owocowe

sobota, 15 sierpnia 2009

ciasto z migdałami, cynamonem i truskawkami

Wiem, że sezon truskawkowy już dawno za nami. Wiem też, że w tym roku moja rzadka obecność na blogu spowodowana była (i nadal jest) różnymi, nie zawsze miłymi, wydarzeniami w moim życiu. Dlatego też przepis ten (znaleziony ponad rok temu u Dorotus) wstawiam z ponad dwumiesięcznym opóźnieniem. Żeby tu jednak nie zanudzać, napiszę tylko, że ciasto to jest łatwe do wykonania, bardzo aromatyczne i wilgotne. Naprawdę polecam (albo na przyszły rok, albo z wykorzystaniem mrożonych truskawek)!


Składniki:

  • 175 g zmielonych migdałów
  • 175 g miękkiego masła
  • 120 g jasnego brązowego cukru
  • 175 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli (w przepisie oryginalnym tego nie ma, ale ja zawsze dodaję chociaż minimalną ilość soli do każdego wypieku)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 450 g truskawek, odszypułkowanych, przekrojonych na pół lub na ćwiartki
  • cukier puder do posypania
[Listonic]

Wykonanie:
  1. Mikserem bardzo dokładnie zmiksować wszystkie (oprócz truskawek) składniki ciasta (polecam przesiać mąkę razem z proszkiem, sodą oraz cynamonem) - uzyskane ciasto będzie bardzo gęste.
  2. Formę o średnicy 22 cm (moja była troszeczkę większa, stąd niższe niż w oryginale ciasto) posmarować masłem i wyłożyć papierem.
  3. Masę podzielić na dwie części. Jedną wylepić dno formy, następnie wyłożyć na nią truskawki, a na górę wyłożyć ostrożnie drugą część ciasta.
  4. Pie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 60- 65 minut. Jeśli zbyt szybko się zarumieni można przykryć wierzch folią.
  5. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

ciasto z migdałami, cynamonem i truskawkami

ciasto z migdałami, cynamonem i truskawkami

ciasto z migdałami, cynamonem i truskawkami



 

piątek, 19 czerwca 2009

strawberry coffee cake

Na pewno wiele z was trafiło kiedyś na przepis na "coffee cake". Nazwa jest dość myląca, gdyż rzadko ciasto to zawiera w swoich składnikach kawę. Jest to po prostu ciasto do kawy, najczęściej z jakimiś owocami i kruszonką. Łatwe do wykonania i pyszne w swojej prostocie. A do tego można eksperymentować z różnymi wariantami smakowymi. Takie ciasta właśnie lubię!:) Tym razem wypróbowałam przepis z blogu Joy. Polecam!

Ciasto to jest moją propozycją na Sezon Truskawkowy organizowany przez Olgę Smile.

Składniki:

Nadzienie

  • ok. 250 g pokrojonych na plasterki truskawek
  • 70 g cukru
  • 2 łyżki mąki/skrobi kukurydzianej (przypominającej w konsystencji mąkę ziemniaczaną)
  • 2 łyżeczki wody

Ciasto właściwe

  • 113 g masła, miękkiego
  • 1 szklanka cukru (210 g)
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki (220 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 225 g śmietany (użyłam 18%)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie)

Kruszonka

  • 45 g masła, zimnego
  • 90 g mąki
  • 40 g cukru

Wykonanie:

  1. W celu wykonania kruszonki wszystkie składniki umieścić w miseczce (mąka, zimne masło pokrojone na małe kawałki oraz cukier) i rozetrzeć palcami, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  2. Aby wykonać nadzienie należy do małego garnka włożyć pokrojone truskawki, 70 g (1/3 szklanki) cukru, wodę oraz mąkę kukurydzianą, a następnie podgrzewać na małym ogniu przez ok. 5 -7 minut, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i truskawki będą miękkie (mi to zajęło ok. 10 minut, ale nie mieszałam przez cały czas). Odstawić na bok do ostudzenia.
  3. W celu zrobienia ciasta najpierw należy zmiksować miękkie masło z cukrem, aż będzie jasne i puszyste (ok. 3 minut).
  4. Dodać po kolei jajka po każdym dobrze miksując, a następnie wlać ekstrakt waniliowy oraz aromat migdałowy (jeśli jest używany - ja dodałam kilka kropli).
  5. Przesiać suche składniki, a następnie na przemian ze śmietaną (zaczynając od 1/3 mieszanki mącznej, potem 1/2 śmietany itd) dodawać je, ciągle mieszając, do masy maślanej.
  6. Do przygotowanej, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, kwadratowej foremki (moja miała 25x25 cm) przełożyć 2/3 masy.
  7. Następnie wyłożyć ostudzone nadzienie truskawkowe, na którym ostrożnie umieścić resztę masy. Całość posypać kruszonką.
  8. Piec w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez ok. 50 - 60 minut (polecam sprawdzić trochę wcześniej, żeby nadto nie wysuszyć ciasta).

strawberry coffee cake

strawberry coffee cake

strawberry coffee cake

wtorek, 25 listopada 2008

sernik mokka z gruszkami

Ostatnio zostało mi kilka gruszek i postanowiłam zrobić z nich kulinarny użytek. Po wpisaniu w wyszukiwarkę słowa "sernik" i "gruszki" jako jeden z pierwszych pojawiła się przed moimi oczami wspaniała propozycja Dorotus - sernik mokka z gruszkami. Oczywiście od razu wiedziałam, że to właśnie ten przepis muszę wypróbować. I tak też zrobiłam i nie żałuję! Gruszki wspaniale się tutaj wpasowały, nie dodając za bardzo żadnego nowego intensywnego smaku, ale nową konsystencję i sprawiły tym samym, że sernik był inny niż wszystkie i nie za słodki. Polecam!

Składniki:

(na ciasto)

  • 125 g masła

  • 250 g mąki

  • 80 g cukru

  • 1 jajko

  • 6 płaskich łyżek kawy cappuccino (w proszku - ja miałam akurat cappuccino czekoladowe i śmietankowe i dodałam po 3 łyżki każdego)

  • 1 łyżka kakao

  • szczypta soli

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

(na masę serową) - ja wykonałam z 4/3 porcji
  • 500 g twarogu (zmielonego - ja użyłam takiego gotowego z wiaderka)

  • 3 jajka

  • 100 g cukru

  • 125 g masła


  • kilka świeżych gruszek (użyłam 3 średnie klapsy) albo gruszki z puszki lub kompotu

Wykonanie:

  1. Masło stopić, wsypać do niego proszek cappuccino, wymieszać i przestudzić.

  2. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać na blat.

  3. Do mieszanki mącznej dodać 1 jajko, 80 g cukru, sól i ostudzone masło z kawą i zagnieść ciasto (może być dość lepkie, ale takie ma właśnie być).

  4. Ciasto podzielić na 2 części, uformować z każdej z nich kulę i zawinąć w folię. Włożyć do zamrażarki na minimum 2 godziny.

  5. W celu wykonania masy serowej należy utrzeć miękkie masło (125 g) z cukrem.

  6. Ucierając dodawać po kolei żółtka i twaróg.

  7. Białka ubić z małą szczyptą soli, a powstałą pianę delikatnie wymieszać z masą serową.

  8. Gdy ciasto będzie już dobrze zamrożone, wysmarować formę do pieczenia tłuszczem i wyłożyć papierem (użyłam tortownicy o średnicy 23 cm).

  9. Na dno zetrzeć na tarce (grube oczka) jedną kulę zamrożonego ciasta - następnym razem chyba trochę podpiekę spód przed wyłożeniem na niego masy serowej (tak ok. 7-10 minut w temperaturze 170 stopni).

  10. Wyłożyć na spód gotową masę serową.

  11. Na serze ułożyć pokrojone w grubą kostkę gruszki i na to zetrzeć drugą kulę ciasta.

  12. Piec w nagrzanym do 180 stopni (zwiększyć temperaturę jeśli się podpiekało spód) piekarniku przed około 70 minut.

 sernik mokka z gruszkami

sernik mokka z gruszkami

sernik mokka z gruszkami

sobota, 07 czerwca 2008

chlebek truskawkowy

Wczoraj zaczął się truskawkowy tydzień. Muszę przyznać, że ja truskawkami rozkoszuję się już od początku maja (w Hiszpanii truskawki były już dostępne w kwietniu, ale jakoś nie byłam do nich zbyt przekonana) i systematycznie wypróbowuję różne przepisy, które wykorzystują te aromatyczne, soczyste owoce.

Robiony przeze mnie wielokrotnie chlebek bananowy z przepisu Dorotus przez długi czas był moim faworytem wśród wypieków owocowych. Nadal bardzo go lubię, jednak teraz swoją pozycję lidera musi dzielić z dawno przeze mnie zauważonym na blogu Closet cooking, ale czekającym na swoja kolejkę, chlebkiem truskawkowym. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie (pomijam wykonanie chlebka w okrągłej formie, bo niestety keksówki nie posiadam), dlatego też orzechy zastąpiłam niczym innym jak deserową czekoladą i muszę przyznać, że wszystkim bardzo smakowało.

Naprawdę szczerze polecam zrobienie tego mało skomplikowanego (heh, strasznie się rozleniwiłam po tych wszystkich muffinkach), aromatycznego (cynamon), wilgotnego (truskawki i jogurt) i po prostu pysznego chlebka!

Składniki:

  • 113 g niesolonego masła

  • 150 g cukru (ja 50 g zastąpiłam brązowym cukrem)

  • 3 jajka

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 250 g mąki

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • pół szklanki jogurtu naturalnego (w oryginalnym przepisie jest kwaśna śmietana)

  • ok. 100 g posiekanej gorzkiej/deserowej czekolady (można oczywiście mniej)

  • ok. 350 g pokrojonych truskawek

Wykonanie:

  1. Zmiksować masło z cukrem.

  2. Po kolei dodawać po jednym jajku, ciągle miksując.

  3. Wlać ekstrakt z wanilii.

  4. W drugiej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon.

  5. Do masy maślanej dodać 1/3 mieszanki mącznej i dobrze wymieszać.

  6. Następnie wlać 1/2 jogurtu naturalnego i również ładnie połączyć.

  7. Wsypać kolejną 1/3 suchych składników.

  8. Dodać pozostały jogurt.

  9. Wsypać ostatnią porcję suchej mieszanki i dobrze wszystko wymieszać.

  10. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i truskawki i ostrożnie połączyć z masą.

  11. Przełożyć powstałą masę do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki (w oryginalnym przepisie użyto keksówki o wymiarach 13 x 25 cm).

  12. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60 minut (ciasto powinno się ładnie zezłocić i patyczek wetknięty do środka powinien wyjść suchy).

Truskawkowy Tydzień

chlebek truskawkowychlebek truskawkowychlebek truskawkowy

sobota, 15 marca 2008

ciasto cynamonowe z jabłkami

Bardzo bardzo dawno nie było nowej notki, za co wszystkich przepraszam. Na swoje wytłumaczenie mogę powiedzieć, że aktualnie przebywam w Hiszpanii, więc nie posiadam swoich przyrządów kuchennych, a po drugie tym, że zapomniałam wziąć swojego aparatu. Dopiero niedawno odkryłam, że moja współlokatorka ma świetny aparat i od razu wypróbowałam jego możliwości.

A teraz o cieście! Ciasto jest banalnie proste i bardzo smaczne. Wilgotne, aromatyczne i z mało widzialną niespodzianką w formie orzechów włoskich w środku. Ponadto uwielbiam cynamon, a jego połączenie z jabłkiem uważam za jedną z najlepszych kombinacji smakowych na świecie. W oryginalnym przepisie (z Wielkiego Żarcia) ciasto zostało upieczone w podłużnej formie, ponieważ jednak posiadam aktualnie tylko i wyłącznie okrągłą silikonową formę na tartę, upiekłam swój placek z połowy przepisu.

Składniki:

  • 5 jajek (ja robiąc z połowy porcji użyłam 3 mniejsze jajka)
  • 250 g cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki kakao (to mój dodatek, lubię gdy ciasto jest ciemniejsze)
  • płaska łyżeczka cynamonu (ja dodałam więcej :))
  • garść orzechów (u mnie włoskich)
  • 3 - 4 kwaśne jabłka (np. szare renety - ja kwaśnych nie miałam, więc dodałam goldeny)


Wykonanie:

  1. Całe jajka zmiksować z cukrem na puszystą białą masę. Dodać olej i następnie powoli połączyć z mąką, kakao, proszkiem, sodą i cynamonem.
  2. Wrzucić pokrojone orzechy oraz pokrojone w cząstki jabłka.
  3. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą podłużnej formy (w moim przypadku do formy okrągłej).
  4. Wstawić do nagrzanego do 170 -180 stopni piekarnika i piec około godziny (ja piekłam ok. pół godziny).
  5. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Oprócz orzechów można dodać również rodzynki (wcześniej namoczone, następnie wysuszone i obtoczone w mące).

ciasto cynamonowe z jabłkami


ciasto cynamonowe z jabłkami

ciasto cynamonowe z jabłkami

poniedziałek, 14 stycznia 2008

Na początku stycznia było w Polsce kilka bardzo mroźnych dni (i nocy). Właśnie w jeden z takich dni moja babcia postanowiła rozmrozić swoją dużą zamrażarkę, a ja jej w tym bezinteresownie pomagałam. No dobra, bezinteresowność przerodziła się w interesowność, kiedy to zobaczyłam ile mrożonych owoców ta zamrażarka skrywała. Jako nagrodę za wytrwałość w zimnie (bo te wszystkie mrożonki trzeba było wynieść na taras) dostałam mrożone wiśnie. Oczywiście wykorzystałam je do ciasta.

Przepis autorstwa inley znalazłam tutaj.

ciasto jogurtowe z wiśniami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g jogurtu naturalnego (ja dodałam waniliowy)
  • 2 duże łyżki kakao
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka (z czubkiem) proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 500 g wiśni (surowe bez pestek lub ze słoika rownież bez pestek wtedy odsączone z soku albo mrożone - polecam wcześniej jednak odmrozić)

Wykonanie:

  1. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem następnie wlać jogurt i wymieszać na piankę.
  2. Przesianą przez sitko mąkę wymieszac z kakao, proszkiem, cynamonem i stopniowo wsypywać do masy żółtkowej.
  3. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem.
  4. Całość przelać do tortownicy (moja ma 23 cm) i na wierzch wyłożyć wiśnie.
  5. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 - 40 minut (od razu uwaga - ponieważ wyłożyłam zamrożone wiśnie, puściły one sok i po 30 minutach ciasto na brzegach było gotowe, natomiast w środku panowała papka, dlatego też musiałam przetrzymać ciasto i w końcu trochę przesadziłam).
Ciasto jest smaczne, nie za słodkie (można oczywiście posypać po upieczeniu cukrem pudrem) i co najważniejsze (dla niektórych) BEZ MASŁA. :)

ciasto jogurtowe z wiśniami

ciasto jogurtowe z wiśniami

 
1 , 2
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Durszlak.pl