piątek, 28 sierpnia 2009

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

I oto kolejny przepis na ciasto drożdżowe. Moim zdaniem jak na razie najlepszy. Ostatnio wypróbowałam jeszcze inny, ale ciasto z niego wyszlo mi suche i twardawe i... no i w ogóle takie jakie ciasto drożdżowe być nie powinno (po części jest to moja wina, bo zapomniałam dodać jajek i po wyrośnięciu dodałam z nadzieją uratowania placka jedno żółtko, ale i tak to moje roztrzepanie zraziło mnie do tego przepisu).

Na ten przepis trafiłam u Liski, ale oryginalnie pochodzi od Margotki. Ja robiąc swoje ciasto posłuchałam rad Liski i zmniejszyłam ilość drożdży - na razie jednak tylko o połowę, a także zrobiłam je w prostokątnej formie (25 x 35 cm) i podaję przepis już z moimi zmianami. Naprawdę polecam! Ciasto wychodzi miękkie, bardzo miękkie nawet, aromatyczne i wilgotne! Pychota!

Ciasto dołączam jako moją propozycję do akcji "Czas na śliwki" prowadzoną przez blue_megi.

akcja

Składniki:

ciasto

  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru + 1 łyżka do drożdży
  • olejek pomarańczowy i cytrynowy - ja dodałam kilka kropelek małych
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 szklanki mąki (ja musiałam dodać więcej, żebym mogła ciasto jakoś umieścić w foremce)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 1/4 kostki roztopionego masła (moje miało 200 g, czyli dodałam 50 g)
  • ok. 1 kg śliwek (tym razem każdą śliwkę pokroiłam w paski i wyłożyłam nimi całe ciacho)
kruszonka (przepis Dorotus)
  • 100 g miękkiego masła
  • 20 płaskich łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru
  • 16 g cukru waniliowego
lukier:
  • cukier puder (ok. 1 szklanki, ale mozna więcej, mniej, w zależności od ilości pożądanego lukru)
  • kilka kropel wrzątku
  • aromat śmietankowy
[Listonic]

Wykonanie:
  1. W wysokim naczyniu (użyłam miarki litrowej) rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, a gdy staną się płynne dodać szklankę ciepłego (ale NIE gorącego) mleka, wymieszać i zostawić do wypełnienia naczynia.
  2. W dużej misce utrzeć żółtka z cukrem na kogel mogel, a następnie dodać olejek pomarańczowy i cytrynowy.
  3. Do utartych jajek dodać wyrośnięte drożdże i wsypać jednocześnie 3 szklanki mąki oraz pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową.
  4. Wymieszać kilka razy dużą łyżką i na końcu dodać roztopione, lekko ostudzone masło i jeszcze raz dobrze wymieszać. (W przepisie oryginalnym to już jest koniec, zero wyrabiania, jednak ja trochę się bałam takie kleiste coś włożyć do formy, więc podsypałam jeszcze mąką i minimalnie wyrobiłam i dopiero wtedy przełożyłam do formy - i tak było dość klejące, ale chociaż plastyczne).
  5. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie prostokątna - 25 x 35 cm) i ułożyć owoce - ja użyłam śliwek.
  6. Aby zrobić kruszonkę należy mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i wyrobić palcami.
  7. Ciasto posypać kruszonką (pół placka posypałam również cynamonem) i wstawić do nagrzanego do 50 stopni piekarnika na 20 minut do wyrośnięcia.
  8. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 165 stopni i piec przez ok. 20 - 25 minut (przed wyjęciem z pieca należy upewnić się, że ciasto w środku nie jest klejące przy pomocy drewnianego patyczka).
  9. Ostudzone ciasto można polać lukrem, który robi się mieszając cukier puder z kilkoma kroplami wrzątku oraz aromatem śmietankowym, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
sobota, 15 sierpnia 2009

ciasto z migdałami, cynamonem i truskawkami

Wiem, że sezon truskawkowy już dawno za nami. Wiem też, że w tym roku moja rzadka obecność na blogu spowodowana była (i nadal jest) różnymi, nie zawsze miłymi, wydarzeniami w moim życiu. Dlatego też przepis ten (znaleziony ponad rok temu u Dorotus) wstawiam z ponad dwumiesięcznym opóźnieniem. Żeby tu jednak nie zanudzać, napiszę tylko, że ciasto to jest łatwe do wykonania, bardzo aromatyczne i wilgotne. Naprawdę polecam (albo na przyszły rok, albo z wykorzystaniem mrożonych truskawek)!


Składniki:

  • 175 g zmielonych migdałów
  • 175 g miękkiego masła
  • 120 g jasnego brązowego cukru
  • 175 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli (w przepisie oryginalnym tego nie ma, ale ja zawsze dodaję chociaż minimalną ilość soli do każdego wypieku)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 450 g truskawek, odszypułkowanych, przekrojonych na pół lub na ćwiartki
  • cukier puder do posypania
[Listonic]

Wykonanie:
  1. Mikserem bardzo dokładnie zmiksować wszystkie (oprócz truskawek) składniki ciasta (polecam przesiać mąkę razem z proszkiem, sodą oraz cynamonem) - uzyskane ciasto będzie bardzo gęste.
  2. Formę o średnicy 22 cm (moja była troszeczkę większa, stąd niższe niż w oryginale ciasto) posmarować masłem i wyłożyć papierem.
  3. Masę podzielić na dwie części. Jedną wylepić dno formy, następnie wyłożyć na nią truskawki, a na górę wyłożyć ostrożnie drugą część ciasta.
  4. Pie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 60- 65 minut. Jeśli zbyt szybko się zarumieni można przykryć wierzch folią.
  5. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

ciasto z migdałami, cynamonem i truskawkami

ciasto z migdałami, cynamonem i truskawkami

ciasto z migdałami, cynamonem i truskawkami



 

piątek, 10 lipca 2009

ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

Ufff... ciężki czerwiec za mną! Praca magisterska napisana i obroniona, muzyczny weekend zaliczony, więc teraz mogę się zabrać za nadrabianie blogowych zaległości i za pieczenie :D Na początek wybrałam łatwy i prosty przepis na ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i kawałkami czekolady (przepis pochodzi z tej strony), które robi się bardzo szybko i przyjemnie. Polecam nie tylko miłośnikom masła orzechowego! :)

(przechowywane w szczelnym pojemniku pozostają dość twarde, dlatego jeśli wolicie bardziej miękkie ciastka polecam zostawiać je na trochę "na wierzchu" przed schowaniem lub po prostu zjeść od razu po upieczeniu:))

Składniki:

  • 55 g masła
  • 125 g mąki
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 115 g płatków owsianych (błyskawicznych)
  • 135 g brązowego cukru
  • 115 g masła orzechowego (ja użyłam z kawałkami orzechów, natomiast autorka poleca ten kremowy)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 85 g czekolady pokrojonej na drobne kawałki (lub groszków czekoladowych)

[Listonic]

Wykonanie:
  1. Masło umieścić w małym rondelku i topić je regularnie mieszając, aż zacznie brązowieć i pienić się (ok. 2-3 minut - mi to zajęło trochę dłużej). Odstawić na ok. 10 minut.
  2. Przesiać do miski mąkę, sodę oraz sól. Dodać płatki owsiane i wymieszać.
  3. Brązowy cukier ubić wraz z masłem orzechowym (ok. 1 minuty), a następnie dodać do tego lekko ostudzone brązowe masło (to, które uzyskaliśmy po stopieniu masła zwykłego).
  4. Dodać jajko i ekstrakt z wanilii i dokładnie zmiksować.
  5. Następnie, cały czas ubijając (na wolnych obrotach), dodać mieszankę mączno-owsianą.
  6. Na koniec wmieszać kawałki czekolady.
  7. Z uzyskanej dość gęstej masy tworzyć kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na przygotwanej blaszce (ja na swoją położyłam silikonową matę). Uzyskane kuleczki można lekko spłaszczyć.
  8. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok. 6-8 minut, aż do zezłocenia (ja je trochę przetrzymałam..).
  9. Studzić na kratce.

 

ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

piątek, 19 czerwca 2009

strawberry coffee cake

Na pewno wiele z was trafiło kiedyś na przepis na "coffee cake". Nazwa jest dość myląca, gdyż rzadko ciasto to zawiera w swoich składnikach kawę. Jest to po prostu ciasto do kawy, najczęściej z jakimiś owocami i kruszonką. Łatwe do wykonania i pyszne w swojej prostocie. A do tego można eksperymentować z różnymi wariantami smakowymi. Takie ciasta właśnie lubię!:) Tym razem wypróbowałam przepis z blogu Joy. Polecam!

Ciasto to jest moją propozycją na Sezon Truskawkowy organizowany przez Olgę Smile.

Składniki:

Nadzienie

  • ok. 250 g pokrojonych na plasterki truskawek
  • 70 g cukru
  • 2 łyżki mąki/skrobi kukurydzianej (przypominającej w konsystencji mąkę ziemniaczaną)
  • 2 łyżeczki wody

Ciasto właściwe

  • 113 g masła, miękkiego
  • 1 szklanka cukru (210 g)
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki (220 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 225 g śmietany (użyłam 18%)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie)

Kruszonka

  • 45 g masła, zimnego
  • 90 g mąki
  • 40 g cukru

Wykonanie:

  1. W celu wykonania kruszonki wszystkie składniki umieścić w miseczce (mąka, zimne masło pokrojone na małe kawałki oraz cukier) i rozetrzeć palcami, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  2. Aby wykonać nadzienie należy do małego garnka włożyć pokrojone truskawki, 70 g (1/3 szklanki) cukru, wodę oraz mąkę kukurydzianą, a następnie podgrzewać na małym ogniu przez ok. 5 -7 minut, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i truskawki będą miękkie (mi to zajęło ok. 10 minut, ale nie mieszałam przez cały czas). Odstawić na bok do ostudzenia.
  3. W celu zrobienia ciasta najpierw należy zmiksować miękkie masło z cukrem, aż będzie jasne i puszyste (ok. 3 minut).
  4. Dodać po kolei jajka po każdym dobrze miksując, a następnie wlać ekstrakt waniliowy oraz aromat migdałowy (jeśli jest używany - ja dodałam kilka kropli).
  5. Przesiać suche składniki, a następnie na przemian ze śmietaną (zaczynając od 1/3 mieszanki mącznej, potem 1/2 śmietany itd) dodawać je, ciągle mieszając, do masy maślanej.
  6. Do przygotowanej, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, kwadratowej foremki (moja miała 25x25 cm) przełożyć 2/3 masy.
  7. Następnie wyłożyć ostudzone nadzienie truskawkowe, na którym ostrożnie umieścić resztę masy. Całość posypać kruszonką.
  8. Piec w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez ok. 50 - 60 minut (polecam sprawdzić trochę wcześniej, żeby nadto nie wysuszyć ciasta).

strawberry coffee cake

strawberry coffee cake

strawberry coffee cake

niedziela, 31 maja 2009

ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką

Przez bardzo długi czas nie lubiłam ciasta drożdżowego. Było to spowodowane tym, że po prostu kojarzyłam je z suchym i niczym nie wyróżniającym się plackiem, który aby był zjadliwy trzeba było posmarować grubą warstwą masła. Na szczęście jakiś czas temu zdanie zmieniłam, a to za sprawą odkrycia wielu innych wariacji tego wypieku, z wieloma różnymi dodatkami. Taką też wariacją jest to ciasto. Kusiło mnie odkąd zobaczyłam je na blogach wielu wielu osób biorących udział w Weekendowej Cukierni, której gospodynią była wtedy Alicja. Niestety wtedy nie mogłam się dołączyć, ale postanowiłam, że pomimo wszystko wykonam ten pysznie wyglądający wypiek. I tak też się stało:) Przepis jest bardzo łatwy do wykonania, a do tego bardzo bardzo bardzo bardzo bardzo (!) smaczne ciasto z niego powstaje! Polecam je wszystkim tym, którzy lubią połączenie budyniu z ciastem drożdżowym. No i ta kruszonka! :D

Przepis, z moimi małymi zmianami, wklejam od Alicji:

Składniki:

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej

  • 100 g mleka

  • 25 g cukru

  • 50 g masła

  • 20 g świeżych drożdży

  • 3 g soli

Nadzienie

  • 1 puszka brzoskwiń - ok. 850 g (potrzebne jest ok. 450 g owoców)

  • 1 budyń waniliowy (na 500 ml mleka)

  • 350 ml mleka

  • 8 łyżek soku z brzoskwiń (z puszki) - ja dałam ok. 10

Kruszonka

  • 75 g masła

  • 75 g brązowego cukru

  • 100 g mąki

  • szczypta soli

  • 50 g płatków migdałowych (ja miałam tylko 35 g, więc brakujące 15 g zastąpiłam mąką)

Wykonanie:

  1. Drożdże dodać do ciepłego (ale nie gorącego mleka) i wymieszać.

  2. Wszystkie składniki, oprócz soli, przełożyć do miski robota kuchennego i zagniatać na 1 biegu około 4 minuty.

  3. Dodać sól i mieszać jeszcze 5 minut na 2 biegu - ja po tych 9 minutach mieszania w mikserze wzięłam ciasto w swoje ręce i je dobrze zagniotłam, aby było gładkie.

  4. Ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 60 min.

  5. W tym czasie ugotować budyń waniliowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale przy użyciu tylko 350 ml mleka.

  6. Następnie dodać sok z brzoskwiń i dobrze wymieszać. Ostudzić (ja na czas studzenia przykryłam garnek przezroczystą folią, żeby nie powstał kożuch).

  7. Ciasto rozwałkować i przełożyć na wysmarowaną masłem prostokątną blachę.

  8. Na cieście rozsmarować przestudzony budyń i odstawić na 30 minut.

  9. W tym czasie przygotować kruszonkę, czyli wymieszać cukier z mąką i solą.

  10. Następnie dodać masło (w małych kawałkach) i rozdrabiać w palcach aż utworzy się kruszonka.

  11. Dodać płatki migdałowe i wymieszać.

  12. Połówki brzoskwiń przekroić na pół (lub mniejsze części) i rozłożyć równomiernie na budyniu.

  13. Całość posypać kruszonką.

  14. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 25-30 minut.

ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką
ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką
ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką

poniedziałek, 27 kwietnia 2009

Daring Bakers - #5 - Abbey's Infamous Cheesecake (sernik)

Czas na kolejne wyzwanie Daring Bakers! W zeszłym miesiącu znowu nie mogłam wykonać zadania (niestety pisanie pracy magisterskiej nie sprzyja częstemu pieczeniu, robieniu zdjęć i blogowaniu - z tego też powodu przepraszam od razu za jakość zdjęć) jednak postanowiłam, że w kwietniu już muszę się sprężyć i spełnić swój obowiązek wobec grupy! :) W tym miesiącu członkowie mogli wykazać się swoją kreatywnością kulinarną, gdyż kwietniowa gospodyni (Jenny z JennyBakes) wybierając podstawowy przepis na pyszny sernik dała dużą dowolność w wyborze smaków i formy podania. Ja zdecydowałam się na sernik cafe au lait z polewą toffee. Wyszedł p-r-z-e-p-y-s-z-n-y! Oczywiście musiałam jednak coś popsuć, gdyż niezbyt dokładnie owinęłam formę folią aluminiową i spód sernika był bardzo wilgotny, a masa serowa miała niezwykle kremową konsystencję i ciężko było go kroić. Przepis jest jednak godny powtórzenia (następnym razem jednak może po prostu umieszczę miskę z gorącą wodą na spodzie piekarnika - wilgotność zostanie zachowana), a do tego można z nim cudownie eksperymentować! Polecam! Poniżej zamieszczam przepis po polsku z moimi modyfikacjami.


 It's time for The Daring Bakers again! I had to skip last month's challenge (writing a Master's thesis doesn't give me much time for baking, taking pictures and blogging), but I couldn't miss this one! The April 2009 challenge is hosted by Jenny from Jenny Bakes. She has chosen Abbey's Infamous Cheesecake as the challenge. A cheesecake is one of my favourite's desserts ever and I was really truly pleased when I read that we are allowed to modify this basic recipe by adding any flavour, topping or decoration. Just whatever makes us happy! Back to when I was choosing my version I had a craving for coffee and toffee/caramel (well, I still have actually). It turned out wonderfully. Surprisingly not too sweet and utterly creamy. Mmmmm... 

For the original recipe please check out Jenny's blog and visit the new Daring Kitchen site to see what everyone else is up to!

Składniki:

na spód

  • 180 g pokruszonych ciastek digestive

  • 70 g roztopionego i przestudzonego masła

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

na masę serową

  • 680 g serka kremowego (ja użyłam gotowego do wypieków w wiaderku)

  • 1 szklanka/210 g cukru

  • 3 jajka

  • 1 szklanka śmietany kremówki

  • 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej

  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

  • 1 łyżka likieru kawowego (ja użyłam likieru o smaku tiramisu)


  • ok. 150 g masy krówkowej/kajmakowej (ilość b.orientacyjna)

  • ok. 2 łyżek miękkiego masła

Wykonanie:

  1. Formę o średnicy 25 cm wyłożyć folią aluminiową. Ciasteczka pokruszyć lub rozdrobnić mikserem, wymieszać z roztopionym masłem i ekstraktem z wanilii, wyłożyć spód tortownicy i odłożyć na bok (można włożyć do lodówki).

  2. W dużej misce zmiksować razem ser i cukier.

  3. Po kolei dodawać jajka, po każdym dobrze miksując masę (dobrze ejst też zeskrobać ładnie boki miski, aby żadne składniki nam się nie zmarnowały:)).

  4. Odlać 1/4 szklanki śmietany kremówki i podgrzać chwilę w mikrofali, a następnie dodać 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej i dobrze wymieszać aż do rozpuszczenia.

  5. Dodać kawową śmietanę do reszty śmietany i wraz z ekstraktem waniliowym i likierem dołożyć do masy serowej. Wszystko dobrze ze sobą połączyć.

  6. Przelać kremową masę do naszykowanej tortownicy i kilka razy ostrożnie uderzyć nią o blat, aby pozbyć się bąbelków powietrza.

  7. Umieścić tortownicę w większym naczyniu, a następnie wypełnić je do połowy wysokości tortownicy gorącą wodą (ja następnym razem po prostu umieszczę pustą miskę z wodą na dole piekarnik).

  8. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przed 45-55 minut. Po tym czasie sernik może być jeszcze lekko "galaretkowaty" w środku. Wyłączyć piecyk i pozostawić ciasto na 1 godzinę w zamkniętym piekarniku. Po godzinie ostrożnie wyjąć tortownicę z naczynia z wodą i pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia, a następnie przykryć folią i wstawić do lodówki.

  9. Gdy sernik jest już schłodzony przygotować masę toffee. Gotową masę krówkową (tak naprawdę w dowolnej ilośći) podgrzać lekko w mikrofali, a następnie dodać ok. 2 łyżek miękkiego masła i dobrze wymieszać. Masa powinna być na tyle płynna, aby dobrze wyciskała się ze szprycy do ozdabiania.

  10. Podawać schłodzony. :)

 Daring Bakers - #5 - Abbey's Infamous Cheesecake (kremowy sernik)

Daring Bakers - #5 - Abbey's Infamous Cheesecake (kremowy sernik)

Daring Bakers - #5 - Abbey's Infamous Cheesecake (kremowy sernik)

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Durszlak.pl