ucierane

piątek, 28 grudnia 2012

Ciasto cytrynowe z syropem

Od ostatniego wpisu minęły dwa dni, tylko dwa! Jest to spowodowane szałem wypieków na Święta i wolnym czasem :) Ze względu na fakt, że w mojej rodzinie są osoby nietolerujące glutenu, a chciałam słodko zadowolić wszystkich domowników, zrobiłam bardzo proste, zaskakująco wilgotne ciasto cytrynowe pokropione syropem, lub po angielsku (bo przepis z angielskojęzycznej strony) - lemon drizzle cake.

* W oryginalnym przepisie została użyta tortownica o średnicy 20 cm, ja takiej nie miałam, więc "upchnęłam" ciasto w dwie prostokątne foremki wielkości 20 x 10 cm. 

 

Składniki:

  • 167 g (ok. 1 1/4 szklanki) mąki bezglutenowej (do kupienia w hipermarketach lub sklepach ze zdrową żywnością)
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 80 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej lub guar (można pominąć, ale guma ta powoduje, że ciasto nie jest takie sypkie i kruche)
  • 280 g margaryny lub masła, o temperaturze pokojowej
  • 327 g (ok. 1 1/2 szklanki) drobnego cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 4 jajka
  • 150 ml mleka (użyłam sojowego niesłodzonego)
  • szczypta soli

Syrop:

  • 300 g cukru pudru
  • sok z jednej cytryny

Wykonanie:

  1. Przesiać (można to zrobić kilka razy) do miski mąkę bezglutenową, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i gumę ksantanową. Dodać mielone migdały.
  2. W drugiej misce dobrze utrzeć mikserem miękkie masło lub margarynę i cukier, aż całość będzie jasna i puszysta.
  3. Dodać skórkę otartą z jednej cytryny i wymieszać.
  4. Dodawać po kolei jajka, po każdym dobrze miksując.
  5. Następnie wsypać mieszankę mączną, wymieszać, wlać mleko i ponownie wymieszać.
  6. Foremki wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40-50 minut (aż patyczek włożony w środek ciasta będzie czysty).
  7. Ciasto pozostawić do ostudzenia na ok. 15 minut, a następnie wyłożyć na talerz.
  8. W rondelku podgrzać 200 g przesianego cukru pudru z sokiem z jednej cytryny (dodałam dodatkowo kilka kropel wody).
  9. Pędzelkiem rozprowadzić po lekko ponakłuwanym wierzchu ciasta przygotowany syrop cytrynowy (można to robić stopniowo, aby ciasto dobrze nasiąknęło).
  10. Z reszty (100 g) cukru pudru zrobić lukier - wymieszać przesiany cukier z kilkoma kroplami aromatu cytrynowego i gorącej wody). Polać ciasto lukrem.

 

Ciasto cytrynowe (bezglutenowe)

Ciasto cytrynowe (bezglutenowe)

Ciasto cytrynowe (bezglutenowe)

czwartek, 12 marca 2009

ciasto pomarańczowe z mąką kukurydzianą

Ostatnio miałam wielką ochotę na pomarańcze. Kupiłam ich całą masę, a ponieważ nie lubię gdy coś się marnuje (szczególnie jedzenie), postanowiłam wykorzystać do czegoś ich skórkę. Przepis na to ciasto, który znalazłam na tej stronie, jest dość specyficzny (wystarczy wspomnieć, że wśród składników jest białe wino i oliwa z oliwek), surowa masa nie powala smakiem, żeby nie powiedzieć, że jest niesmaczna ;) (już kiedyś pisałam, że surowe ciasto to moja słabość..).. Za to gotowy wypiek jest wilgotny, miękki i aromatyczny (jak dla mnie mógłby być bardziej aromatyczny, ale to kwestia dorzucenia następnym razem większej ilości startej skórki, lub zastąpienia wina sokiem pomarańczowym). Ach, jeszcze jedna uwaga. Ciasto na początku wydawało mi się za słodkie (może to po tym za mało słodkim serniku;)), więc jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkich wypieków, polecam odsypać trochę cukru (w przepisie podałam już zmniejszoną ilość cukru).

Składniki:

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek (ja zastąpiłam trochę zwykłym olejem słonecznikowym)

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina (można zastąpić sokiem pomarańczowym)

  • 1 szklanka cukru (w oryginalnym przepisie mowa o 1 1/3 szklance)

  • 1 1/4 szklanki mąki

  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej (żółtej)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (ja dałam płaskie)

  • 1 łyżeczka soli

  • skórka starta z 1 pomarańczy

Wykonanie:

  1. W dużej misce zmiksować na wolnych obrotach oliwę z oliwek, jajka, 3/4 szklanki cukru (w oryginalnym przepisie mowa o całej szklance) i wino.

  2. Dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia, sól i startą skórkę z pomarańczy. Delikatnie zamieszać aż się wszystko połączy.

  3. Przelać masę do wysmarowanej masłem/lub oliwą z oliwek 20 cm okrągłej formy, posypać wierzch resztą cukru (ok. 1/4 szklanki - ja posypałam tak na oko, chyba zużyłam mniej niż 1/4 szklanki) i piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 35-40 minut.

  4. Przestudzić w formie przez 20 minut, a następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia

Ciasto można podawać wraz z kawałkami pomarańczy.

ciasto pomarańczowe z mąką kukurydzianą

ciasto pomarańczowe z mąką kukurydzianą

ciasto pomarańczowe z mąką kukurydzianą

 

 

sobota, 13 września 2008

ciasto kokosowo-morelowe

Miałam ochotę na ciasto z morelami i bardzo chciałam żeby było smaczne i wilgotne. Wpisałam w wyszukiwarkę pożądane parametry i na pierwszym miejscu pojawił się wspaniały przepis Liski na wilgotne ciasto kokosowo - morelowe. Przyznaję, że jest banalnie proste w wykonaniu i do tego bardzo dobre, chociaż trochę się kruszy i przez to ciężko jest ukroić mały kawałek. No ale po co komu małe kawałki?:)

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła

  • 3 jajka

  • 150 g cukru

  • 100 g wiórków kokosowych

  • 150 g mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 150 ml mleka kokosowego ( ja użyłam zwykłego mleka 2% i łyżeczkę aromatu kokosowego)

  • 200 g posiekanych suszonych moreli

  • 100 g rodzynek 

Wykonanie:

  1. Zmiksować ze sobą wszystkie składniki, oprócz bakalii.

  2. Dodać posiekane morele i rodzynki i wymieszać.

  3. Przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą 20 cm okrągłej formy.

  4. Piec w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok. 1,5 godziny.

  5. Przed wyjęciem z formy ostudzić.

ciasto kokosowo-morelowe

ciasto kokosowo-morelowe

czwartek, 21 sierpnia 2008

 ciasto cytrynowe z cukrową kruszonką

Kolejny przepis z cytryną w roli głównej. Muszę przyznać, że ostatnio zauważyłam, że bardzo dużo osób lubi wypieki z dodatkiem tego aromatycznego owocu. Swoje spostrzeżnie bazuję na tym, że gdy 3 osobom dałam do wyboru 3 różne ciasta, to właśnie to z dodatkiem cytryny było wymieniane jako pierwsze. I ja sama muszę przyznać, że połączenie kwaskowatej cytryny i cukru bardzo do mnie przemawia.

Przepis na to proste, delikatne, puszyste i przede wszystkim bardzo smaczne ciasto zaczerpnęłam z książki "Baking. A commonsense guide." wydawnictwa Bay Books.

Składniki:

  • 250 g niesolonego masła
  • 200 g drobnego cukru (ja użyłam normalnego, troszeczkę mniej)
  • 2 łyżeczki drobno otartej skórki z cytryny
  • 4 jajka, lekko ubite
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka kropli żółtego barwnika spożywczego
  • 110 g cukru
  • 60 ml soku z cytryny
Wykonanie:
  1. W małej misce utrzeć masło z cukrem, aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy.
  2. Dodać skórkę z cytryny, a następnie po jednym jajku, za każdym razem dobrze ubijając.
  3. Przełożyć masę do dużej miski.
  4. Przesiać połączoną mąkę, proszek do pieczenia i sól oraz dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać używając łyżki.
  5. Przełożyć masę do wysmarowanej masłem kwadratowej 22 cm formy (ja użyłam prostokątnej) i wygładzić powierzchnię ciasta. (ponieważ miałam pod ręką małą buteleczkę żółtego barwnika, do połowy masy dodałam kilka kropli, wymieszłam i wylałam na niezabarwioną masę, a następnie zamieszałam w foremce widelcem). 
  6. Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 1 godz 20 min lub do tzw. suchego patyczka (ja piekłam trochę krócej).
  7. Aby wykonać polewę, należy zmieszać cukier z sokiem z cytryny (cukier nie powinnien się rozpuścić) i używając pędzelka, szybko rozsmarować na wierzchu ciepłego ciasta. Podawać wystudzone (lub też tak jak ja, zjeść wielki kawał jeszcze ciepłego placka).
ciasto cytrynowe z cukrową kruszonką
ciasto cytrynowe z cukrową kruszonką
ciasto cytrynowe z cukrową kruszonką
piątek, 18 stycznia 2008

Zazwyczaj jest tak, że aby zrobić naprawdę pyszne ciasto, trzeba się strasznie przy tym napracować. To ciasto należy do tych najprostszych. Nie należy jednak drogą dedukcji wnioskować, że w takim razie jest mało smaczne. Wręcz przeciwnie - jest to jedno z najlżejszych i najbardziej puszystych ciast jakie w życiu jadłam! Naprawdę polecam!

Przepis znalazłam w dodatku do "The Guardian" - "Baking".

śmietanowe ciasto maślane (wersja cynamonowa)

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 250 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 200 g śmietany
  • 300 g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g jasnego brązowego cukru
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 25 ml wrzącej wody
  • 200 g cukru pudru
  • 50 ml soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny

Wykonanie:

  1. Ubić masło i cukier używając miksera, do uzyskania lekkiej i gładkiej konsystencji.
  2. Dodać jajka (po jednym na raz) i ubijać dopóki się dobrze nie połączą z masą.
  3. Wlać śmietanę i mieszać aż zniknie w miksturze.
  4. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Dobrze wymieszać.
  5. Zmieszać brązowy cukier, kakao i cynamon.
  6. Podzielić masę na dwie równe części i do jednej z nich przesiać cynamonową mieszankę i dokładnie wymieszać.
  7. Nakładać do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia 20 cm tortownicy (ja piekłam w silikonowej tortownicy i tylko ją natłuściłam) na zmianę czystą i cynamonową masę i przy pomocy patyczka wymieszać (podobnie jak przy cieście czekoladowo - pomarańczowym).
  8. Rzucić parę razy foremką z wysokości kilku cm o blat, aby pozbyć się jakichkolwiek wolnych miejsc (pęcherzyków powietrza).
  9. Piec w 180 stopniach (160 z termoobiegiem) około 45 minut ( ciasto jest gotowe, gdy patyczek wychodzi suchy).
  10. Przygotować lukier (z cukru pudru, soku i skórki z cytryny oraz wrzątku) i polać nim wspaniałe ciasto.
cynamonowy wir

cynamonowy wir
piątek, 04 stycznia 2008

I zaczął sie Nowy Rok, a wraz z nim nowe przepisy oraz dużo sił i chęci na ich wypróbowanie. Po dojedzeniu smacznych bożonarodzeniowych serników, makowców i pierników postanowiłam upiec ciasto, które przede wszystkim nie będzie praco- i czasochłonne (ostatnio z czasem wolnym u mnie krucho) oraz do którego wykorzystam leżącą od Świąt i czekającą na łakomego wybawcę pomarańczę:) No i się doczekała!:)

Przepis zaczerpnęłam z zeszłorocznego prezentu gwiazdkowego, czyli małej książeczki o wspaniałej i dużo mówiącej nazwie "Z kuchennej półeczki - Czekolada" Jacqueline Bellefontaine.

Składniki:

  • 175 g cukru pudru
  • 175 g masła albo twardej margaryny
  • 3 rozkłócone jajka
  • 175 g przesianej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki przesianego kakao
  • 3 łyżki soku pomarańczowego (użyłam świeżo wyciśniętego)
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • 175 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku pomarańczowego (lub trochę więcej)

Wykonanie:
  1. Utrzeć na pulchną masę cukier puder z masłem (lub margaryną).
  2. Stopniowo dodawać jajka i dokładnie ucierać.
  3. Ostrożnie połączyć z mąką i wymieszać.
  4. Podzielić masę na pół i do jednej połowy dodać kakao i mleko, a do drugiej sok pomarańczowy i skórkę (ja dodałam jeszcze kilka kropelek aromatu pomarańczowego) i dokładnie wymieszać.
  5. Posmarować cienko tłuszczem głęboką okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm (ja użyłam silikonowej).
  6. Nakładać łyżką na przemian obie masy i zamieszać szpikulcem (u mnie w roli szpikulca drewniany patyczek), aby powstał efekt marmuru:)
  7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 25 minut (w moim przypadku 30).
  8. Zostawić w formie na kilka minut do ostygnięcia, a następnie przełożyć na metalową kratkę.
  9. Kolejny krok to lukier. Przesiać do miseczki cukier puder. Wlać tyle soku pomarańczowego, aby powstała gładka masa. Rozprowadzić lukier na wierzchu ciasta i odstawić do zastygnięcia.

Ciasto jest pyszne, wilgotne i rozpływa się w ustach..
Posiada także inny, równie smaczny wariant, a mianowicie ze skórką startą z cytryny oraz z sokiem cytrynowym zamiast pomarańczowego.

| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Durszlak.pl