sobota, 21 lutego 2009

ciasteczka pokoju/Korova

Ciasteczka te, na które przepis stworzył sławny francuski cukiernik Pierre Hermé, rozpropagowała na cały świat Dorie Greenspan, zamieszczając go w swoich książkach kucharskich (m.in Baking From My Home To Yours). Oryginalnie nosiły one nazwę Korova Cookies (od restauracji, dla której  wymyślił ten przepis Hermé). Swoje nowe imię zyskały one dzięki sąsiadowi Dorie, który to zachwycony walorami smakowymi ciasteczek powiedział, że ich dzienna porcja, to wszystko czego potrzeba, aby na świecie zapanował pokój i szczęście. Ja nie mogę się z nim (i pewnie z rzeszą fanów tych łatwych do wykonania wypieków) nie zgodzić. Są mocno czekoladowe, chrupiące, a szczypta soli morskiej nadaje im ciekawego smaku. Naprawdę polecam!

Jest to moja propozycja na Czekoladowy Weekend

Składniki (na ok. 36 sztuk):

  • 200 g mąki

  • 30 g kakao

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 155 g masła (w temperaturze pokojowej)

  • 130 g jasnego brązowego cukru (ja dodałam pól na pół jasnego i ciemnego)

  • 55 g cukru

  • 1/4 łyżeczki soli morskiej (zmielonej)

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 145 gorzkiej czekolady pokrojonej w małe kawałki (ja 50 g zastąpiłam czekoladą mleczną)

Wykonanie:

  1. Przesiać do miski mąkę, kakao i sodę.

  2. W drugiej misce utrzeć masło, aż do uzyskania puszystej i kremowej konsystencji - jeśli masło było w temperaturze pokojowej, powinno to zająć dosłownie kilka minut.

  3. Następnie do masła dodać cukry (biały i brązowy), sól i ekstrakt waniliowy i miksować przez ok. 2 minuty.

  4. Dodać przesianą mieszankę mączną. Wymieszać mikserem na małych obrotach około 5 razy (każde zamieszanie powinno trwać około 2 sekundy). Następnie miksować jeszcze przez około 30 sekund - bardzo ważne jest, aby masa nie była za bardzo wyrobiona, tylko, żeby widać było, że mąka całkowicie połączyła się z pozostałymi składnikami.

  5. Wsypać kawałki czekolady i połączyć z masą.

  6. Wyjąć z miski gotową masę, podzielić na dwie części i uformować z każdej z nich wałek o średnicy ok. 3,5 cm.

  7. Zawinąć każdy z wałków w plastikową folię i włożyć do lodówki na 3 h (masa może pozostać w lodówce do 3 dni a w zamrażarce nawet do 2 miesięcy - przy pieczeniu ciasteczek z zamrożonej masy, polecam trochę ją rozmrozić, gdyż bardzo twarde ciasto (a szczególnie kawałki czekolady) ciężko się kroi i ewentualnie potrzymać ciasteczka w piekarniku minutę dłużej).

  8. Następnie wyjąć ciasto z lodówki/zamrażarki i ostrym nożem pokroić każdy z wałków na 1-1,5 cm plasterki.

  9. Pokrojone ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonową podkładką) i piec w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez ok. 12 minut (ciasteczka nie powinny być zbyt spieczone, dlatego też warto sprawdzić ich stan po ok. 10 minutach).

  10. Wyjąć blaszkę z piekarnika i następnie, gdy już trochę ostygną, przełożyć ciasteczka na kratkę.

 

ciasteczka pokoju/Korova

ciasteczka pokoju/Korova

ciasteczka pokoju/Korova

czwartek, 29 stycznia 2009

makaroniki daktylowe

Kiedyś nie lubiłam daktyli. Tak naprawdę to kiedyś nie lubiłam wielu rzeczy, ale wraz z upływem czasu moje kubki smakowe zmieniły się, stały się bardziej liberalne. Bardzo mnie to cieszy, bo gdyby nie to, nie smakowałyby mi te pyszne i ciekawe w smaku ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i zamiast mąki zawierają ostatnio często używane przeze mnie do słodkich wypieków płatki owsiane (mam nadzieję, że to sprawia, że są choć trochę zdrowe, bo zjadłam ich mnóstwo:)). Przepis zaczerpnęłam z książki "Domowe wypieki" (str.140). Polecam!

Składniki (ok.20 sztuk):

  • 130 g masła

  • 250 g płatków owsianych

  • 250 g suszonych daktyli

  • 2 jajka

  • 100 g cukru

  • 1 torebka cukru waniliowego (użyłam 8 g)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

  1. Masło podgrzać w garnuszku, aż się rozpuści, i wymieszać z płatkami owsianymi. Zostawić do wystygnięcia. 

  2. Z daktyli wyjąć pestki, lub jeśli tak jak ja miało się już wypestkowane, pokroić na małe kawałki.

  3. Jajka wbić do miski i ubić na gładką masę.

  4. Stopniowo do ubitych jajek wsypywać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.

  5. Nie przerywając ucierania dodać masło z płatkami owsianymi i posiekane daktyle.

  6. Na posmarowanej masłem, bądź też wyłożonej papierem do pieczenia, blaszce uładać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego (ja zmoczyłam dłonie i nimi formowałam kulki).

  7. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-20 minut.


makaroniki daktylowe
makaroniki daktylowe
makaroniki daktylowe
sobota, 24 stycznia 2009

muffinki marchewkowe z lukrem pomarańczowym

Styczeń nie należy do moich ulubionych miesięcy. Zazwyczaj jest dla mnie bardzo stresujący i do tego dłuży się niemiłosiernie. Jednym z moich spsobów na stres jest pieczenie. Korzystając z okazji, że na dzisiaj przypada Muffinkowa Sobota, uwolniłam się od stresu piekąc wspaniałe marchewkowe babeczki z lukrem pomarańczowym. Przepis znalazłam na niezawodnej, pełnej niesamowitych przepisów i zdjęć stronie Asi - Kwestia Smaku. Nie przesadzając nic a nic przyznaję, że są to jedne z najsmaczniejszych i po prostu najlepszych ciastek jakie jadłam.

                                

Składniki:

  • 4 średnie marchewki (2 szklanki startej) 

  • 1 1/2 szklanki mąki 

  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 

  • 3/4 łyżeczki soli 

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1/2 łyżeczki imbiru

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (ja dałam odrobinę, bo nei przepadam za gałką)

  • 3/4 szklanki oleju roślinnego 

  • 3 duże jaja lub 4 mniejsze 

  • 1 szklanka brązowego cukru (zmieszałam ciemny i jasny muscavado)

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  

na lukier:

  • 1 1/4 szklanki cukru pudru 

  • 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy 

  • 2 - 4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy 

Wykonanie:

  1. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odmierzyć 2 szklanki.

  2. Do przygotowanej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz przyprawami (cynamon, imbir i gałka).

  3. W drugiej, większej, misce wymieszać (najlepiej trzepaczką lub mikserem na wolnych obrotach) pozostałe składniki, czyli: olej, jajka, cukier, tartą marchewkę oraz ekstrakt z wanilii.

  4. Wymieszać delikatnie, za pomocą łyżki, z mieszanką z mąki.

  5. Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie lub w jednorazowych papilotkach, ustawić na kratce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec przez 20-25 minut (aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty).

  6. W międzyczasie przygotować lukier: wymieszać cukier puder ze skórką i 2 łyżkami soku z pomarańczy. W razie potrzeby dolać więcej soku aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję.

  7. Po wyjęciu muffinek z piekarnika odczekać ok.10 minut i wyłożyć je na kratkę do całkowitego ostudzenia.

  8. Jak trochę przestygną wierzch ciasteczek maczać w lukrze. Podawać po zastygnięciu lukru. (Muszę przyznać, że ciasteczka te o wiele lepiej smakują, gdy już całkowicie wystygną).

muffinki marchewkowe z lukrem pomarańczowym
muffinki marchewkowe z lukrem pomarańczowym
muffinki marchewkowe z lukrem pomarańczowym

 

 

środa, 17 grudnia 2008

muffinki pomarańczowe ze słodkim syropem

Przeglądając folder ze zdjęciami moich wypieków, czekających na swoją kolejkę umieszczenia na blogu trafiłam na te oto niepozorne muffinki pomarańczowe. Niepozorne, bo pod postacią, wydawałoby się, zwykłej babeczki, kryje się rozpływająca się w ustach, wilgotna i niesamowicie aromatyczna słodycz! Robi się je trochę inaczej niż zwykłe muffinki, gdyż do wykonania używa się miksera, ale i tak są bajecznie proste. Przepis zaczerpnęłam ze świetnego blogu The Pioneer Woman. Naprawdę wszystkim bardzo polecam!:)

Składniki:

  • szklanka cukru

  • 220 g miękkiego masła

  • 2 jajka

  • szklanka maślanki (najlepiej w temperaturze pokojowej)

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 2 szklanki mąki (przesianej)

  • otarta skórka z wyszorowanych i sparzonych 2 pomarańczy

  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady (dodałam do połowy masy, nie mogłam się powstrzymać - uwielbiam połączenie pomarańczy z gorzką czekoladą)


  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy

  • szklanka brązowego cukru

Wykonanie:

  1. Zmiksować masło z cukrem.

  2. Dodać jajka (po kolei) i dalej miksować.

  3. Rozpuścić sodę w maślance (trochę urośnie), a następnie wlać do miski z maślaną miksturą.

  4. Dodać 2 szklanki mąki i skórkę z pomarańczy i dobrze wymieszać (jeśli ktoś tak jak ja nie mógł się powstrzymać przed dodaniem do masy czekolady, to właśnei to jest dobry moment).

  5. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości.

  6. Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku ok. 12-17 minut, albo do momentu gdy się ładnie zarumienią.

  7. W tym czasie przygotować syrop - szklankę cukru wymieszać z sokiem z 2 pomarańczy (ja dodałam sok tylko z jednej - może to była jakaś pomarańcza-mutant i wydała duużo soku?).

  8. Przygotowanym syropem polać jeszcze ciepłe muffinki.

Autorka blogu (Ree Drummond) poleca jeść je przede wszystkim na ciepło, ja jednak uważam, że po wystygnięciu smakują równie wspaniale (a jeśli już się komuś zdarzy, że nie wszystkie muffinki znikną od razu po upieczeniu zawsze można na kilkanaście sekund włożyć zziębniętą muffinkę do mikrofali i voilà).

muffinki pomarańczowe ze słodkim syropem

muffinki pomarańczowe

 muffinki pomarańczowe ze słodkim syropem

wtorek, 25 listopada 2008

sernik mokka z gruszkami

Ostatnio zostało mi kilka gruszek i postanowiłam zrobić z nich kulinarny użytek. Po wpisaniu w wyszukiwarkę słowa "sernik" i "gruszki" jako jeden z pierwszych pojawiła się przed moimi oczami wspaniała propozycja Dorotus - sernik mokka z gruszkami. Oczywiście od razu wiedziałam, że to właśnie ten przepis muszę wypróbować. I tak też zrobiłam i nie żałuję! Gruszki wspaniale się tutaj wpasowały, nie dodając za bardzo żadnego nowego intensywnego smaku, ale nową konsystencję i sprawiły tym samym, że sernik był inny niż wszystkie i nie za słodki. Polecam!

Składniki:

(na ciasto)

  • 125 g masła

  • 250 g mąki

  • 80 g cukru

  • 1 jajko

  • 6 płaskich łyżek kawy cappuccino (w proszku - ja miałam akurat cappuccino czekoladowe i śmietankowe i dodałam po 3 łyżki każdego)

  • 1 łyżka kakao

  • szczypta soli

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

(na masę serową) - ja wykonałam z 4/3 porcji
  • 500 g twarogu (zmielonego - ja użyłam takiego gotowego z wiaderka)

  • 3 jajka

  • 100 g cukru

  • 125 g masła


  • kilka świeżych gruszek (użyłam 3 średnie klapsy) albo gruszki z puszki lub kompotu

Wykonanie:

  1. Masło stopić, wsypać do niego proszek cappuccino, wymieszać i przestudzić.

  2. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać na blat.

  3. Do mieszanki mącznej dodać 1 jajko, 80 g cukru, sól i ostudzone masło z kawą i zagnieść ciasto (może być dość lepkie, ale takie ma właśnie być).

  4. Ciasto podzielić na 2 części, uformować z każdej z nich kulę i zawinąć w folię. Włożyć do zamrażarki na minimum 2 godziny.

  5. W celu wykonania masy serowej należy utrzeć miękkie masło (125 g) z cukrem.

  6. Ucierając dodawać po kolei żółtka i twaróg.

  7. Białka ubić z małą szczyptą soli, a powstałą pianę delikatnie wymieszać z masą serową.

  8. Gdy ciasto będzie już dobrze zamrożone, wysmarować formę do pieczenia tłuszczem i wyłożyć papierem (użyłam tortownicy o średnicy 23 cm).

  9. Na dno zetrzeć na tarce (grube oczka) jedną kulę zamrożonego ciasta - następnym razem chyba trochę podpiekę spód przed wyłożeniem na niego masy serowej (tak ok. 7-10 minut w temperaturze 170 stopni).

  10. Wyłożyć na spód gotową masę serową.

  11. Na serze ułożyć pokrojone w grubą kostkę gruszki i na to zetrzeć drugą kulę ciasta.

  12. Piec w nagrzanym do 180 stopni (zwiększyć temperaturę jeśli się podpiekało spód) piekarniku przed około 70 minut.

 sernik mokka z gruszkami

sernik mokka z gruszkami

sernik mokka z gruszkami

sobota, 15 listopada 2008

ciasteczka z fistaszkami i czekoladą

Gdy tylko zobaczyłam, że Ela z blogu My best food ogłosiła Orzechowy tydzień, wiedziałam, że muszę w nim uczestniczyć. Jednak ostatnio mam tak mało czasu na pieczenie, a następnie fotografowanie i wrzucanie efektów na blog, że już myślałam, że będzie to kolejna wspólna blogowa akcja, którą będę musiała ominąć. Na szczęście tym razem zdążyłam i  udało mi się dołożyć swoją małą cegiełkę w postaci smacznych, słodko-słonych i chrupiących ciasteczek z orzechami ziemnymi i czekoladą. Przepis na nie znalazłam na tej stronie.

Składniki (na ok. 20 większych ciasteczek):

  • 3/4 szklanki mąki

  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki soli (sprawi ona, że ciasteczka będą słodko - słone)

  • 55 g smalcu (można zastąpić masłem)

  • 80 g miękkiego masła

  • 3/4 szklanki brązowego cukru

  • 2 łyżki białego cukru

  • 1 laska wanilii (ja zastąpiłam ją jednym małym cukrem waniliowym, ok. 8 g)

  • 1 jajko

  • 3 łyżeczki mleka

  • 1 szklanka płatków owsianych (ok. 120 g)

  • 1 szklanka niesolonych fistaszków (orzeszków ziemnych)(ok. 150 g)

  • 1 szklanka deserowych czipsów czekoladowych (ja dodałam ok. 140 g) - można zastąpić posiekaną czekoladą

Wykonanie:

  1. Połączyć ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Przesiać i odstawić.

  2. Zmiksować smalec, miękkie masło (lub po prostu 135 g masła), cukry (brązowy, biały i waniliowy - jeśli ktoś używa laski wanilii to wtedy dodać wyskrobane ze środka ziarenka), aż do uzyskania jednolitej, sztywnej masy.

  3. Dodać jajko, mleko, a następnie wsypać mieszankę mączną i płatki owsiane. Dobrze wymieszać.

  4. Na końcu dodać orzechy (ja ich nie siekałam) i czipsy czekoladowe. 

  5. Przy użyciu łyżki (lub łyżeczki, jeśli chce się uzyskać mniejsze ciasteczka) wykładać w równych odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można też formować kulki z masy zmoczonymi dłońmi (najprostsza metoda).

  6. Piec ok. 15 minut w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku.

  7. Wyjąć z piekarnika, pozostawić gotowe ciasteczka na kolka minut na blaszce żeby lekko stwardniały, a następnie studzić na kratce.

  8. Przechowywać w szczelnym pojemniku lub oczywiście zjeść jeszcze gorące z kubkiem ciepłego mleka/kawy/herbaty.

 ciasteczka z fistaszkami i czekoladą

ciasteczka z fistaszkami i czekoladą

ciasteczka z fistaszkami i czekoladą


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Durszlak.pl