drożdże

czwartek, 29 grudnia 2011

makowiec zawijany

Nigdy nie przepadałam za makowcem. Może dlatego, że moje najwcześniejsze wspomnienie dotyczące tego ciasta wiąże się z gotowaniem maku (gotowych mas makowych jeszcze wtedy człowiek nie zaznał), a dla mnie był to odór okropny! uchh.. Jednak trzy lata temu, mój brat poprosił mnie bardzo ładnie, abym zrobiła mu tę przyjemność, przemogła swoją niechęć i zrobiła jedno z jego ulubionych ciast - makowca. Po przepis sięgnęłam do Dorotus i przyznam szczerze i bardzo nieskromnie, że od tamtej pory jem, ba, zajadam się tym, i tylko tym, makowcem! Mniam! :)

Składniki (na 3 strucle):

  • 3 szklanki mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania (ok. 1/2 szklanki)
  • 180 ml letniego mleka
  • 45 g świeżych (lub 21 g suchych) drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 6 żółtek (2-3 białka odłożyć do masy makowej)
  • 150 g masła/margaryny, roztopionego i ostudzonego
  • 1 1/2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżki spirytusu
  • 16 g cukru wanilinowego

Masa makowa: 

  • gotowa masa makowa (puszka ok. 800-900g) 
  • garść orzechów włoskich - posiekanych
  • garść rodzynków (sparzone we wrzątku)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - drobno posiekana
  • dwie łyżeczki miodu płynnego
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • szczypta cynamonu
  • papier do pieczenia + olej
  • lukier (cukier puder + wrzątek + aromat)

Wykonanie:

  1. Ciasto: Drożdże rozpuścić z cukrem i letnim mlekiem - odstawić na ok. 15 minut.
  2. Do miski przesiać mąkę, sól. Dodać cukier waniliowy, żółtka, olej i spirytus. Zamieszać i następnie dodać wyrośnięte drożdże. Wyrobić.
  3. Na koniec wlać rozpuszczony i ostudzony tłuszcz. Dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok.1-1 1/2 h)
  4. Masa makowa: Do gotowej masy makowej dodać wszystkie składniki i dobrze wymieszać. Dodatkowo można ubić 2-3 białka ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić według uznania (ja, tak jak w oryginalnym przepisie, zawsze dzielę na 3) i rozwałkować na prostokątne placki.
  6. Nałożyć na każdy placek masę makową (zostawiając ok. 3 cm od boków nie posmarowane), założyć część dłuższą tak do połowy szerokości i potem zwinąć. Końce makowców podwinąć pod spód. 
  7. Następnie każdą tubę makową zawinąć ostrożnie w wysmarowany olejem papier do pieczenia (dość ściśle - zostawić mniej niż 1 cm przestrzeni) - jeśli ciasto jest zbyt klejące podsypać mąką.
  8. Piec w nagrzanym do 180-190 stopni piekarniku przez ok.30-40 minut.
  9. Po ostudzeniu ciasto polać lukrem (pół szklanki cukru pudru wymieszać z 2-3 łyżkami gorącej wody i kilkoma kroplami aromatu np. śmietankowego). Posypać na wierzchu makiem sypkim/pokrojoną skórką kandyzowaną.

 

makowiec zawijany

makowiec zawijany

makowiec zawijany

piątek, 28 sierpnia 2009

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

I oto kolejny przepis na ciasto drożdżowe. Moim zdaniem jak na razie najlepszy. Ostatnio wypróbowałam jeszcze inny, ale ciasto z niego wyszlo mi suche i twardawe i... no i w ogóle takie jakie ciasto drożdżowe być nie powinno (po części jest to moja wina, bo zapomniałam dodać jajek i po wyrośnięciu dodałam z nadzieją uratowania placka jedno żółtko, ale i tak to moje roztrzepanie zraziło mnie do tego przepisu).

Na ten przepis trafiłam u Liski, ale oryginalnie pochodzi od Margotki. Ja robiąc swoje ciasto posłuchałam rad Liski i zmniejszyłam ilość drożdży - na razie jednak tylko o połowę, a także zrobiłam je w prostokątnej formie (25 x 35 cm) i podaję przepis już z moimi zmianami. Naprawdę polecam! Ciasto wychodzi miękkie, bardzo miękkie nawet, aromatyczne i wilgotne! Pychota!

Ciasto dołączam jako moją propozycję do akcji "Czas na śliwki" prowadzoną przez blue_megi.

akcja

Składniki:

ciasto

  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru + 1 łyżka do drożdży
  • olejek pomarańczowy i cytrynowy - ja dodałam kilka kropelek małych
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 szklanki mąki (ja musiałam dodać więcej, żebym mogła ciasto jakoś umieścić w foremce)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 1/4 kostki roztopionego masła (moje miało 200 g, czyli dodałam 50 g)
  • ok. 1 kg śliwek (tym razem każdą śliwkę pokroiłam w paski i wyłożyłam nimi całe ciacho)
kruszonka (przepis Dorotus)
  • 100 g miękkiego masła
  • 20 płaskich łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru
  • 16 g cukru waniliowego
lukier:
  • cukier puder (ok. 1 szklanki, ale mozna więcej, mniej, w zależności od ilości pożądanego lukru)
  • kilka kropel wrzątku
  • aromat śmietankowy
[Listonic]

Wykonanie:
  1. W wysokim naczyniu (użyłam miarki litrowej) rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, a gdy staną się płynne dodać szklankę ciepłego (ale NIE gorącego) mleka, wymieszać i zostawić do wypełnienia naczynia.
  2. W dużej misce utrzeć żółtka z cukrem na kogel mogel, a następnie dodać olejek pomarańczowy i cytrynowy.
  3. Do utartych jajek dodać wyrośnięte drożdże i wsypać jednocześnie 3 szklanki mąki oraz pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową.
  4. Wymieszać kilka razy dużą łyżką i na końcu dodać roztopione, lekko ostudzone masło i jeszcze raz dobrze wymieszać. (W przepisie oryginalnym to już jest koniec, zero wyrabiania, jednak ja trochę się bałam takie kleiste coś włożyć do formy, więc podsypałam jeszcze mąką i minimalnie wyrobiłam i dopiero wtedy przełożyłam do formy - i tak było dość klejące, ale chociaż plastyczne).
  5. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie prostokątna - 25 x 35 cm) i ułożyć owoce - ja użyłam śliwek.
  6. Aby zrobić kruszonkę należy mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i wyrobić palcami.
  7. Ciasto posypać kruszonką (pół placka posypałam również cynamonem) i wstawić do nagrzanego do 50 stopni piekarnika na 20 minut do wyrośnięcia.
  8. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 165 stopni i piec przez ok. 20 - 25 minut (przed wyjęciem z pieca należy upewnić się, że ciasto w środku nie jest klejące przy pomocy drewnianego patyczka).
  9. Ostudzone ciasto można polać lukrem, który robi się mieszając cukier puder z kilkoma kroplami wrzątku oraz aromatem śmietankowym, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
niedziela, 31 maja 2009

ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką

Przez bardzo długi czas nie lubiłam ciasta drożdżowego. Było to spowodowane tym, że po prostu kojarzyłam je z suchym i niczym nie wyróżniającym się plackiem, który aby był zjadliwy trzeba było posmarować grubą warstwą masła. Na szczęście jakiś czas temu zdanie zmieniłam, a to za sprawą odkrycia wielu innych wariacji tego wypieku, z wieloma różnymi dodatkami. Taką też wariacją jest to ciasto. Kusiło mnie odkąd zobaczyłam je na blogach wielu wielu osób biorących udział w Weekendowej Cukierni, której gospodynią była wtedy Alicja. Niestety wtedy nie mogłam się dołączyć, ale postanowiłam, że pomimo wszystko wykonam ten pysznie wyglądający wypiek. I tak też się stało:) Przepis jest bardzo łatwy do wykonania, a do tego bardzo bardzo bardzo bardzo bardzo (!) smaczne ciasto z niego powstaje! Polecam je wszystkim tym, którzy lubią połączenie budyniu z ciastem drożdżowym. No i ta kruszonka! :D

Przepis, z moimi małymi zmianami, wklejam od Alicji:

Składniki:

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej

  • 100 g mleka

  • 25 g cukru

  • 50 g masła

  • 20 g świeżych drożdży

  • 3 g soli

Nadzienie

  • 1 puszka brzoskwiń - ok. 850 g (potrzebne jest ok. 450 g owoców)

  • 1 budyń waniliowy (na 500 ml mleka)

  • 350 ml mleka

  • 8 łyżek soku z brzoskwiń (z puszki) - ja dałam ok. 10

Kruszonka

  • 75 g masła

  • 75 g brązowego cukru

  • 100 g mąki

  • szczypta soli

  • 50 g płatków migdałowych (ja miałam tylko 35 g, więc brakujące 15 g zastąpiłam mąką)

Wykonanie:

  1. Drożdże dodać do ciepłego (ale nie gorącego mleka) i wymieszać.

  2. Wszystkie składniki, oprócz soli, przełożyć do miski robota kuchennego i zagniatać na 1 biegu około 4 minuty.

  3. Dodać sól i mieszać jeszcze 5 minut na 2 biegu - ja po tych 9 minutach mieszania w mikserze wzięłam ciasto w swoje ręce i je dobrze zagniotłam, aby było gładkie.

  4. Ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 60 min.

  5. W tym czasie ugotować budyń waniliowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale przy użyciu tylko 350 ml mleka.

  6. Następnie dodać sok z brzoskwiń i dobrze wymieszać. Ostudzić (ja na czas studzenia przykryłam garnek przezroczystą folią, żeby nie powstał kożuch).

  7. Ciasto rozwałkować i przełożyć na wysmarowaną masłem prostokątną blachę.

  8. Na cieście rozsmarować przestudzony budyń i odstawić na 30 minut.

  9. W tym czasie przygotować kruszonkę, czyli wymieszać cukier z mąką i solą.

  10. Następnie dodać masło (w małych kawałkach) i rozdrabiać w palcach aż utworzy się kruszonka.

  11. Dodać płatki migdałowe i wymieszać.

  12. Połówki brzoskwiń przekroić na pół (lub mniejsze części) i rozłożyć równomiernie na budyniu.

  13. Całość posypać kruszonką.

  14. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 25-30 minut.

ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką
ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką
ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką

poniedziałek, 02 czerwca 2008

drożdżowe z truskawkami

Bardzo długo byłam z drożdżami pokłócona. Tak szczerze powiedziawszy to wciąż jeszcze trochę jestem, ale nasze stosunki są już na tyle dobre, że zaryzykowałam wykonanie ciasta drożdżowego. Zaryzykowałam, ale nie z doborem przepisu, bo ten, sprawdzony przez wiele osób podejrzałam u kuchareczki58 i powiem szczerze, że jest to jeden z lepszych i łatwiejszych przepisów na to ciasto z jakim miałam styczność. Ciasto ładnie się ugniotło, nic się nie kleiło, prawidłowo wyrosło i bardzo dobrze smakowało. I czegóż można chcieć więcej na śniadanie/podwieczorek/przekąskę niż kawałek (no dobrze, wielki kawał) ciasta drożdżowego z truskawkami, kruszonką i lukrem w towarzystwie kubek gorącej kawy/herbaty/mleka? Jak dla mnie to może jeszcze tylko dokładki:).

Składniki:

Ciasto:

  • 500 - 600 g mąki

  • 1/2 kostki drożdży (50 g) - ja dodałam ok. 22 g drożdży suchych

  • 1 jajko

  • 6 łyżek cukru

  • szczypta soli

  • 1 szklanka mleka, ciepłego

  • 2- 3 łyżki wody

  • 3 łyżki roztopionego masła

  • ok. 300 g truskawek

Kruszonka:

  • 4 łyżki mąki

  • 2 łyżki stopionego masła

  • 2 łyżki cukru

  • kropla esensji waniliowej

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • gorąca woda

  • kilka kropel aromatu śmietankowego


Wykonanie:

  1. Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru. Dodać ciepłe (nie gorące!) mleko i 3 łyżki mąki i wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia (ok.10-15 minut).

  2. Do wyrośniętego rozczynu dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, roztopione masło, szczyptę soli, wodę oraz cukier i zagnieść ładnie ciasto.

  3. Gdy ciasto będzie już gładkie, pozostawić je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  4. Po podwojeniu objętości ponownie zagnieść.

  5. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy.

  6. Na wierzch wyłożyć pokrojone truskawki (lub inne owoce), posypać przygotowaną kruszonką (do mąki i cukru wlać roztopione masło i rozetrzeć palcami) i pozostawić jeszcze na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

  7. Wstawić donagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 1 godzinę.

  8. Po upieczeniu i lekkim ostygnięciu polać lukrem (do szklanki z cukrem wlać aromat śmietankowy i odrobinę gorącej wody i wymieszać - dolewać wody w bardzo małych ilośćiach, tak aby uzyskać dość płynną, ale nie zbyt lejącą się konsystencję).

drożdżowe z truskawkami
drożdżowe z truskawkami
drożdżowe z truskawkami


| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Durszlak.pl