sobota, 12 listopada 2016

ciasteczka masa kajmakowa

Dziś łatwy przepis (znaleziony u Doroty na blogu i lekko zmodyfikowany) na ciasteczka z masą kajmakową i czekoladą. Robi się je super szybko, są przyjemnie kruche i maślane, a do tego dominuje w nich smak i zapach kajmaku. Idealne na proszoną herbatkę do znajomych, lub też z kubkiem aromatycznej kawy. Polecam wszystkim łasuchom!


Składniki: (ok. 20 sztuk)

  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 100 g masy kajmakowej z puszki (zwanej też masą krówkową)
  • 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 170 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej

 

Wykonanie:  (15-17 minut na przygotowanie masy + 13 minut pieczenie = ok. 30 minut)

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.
  2. W misie miksera umieścić masło, masę kajmakową oraz cukier. Zmiksować na gładką masę.
  3. Dodać mąkę, szczyptę soli oraz ekstrakt z wanilii i zmiksować do połączenia (masa będzie gęsta).
  4. Dodać posiekaną czekoladę, zamieszać.
  5. Na blachę do ciasteczek wyłożyć papier do pieczenia (lub silikonową matę). 
  6. Z ciasta formować kulki (najłatwiej przed formowaniem lekko zwilżyć dłonie wodą - masa nie będzie się tak lepiła) wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce w sporych odstępach od siebie. Każdą kulkę lekko spłaszczyć dłonią. 
  7. Piec przez ok. 13 minut lub do lekkiego zarumienienia brzegów.
  8. Ciasteczka wyjąć, pozostawić na chwilę na blaszce, a następnie zdjąć do całkowitego ostudzenia na kratkę.

 

ciasteczka masa kajmakowa

ciasteczka masa kajmakowa

ciasteczka masa kajmakowa

niedziela, 30 października 2016

Buraczane ciasto czekoladowe

I oto kolejny wpis :) Tym razem kuję żelazo póki gorące i póki weekend trwa. Po dość czasochłonnym i delikatnym serniku, miałam ochotę na coś łatwiejszego i cięższego, a dokładniej czekoladowego. Na przepis z bloga Moje Wypieki wpadłam już jakiś czas temu, jednak postanowiłam poczekać z jego wykonaniem na jesień, bo ta sprzyja nieowocowym ciastom. Wypiek ten może budzić sporo obaw i kontrowersji (podobnie jak ciasta z cukinią czy ziemniakami, a kiedyś też pewnie z marchewką czy cukinią), ale zapewniam, że kto nie wie co się kryje w środku, może mieć problem ze zgadnięciem tajemniczego dodatku. To na co zwraca się uwagę to to, że ciasto jest mięsiste i mocno czekoladowe. Mniam!


Składniki (w temperaturze pokojowej)

Ciasto

  • 50 g kakao
  • 175 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g drobnego cukru 
  • 250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree (2 średniej wielkości buraczki gotować w nieosolonej wodzie na małym ogniu przez około 1 godzinę; po ostygnięciu - ok. 40 minut - obrać ze skórki i utrzeć/zmiksować na puree w malakserze)
  • 3 duże jajka
  • 200 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 100 g deserowej lub gorzkiej czekolady bardzo drobno posiekanej

Polewa

  • 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 50 ml śmietanki kremowej 36%
  • 1 łyżeczka golden syrup lub miodu

 

 Wykonanie (ok. 15 minut ciasto + 40-45 minut pieczenie + 5-7 minut polewa = 1h - 1h 7 minut)

  1. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, dodać cukier. Wymieszać i odłożyć na bok.
  2. W malakserze (lub blenderem) zmiksować do gładkości ostudzone puree z ugotowanych buraczków, jajka oraz olej.
  3. Do zmiksowanych mokrych składników dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. 
  4. Dodać drobniutko posiekaną czekoladę, lekko wymieszać.
  5. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja miałam silikonową, więc całą wysmarowałam masłem i wyłożyłam papierem). Przelać ciasto. 
  6. Piec w temperaturze 160 - 170 stopni przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić
  7. W garnuszku podgrzać śmietankę i golden syrup/miód, prawie do wrzenia i natychmiast zdjąć z palnika.
  8. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia.
  9. Gotową, gęstniejącą polewę rozprowadzić na cieście.

Buraczane ciasto czekoladowe

Buraczane ciasto czekoladowe

sobota, 29 października 2016

Sernik Crème brûlée - kubek

Tym razem, od ostatniego wpisu minęło...hmm..kilka lat.. Nie oznacza to jednak, że przez ten czas nic się w mojej kuchni i piekarniku nie działo! Jak zawsze winny jest brak czasu i pewnie trochę lenistwo. Teraz jednak, korzystając z wolnej soboty, postanowiłam podzielić się moim ostatnim dokonaniem. Sernik crème brûlée jest po prostu pyszny - "nutellowy" spód, puszysta masa serowa i kremowy wierzch z karmelizowaną skórką - takie połączenie zdecydowanie zasługuje na miejsce na moim małym cukierniczym blogu. Przepis z niezawodnej Kwestii Smaku.

 

Składniki:

Spód

  • 190 g ciasteczek czekoladowych z dziurką
  • 100 g orzechów laskowych bez skórki (najprostszą metodą obrania orzechów laskowych jest ich uprażenie na blaszce w piekarniku; spowoduje to, że skórka oddzieli się od orzechów i łatwo zetrze)
  • 2 łyżki roztopionego masła

Masa serowa

  • 500 g tłustego twarogu
  • 500 g mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 1 żółtko
  • 200 g białej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremowej 30%

Crème brûlée

  • 420 ml śmietanki kremowej 36%
  • 1/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek

Oraz

  • cukier do karmelizacji (5-6 łyżek)
  • maliny/ziarna granatu do dekoracji - opcjonalnie

Wykonanie (ok. 3h + studzenie ok. 2-3h i cała noc/min.8h w lodówce = 6h + noc lub 14h)

Spód (ok. 5-7 minut)

  1. Dno tortownicy o średnicy min. 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem         do pieczenia. Następnie zapiąć obręcz wypuszczając papier poza nią.
  2. Czekoladowe ciasteczka zmielić w malakserze/rozdrabniaczu na proszek razem z obranymi orzechami laskowymi, dodać roztopione masło i zmiksować chwilę do połączenia.
  3. Masą wyłożyć dno oraz 2 cm boków tortownicy, mocno uklepując. Wstawić do lodówki.

Masa serowa (ok. 10 minut + 60 minut pieczenie = ok. 1h10min)

  1. Twaróg zmiksować w malakserze/rozmiksować blenderem ręcznym lub zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa na gładką masę.
  2. Piekarnik nagrzać do 175 stopni (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Na dno piekarnika postawić keksówkę (sprawdzić wcześniej czy nigdzie nie przecieka). Zagotować wodę       w czajniku.
  3. Do misy miksera włożyć twaróg i mascarpone. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita przez ok. 1 minutę. Dodać mąkę ziemniaczaną i cukier - miksować przez kolejną 1 minutę.
  4. Dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku, na koniec dodać żółtko i jeszcze przez chwilę miksować.
  5. Białą czekoladę połamać na kosteczki i roztopić razem ze śmietanką kremówką (ma powstać gładka masa). 
  6. Następnie należy "zaprawić" czekoladę, czyli dodawać po łyżce masę serową cały czas energicznie mieszając (w sumie dodać ok. 10 łyżek masy serowej). 
  7. Do miski z masą serową dodawać stopniowo "zaprawioną" czekoladę miksując na małych obrotach miksera. 
  8. Gładką masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię szpatułką i wstawić sernik na kratkę do środkowej części piekarnika. Do keksówki na dnie piekarnika wlać wrzącą wodę z czajnika (około 2/3 objętości formy). Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 45 minut.

Crème brûlée (15 minut + 10-15 minut połączenie + 60 minut pieczenie = 1h30min)

  1. Za przygotowanie należy zabrać się w czasie, gdy sernik się piecze.
  2. W rondelku podgrzać śmietankę z cukrem. Gdy zacznie się gotować przy brzegach, odstawić z ognia. 
  3. Żółtka przez pół minuty miksować mikserem na minimalnych obrotach (mają tylko połączyć się ze sobą, nie można ich ubić, napowietrzyć), a następnie po łyżce dodawać do żółtek śmietankę, cały czas mieszając masę łyżką. Można też wlewać śmietankę cienkim strumieniem.
  4. Sernik wyjąć z piekarnika (nie wyłączać go, cały czas ma być 120 stopni). Odczekać około 7 minut aż powierzchnia sernika się wyrówna. 
  5. Delikatnie łyżką (nie wlewać!) nakładać płynny krem na powierzchnię sernika (można wyłożyć najpierw kilka łyżek, odczekać aż krem zastygnie i uszczelni wolne przestrzenie,     a dopiero później wyłożyć resztę kremu). Ostrożnie wstawić z powrotem do piekarnika. 
  6. Piec przez 60 minut w 120 stopniach, aż krem się zetnie (ma być ścięty, ale na środku pozostanie miękki, dodatkowo zesztywnieje jeszcze w lodówce).
  7. Sernik wyjmować stopniowo z piekarnika, uchylając na początku drzwiczki, później wysuwając go z piekarnika. Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony obkroić go nożem przy obręczy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na 1 noc lub kilkanaście godzin (ja zostawiłam na noc w piekarniku i rano wstawiłam do lodówki na kilka godzin). Przechowywać w lodówce bez przykrycia.

Wykończenie (ok. 5 minut)

  1. Aby zrobić skorupkę z karmelizowanego cukru należy ostudzony sernik posypać równą warstwą cukru. Opalić palnikiem karmelizując cukier.
  2. Do każdego kawałka, aby złamać słodycz sernika, można dodać kilka malin lub pestek granatu.

 

Sernik Crème brûlée - całość

Sernik Crème brûlée - skórka

piątek, 28 grudnia 2012

Ciasto cytrynowe z syropem

Od ostatniego wpisu minęły dwa dni, tylko dwa! Jest to spowodowane szałem wypieków na Święta i wolnym czasem :) Ze względu na fakt, że w mojej rodzinie są osoby nietolerujące glutenu, a chciałam słodko zadowolić wszystkich domowników, zrobiłam bardzo proste, zaskakująco wilgotne ciasto cytrynowe pokropione syropem, lub po angielsku (bo przepis z angielskojęzycznej strony) - lemon drizzle cake.

* W oryginalnym przepisie została użyta tortownica o średnicy 20 cm, ja takiej nie miałam, więc "upchnęłam" ciasto w dwie prostokątne foremki wielkości 20 x 10 cm. 

 

Składniki:

  • 167 g (ok. 1 1/4 szklanki) mąki bezglutenowej (do kupienia w hipermarketach lub sklepach ze zdrową żywnością)
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 80 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej lub guar (można pominąć, ale guma ta powoduje, że ciasto nie jest takie sypkie i kruche)
  • 280 g margaryny lub masła, o temperaturze pokojowej
  • 327 g (ok. 1 1/2 szklanki) drobnego cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 4 jajka
  • 150 ml mleka (użyłam sojowego niesłodzonego)
  • szczypta soli

Syrop:

  • 300 g cukru pudru
  • sok z jednej cytryny

Wykonanie:

  1. Przesiać (można to zrobić kilka razy) do miski mąkę bezglutenową, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i gumę ksantanową. Dodać mielone migdały.
  2. W drugiej misce dobrze utrzeć mikserem miękkie masło lub margarynę i cukier, aż całość będzie jasna i puszysta.
  3. Dodać skórkę otartą z jednej cytryny i wymieszać.
  4. Dodawać po kolei jajka, po każdym dobrze miksując.
  5. Następnie wsypać mieszankę mączną, wymieszać, wlać mleko i ponownie wymieszać.
  6. Foremki wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40-50 minut (aż patyczek włożony w środek ciasta będzie czysty).
  7. Ciasto pozostawić do ostudzenia na ok. 15 minut, a następnie wyłożyć na talerz.
  8. W rondelku podgrzać 200 g przesianego cukru pudru z sokiem z jednej cytryny (dodałam dodatkowo kilka kropel wody).
  9. Pędzelkiem rozprowadzić po lekko ponakłuwanym wierzchu ciasta przygotowany syrop cytrynowy (można to robić stopniowo, aby ciasto dobrze nasiąknęło).
  10. Z reszty (100 g) cukru pudru zrobić lukier - wymieszać przesiany cukier z kilkoma kroplami aromatu cytrynowego i gorącej wody). Polać ciasto lukrem.

 

Ciasto cytrynowe (bezglutenowe)

Ciasto cytrynowe (bezglutenowe)

Ciasto cytrynowe (bezglutenowe)

środa, 26 grudnia 2012
Sernik Królewski

Od mojego ostatniego wpisu minal prawie równy rok. Jest to spowodowane wieloma rzeczami, miedzy innymi: awaria starego aparatu, nowym gorszym aparatem (bo jednak blog kulinarny bez zdjec to nie to samo), ciaglym niedostatkiem czasu, weganizmem. W Swieta jednak robi sie wyjatki. Nie moglam pozwolic, aby moja rodzina nie skosztowala domowego wypieku. Na pierwszy ogien poszedl sernik. I to nie byle jaki, tylko od razu Sernik Krolewski z niezawodnej Kwestii Smaku. Podobno jest to najlepszy sernik jaki kiedykolwiek upieklam, no ale w sumie, slysze to co roku ;)

PS. Zdjecia nie sa najlepsze, gdyz robione telefonem.


Składniki:

Spód:
  • 70 g ciemnej czekolady
  • 70 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 40 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki mielonych orzechów
Masa serowa:
  • 500 g tłustego twarogu sernikowego (uzylam twarogu z wiaderka)
  • 500 g sera mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 5 jajek + 2 żółtka (białka zostana wykorzystane do bezy)
  • 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30 lub 36%, najlepiej gęstej
  • 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/4 szklanki rodzynek (drobno posiekanych)

Wierzch:

  • Kilka łyżek dżemu pomarańczowego
  • Beza: 2 białka jajek + 120 g cukru + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • orzechy włoskie
[Listonic]

Wykonanie:

Spód:

  1. Przygotowac forme o srednicy 24 cm. Dno i boki tortownicy posmarować tluszczem i dno wylozyc papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
  2. Czekoladę połamać na kostki, włożyć do rondelka, dodać pokrojone masło oraz cukier i roztopić na małym ogniu mieszając.
  3. Odstawić z ognia, dodać jajko i energicznie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i sodę, wymieszać. Na koniec dodać mielone orzechy i wszystko wymieszać.
  4. Masę wyłożyć na spód tortownicy i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 8 - 9 minut. Wyjąć z piekarnika, jednak nie wyłączać go.

Masa serowa:

  1. Do misy miksera włożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone, mąką, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Miksować przez około 2 - 3 minuty na minimalnych obrotach, aż masa będzie gładka.
  2. Nastepnie wbijać po jednym jajku miksując wolno i na małych obrotach przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku, dodać żółtka i śmietankę i również zmiksować. 
  3. Masę wylać na popdieczony spód a na wierzch delikatnie posypać drobno posiekanymi rodzynkami i drobną skórką pomarańczową (nie mieszać, bo masa serowa jest rzadka i bakalie uciekną na dno - ja nie pomieszalam i moje bakalie zostaly na gorze). 
  4. Wstawić do piekarnika na grzanego do 180 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 60 minut (nie wyłączać piekarnika). Na około 15 minut przed końcem pieczenia zacząć przygotowywać bezę.

Beza:

  1. 2 białka ubić na bardzo sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas długo miksując po każdej porcji cukru.
  2. Po dodaniu cukru miksować jeszcze przez około 5 minut, aż piana będzie gęsta i błyszcząca.
  3. Na minutę przed końcem ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
  4. Wyjąć sernik z piekarnika i rozprowadzić na jego powierzchni dżem pomarańczowy. Wyłożyć pianę z białek oraz posypać orzechami włoskimi.
  5. Wstawić do piekarnika, do 120 stopni, i piec przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć jeszcze bezę przez 30 minut.

 

Sernik wyjąć z piekarnika i dobrze ostudzić. Obkroić nożem przy samym brzegu tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na całą noc lub minimum 8 godzin. Sernik trzymać w lodówce, kroić ostrym nożem zanurzanym na chwilę we wrzątku.


Sernik Królewski

Sernik Królewski

Sernik Królewski

czwartek, 29 grudnia 2011

makowiec zawijany

Nigdy nie przepadałam za makowcem. Może dlatego, że moje najwcześniejsze wspomnienie dotyczące tego ciasta wiąże się z gotowaniem maku (gotowych mas makowych jeszcze wtedy człowiek nie zaznał), a dla mnie był to odór okropny! uchh.. Jednak trzy lata temu, mój brat poprosił mnie bardzo ładnie, abym zrobiła mu tę przyjemność, przemogła swoją niechęć i zrobiła jedno z jego ulubionych ciast - makowca. Po przepis sięgnęłam do Dorotus i przyznam szczerze i bardzo nieskromnie, że od tamtej pory jem, ba, zajadam się tym, i tylko tym, makowcem! Mniam! :)

Składniki (na 3 strucle):

  • 3 szklanki mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania (ok. 1/2 szklanki)
  • 180 ml letniego mleka
  • 45 g świeżych (lub 21 g suchych) drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 6 żółtek (2-3 białka odłożyć do masy makowej)
  • 150 g masła/margaryny, roztopionego i ostudzonego
  • 1 1/2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżki spirytusu
  • 16 g cukru wanilinowego

Masa makowa: 

  • gotowa masa makowa (puszka ok. 800-900g) 
  • garść orzechów włoskich - posiekanych
  • garść rodzynków (sparzone we wrzątku)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - drobno posiekana
  • dwie łyżeczki miodu płynnego
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • szczypta cynamonu
  • papier do pieczenia + olej
  • lukier (cukier puder + wrzątek + aromat)

Wykonanie:

  1. Ciasto: Drożdże rozpuścić z cukrem i letnim mlekiem - odstawić na ok. 15 minut.
  2. Do miski przesiać mąkę, sól. Dodać cukier waniliowy, żółtka, olej i spirytus. Zamieszać i następnie dodać wyrośnięte drożdże. Wyrobić.
  3. Na koniec wlać rozpuszczony i ostudzony tłuszcz. Dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok.1-1 1/2 h)
  4. Masa makowa: Do gotowej masy makowej dodać wszystkie składniki i dobrze wymieszać. Dodatkowo można ubić 2-3 białka ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić według uznania (ja, tak jak w oryginalnym przepisie, zawsze dzielę na 3) i rozwałkować na prostokątne placki.
  6. Nałożyć na każdy placek masę makową (zostawiając ok. 3 cm od boków nie posmarowane), założyć część dłuższą tak do połowy szerokości i potem zwinąć. Końce makowców podwinąć pod spód. 
  7. Następnie każdą tubę makową zawinąć ostrożnie w wysmarowany olejem papier do pieczenia (dość ściśle - zostawić mniej niż 1 cm przestrzeni) - jeśli ciasto jest zbyt klejące podsypać mąką.
  8. Piec w nagrzanym do 180-190 stopni piekarniku przez ok.30-40 minut.
  9. Po ostudzeniu ciasto polać lukrem (pół szklanki cukru pudru wymieszać z 2-3 łyżkami gorącej wody i kilkoma kroplami aromatu np. śmietankowego). Posypać na wierzchu makiem sypkim/pokrojoną skórką kandyzowaną.

 

makowiec zawijany

makowiec zawijany

makowiec zawijany

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12
| < Grudzień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Durszlak.pl