1/2 szklanki suszonych jagód

  • ok. 1/2 szklanki pokrojonych suszonych moreli

  • ok. 150 g białej czekolady

[Listonic]

Wykonanie:

  1. W misce utrzeć dobrze miękkie masło i smalec razem z cukrami (białym i brązowym).

  2. Dodać jajka, po każdym dobrze zmiksować, a następnie ekstrakt z wanilii i skórkę cytrynową.

  3. Przesiać razem mąkę, sodę oczyszczoną i sól i dodać powoli do miski z masłem i jajkami.

  4. Dodać pokrojoną białą czekoladę i dobrze wymieszać.

  5. Podzielić masę na dwie części i do jednej dodać suszone morele, a do drugiej podsuszone jagody. Dobrze wymieszać.

  6. Na przygotowaną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą wykładać uformowane z masy kuleczki o wielkości orzecha włoskiego (polecam zmoczyć ręce wodą i dopiero wtedy formować kulki).

  7. Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniki przez ok. 10 minut (do złotego koloru) i po wyjęciu zostawić je na ok. 5 minut na blaszce (nawet jeśli są po wyjęciu bardzo miękkie to przez te 5 minut "dojdą"). Studzić na kratce.

    ciasteczka z białą czekoladą

    ciasteczka z białą czekoladą

    ciasteczka z białą czekoladą

niedziela, 07 lutego 2010

biscotti cynamonowe

Tak dawno mnie tutaj nie było, że aż mi głupio i dlatego nie będzie żadnego tłumaczenia się. Od razu przechodzę do przepisu na pyszne biscotti : )

Miałam ochotę na coś małego, bez czekolady (ostatnio ćwiczę swoją silną wolę) i zimowego w smaku. Padło na biscotti cynamonowe z cukrowo-cynamonową posypką, a przepis skopiowałam z jednego z moich ulubionych angielskojęzycznych kulinarnych blogów - Joy the Baker). Ciastka te są kruche, twarde (idealne do maczania w kawie/herbacie lub w czym tam się chce) i.. cynamonowe. Pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, że powalają swoją prostotą (żadnych orzechów, innych bakalii, czekoladowych groszków, nic) i przewidywalnością smaku. A żeby takim czymś powalić, to naprawdę musi to być dobre : )

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (ja musiałam na końcu podsypać mąką - tak 1/3 szklanki, bo masa była klejąca)

  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 1 szklanka cukru

  • 85 g masła, temperatura pokojowa

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Posypka:

  • 1/4 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka cynamonu


  • 1 jajko, roztrzepane (ja użyłam tylko białka, które zostało po dołożeniu żółtka do masy)

    [Listonic]

Wykonanie:

  1. Do średniej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.

  2. W drugiej misce wymieszać składniki posypki: cukier i cynamon.

  3. Utrzeć masło i cukier (ok.4 minut), następnie dodać jajko i żółtko (po każdym dodaniu dobrze zmiksować). Następnie dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać.

  4. Przesiane składniki dodać za jednym razem do utartego masła i dobrze wymieszać, aż utworzy się dość gęsta masa.

  5. Wyjąć masę z miski i podzielić na 2 części.

  6. Obsypać dłonie mąką i uformować z każdej części podłużny, długi na ok. 20 cm i szeroki na ok. 4 cm chlebek. (ja do masy dodałam jeszcze dodatkowo ok. 1/3 szklanki mąki - systematycznie dodawałam po trochu, do momentu, w którym mogłam faktycznie uformować chlebki).

  7. Gotowe chlebki ułożyć na blaszce wyłożonej silikonową matą lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

  8. Wierzch chlebków wysmarować białkiem (lub roztrzepanym całym jajkiem) i posypać cukrem zmieszanym z cynamonem.

  9. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 30 minut (po ok. 15 minutach polecam odwrócić blaszkę o 180 stopni), aż będę złotobrązowe i twardsze. Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić.

  10. Po wystudzeniu pokroić każdą część nożem z piłką na 1 cm kromki, polecam na ukos.

  11. Ułożyć je na blaszce (poziomo) i jeszcze raz włożyć do piekarnika, aż podeschną - ok. 10-15 minut.

  12. Można je przechowywać do tygodnia w szczelnym pojemniku (ja z doświadczenia wiem, że dłużej też mogą poleżeć).

biscotti cynamonowe

biscotti cynamonowe

biscotti cynamonowe

piątek, 10 lipca 2009

ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

Ufff... ciężki czerwiec za mną! Praca magisterska napisana i obroniona, muzyczny weekend zaliczony, więc teraz mogę się zabrać za nadrabianie blogowych zaległości i za pieczenie :D Na początek wybrałam łatwy i prosty przepis na ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i kawałkami czekolady (przepis pochodzi z tej strony), które robi się bardzo szybko i przyjemnie. Polecam nie tylko miłośnikom masła orzechowego! :)

(przechowywane w szczelnym pojemniku pozostają dość twarde, dlatego jeśli wolicie bardziej miękkie ciastka polecam zostawiać je na trochę "na wierzchu" przed schowaniem lub po prostu zjeść od razu po upieczeniu:))

Składniki:

  • 55 g masła
  • 125 g mąki
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 115 g płatków owsianych (błyskawicznych)
  • 135 g brązowego cukru
  • 115 g masła orzechowego (ja użyłam z kawałkami orzechów, natomiast autorka poleca ten kremowy)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 85 g czekolady pokrojonej na drobne kawałki (lub groszków czekoladowych)

[Listonic]

Wykonanie:
  1. Masło umieścić w małym rondelku i topić je regularnie mieszając, aż zacznie brązowieć i pienić się (ok. 2-3 minut - mi to zajęło trochę dłużej). Odstawić na ok. 10 minut.
  2. Przesiać do miski mąkę, sodę oraz sól. Dodać płatki owsiane i wymieszać.
  3. Brązowy cukier ubić wraz z masłem orzechowym (ok. 1 minuty), a następnie dodać do tego lekko ostudzone brązowe masło (to, które uzyskaliśmy po stopieniu masła zwykłego).
  4. Dodać jajko i ekstrakt z wanilii i dokładnie zmiksować.
  5. Następnie, cały czas ubijając (na wolnych obrotach), dodać mieszankę mączno-owsianą.
  6. Na koniec wmieszać kawałki czekolady.
  7. Z uzyskanej dość gęstej masy tworzyć kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na przygotwanej blaszce (ja na swoją położyłam silikonową matę). Uzyskane kuleczki można lekko spłaszczyć.
  8. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok. 6-8 minut, aż do zezłocenia (ja je trochę przetrzymałam..).
  9. Studzić na kratce.

 

ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

piątek, 10 kwietnia 2009

ciasteczka z M&M's

Wpis jeszcze mało świąteczny, ale wielkanocne wypieki na razie odpoczywają sobie i czekają cierpliwie na dekorację i  konsumpcję, więc korzystając z wolnej chwili wrzucam przepis na pyszne i łatwe w wykonaniu ciasteczka z M&M's. Tym różnią się od dotychczas przeze mnie pieczonych, że do masy dodaje się proszek budyniowy, co sprawia, że są delikatniejsze i bardziej pulchne. Przepis znaleziony na stronie BakedPerfection trochę zmodyfikowałam, a mianowicie użyłam tylko cukierków M&M's, nie dodając już kawałków czekolady (co jest dość zastanawiające, gdyż zazwyczaj wrzucam mnóstwo czekolady do wszystkiego;)). Polecam wszystkim miłośnikom ciasteczek do porannej/popołudniowej/gorącej/dobrej kawy czy też herbaty :).

Składniki (na ok. 40-50 ciasteczek):

  • 2 1/2 szklanki mąki (przesiane)

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka soli (dałam trochę mniej)

  • 1 budyń waniliowy

  • szczypta cynamonu

  • 220 g miękkiego masła

  • 3/4 szklanki cukru

  • 3/4 szklanki brązowego cukru

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 2 jajka

  • ok. 270 g cukierków M&M's (czekoladowych, ale spokojnie mozna użyć tych z orzechami)

Wykonanie:

  1. Zmieszać w misce mąkę, sodę oczyszczoną, sól, proszek budyniowy oraz cynamon.

  2. W drugiej misce utrzeć miękkie masło z cukrami (białym i brązowym) oraz ekstraktem z wanilii.

  3. Następnie dodać jajka (po każdym dobrze zmiksować).

  4. Powoli dodawać mieszankę mączną i wszystko ładnie wymieszać. 

  5. Na koniec dodać cukierki M&M's (i ewentualnie dodatkowo posiekaną czekoladę) i dobrze połączyć z masą.

  6. Na przygotowaną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać uformowane z masy (jest dość gęsta) kuleczki o wielkości orzecha włoskiego (można lekko spłaszczyć).

  7. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 9-11 minut (aż się ładnie zezłocą) i po wyjęciu odczekać chwilę przed zdjęciem z blachy. Studzić na kratce.

 ciasteczka z M&M's

ciasteczka z M&M's

ciasteczka z M&M's

 

 
1 , 2 , 3
| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Durszlak.pl