piątek, 28 grudnia 2012

Ciasto cytrynowe z syropem

Od ostatniego wpisu minęły dwa dni, tylko dwa! Jest to spowodowane szałem wypieków na Święta i wolnym czasem :) Ze względu na fakt, że w mojej rodzinie są osoby nietolerujące glutenu, a chciałam słodko zadowolić wszystkich domowników, zrobiłam bardzo proste, zaskakująco wilgotne ciasto cytrynowe pokropione syropem, lub po angielsku (bo przepis z angielskojęzycznej strony) - lemon drizzle cake.

* W oryginalnym przepisie została użyta tortownica o średnicy 20 cm, ja takiej nie miałam, więc "upchnęłam" ciasto w dwie prostokątne foremki wielkości 20 x 10 cm. 

 

Składniki:

  • 167 g (ok. 1 1/4 szklanki) mąki bezglutenowej (do kupienia w hipermarketach lub sklepach ze zdrową żywnością)
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 80 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej lub guar (można pominąć, ale guma ta powoduje, że ciasto nie jest takie sypkie i kruche)
  • 280 g margaryny lub masła, o temperaturze pokojowej
  • 327 g (ok. 1 1/2 szklanki) drobnego cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 4 jajka
  • 150 ml mleka (użyłam sojowego niesłodzonego)
  • szczypta soli

Syrop:

  • 300 g cukru pudru
  • sok z jednej cytryny

Wykonanie:

  1. Przesiać (można to zrobić kilka razy) do miski mąkę bezglutenową, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i gumę ksantanową. Dodać mielone migdały.
  2. W drugiej misce dobrze utrzeć mikserem miękkie masło lub margarynę i cukier, aż całość będzie jasna i puszysta.
  3. Dodać skórkę otartą z jednej cytryny i wymieszać.
  4. Dodawać po kolei jajka, po każdym dobrze miksując.
  5. Następnie wsypać mieszankę mączną, wymieszać, wlać mleko i ponownie wymieszać.
  6. Foremki wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40-50 minut (aż patyczek włożony w środek ciasta będzie czysty).
  7. Ciasto pozostawić do ostudzenia na ok. 15 minut, a następnie wyłożyć na talerz.
  8. W rondelku podgrzać 200 g przesianego cukru pudru z sokiem z jednej cytryny (dodałam dodatkowo kilka kropel wody).
  9. Pędzelkiem rozprowadzić po lekko ponakłuwanym wierzchu ciasta przygotowany syrop cytrynowy (można to robić stopniowo, aby ciasto dobrze nasiąknęło).
  10. Z reszty (100 g) cukru pudru zrobić lukier - wymieszać przesiany cukier z kilkoma kroplami aromatu cytrynowego i gorącej wody). Polać ciasto lukrem.

 

Ciasto cytrynowe (bezglutenowe)

Ciasto cytrynowe (bezglutenowe)

Ciasto cytrynowe (bezglutenowe)

środa, 26 grudnia 2012
Sernik Królewski

Od mojego ostatniego wpisu minal prawie równy rok. Jest to spowodowane wieloma rzeczami, miedzy innymi: awaria starego aparatu, nowym gorszym aparatem (bo jednak blog kulinarny bez zdjec to nie to samo), ciaglym niedostatkiem czasu, weganizmem. W Swieta jednak robi sie wyjatki. Nie moglam pozwolic, aby moja rodzina nie skosztowala domowego wypieku. Na pierwszy ogien poszedl sernik. I to nie byle jaki, tylko od razu Sernik Krolewski z niezawodnej Kwestii Smaku. Podobno jest to najlepszy sernik jaki kiedykolwiek upieklam, no ale w sumie, slysze to co roku ;)

PS. Zdjecia nie sa najlepsze, gdyz robione telefonem.


Składniki:

Spód:
  • 70 g ciemnej czekolady
  • 70 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 40 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki mielonych orzechów
Masa serowa:
  • 500 g tłustego twarogu sernikowego (uzylam twarogu z wiaderka)
  • 500 g sera mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 5 jajek + 2 żółtka (białka zostana wykorzystane do bezy)
  • 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30 lub 36%, najlepiej gęstej
  • 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/4 szklanki rodzynek (drobno posiekanych)

Wierzch:

  • Kilka łyżek dżemu pomarańczowego
  • Beza: 2 białka jajek + 120 g cukru + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • orzechy włoskie
[Listonic]

Wykonanie:

Spód:

  1. Przygotowac forme o srednicy 24 cm. Dno i boki tortownicy posmarować tluszczem i dno wylozyc papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
  2. Czekoladę połamać na kostki, włożyć do rondelka, dodać pokrojone masło oraz cukier i roztopić na małym ogniu mieszając.
  3. Odstawić z ognia, dodać jajko i energicznie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i sodę, wymieszać. Na koniec dodać mielone orzechy i wszystko wymieszać.
  4. Masę wyłożyć na spód tortownicy i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 8 - 9 minut. Wyjąć z piekarnika, jednak nie wyłączać go.

Masa serowa:

  1. Do misy miksera włożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone, mąką, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Miksować przez około 2 - 3 minuty na minimalnych obrotach, aż masa będzie gładka.
  2. Nastepnie wbijać po jednym jajku miksując wolno i na małych obrotach przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku, dodać żółtka i śmietankę i również zmiksować. 
  3. Masę wylać na popdieczony spód a na wierzch delikatnie posypać drobno posiekanymi rodzynkami i drobną skórką pomarańczową (nie mieszać, bo masa serowa jest rzadka i bakalie uciekną na dno - ja nie pomieszalam i moje bakalie zostaly na gorze). 
  4. Wstawić do piekarnika na grzanego do 180 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 60 minut (nie wyłączać piekarnika). Na około 15 minut przed końcem pieczenia zacząć przygotowywać bezę.

Beza:

  1. 2 białka ubić na bardzo sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas długo miksując po każdej porcji cukru.
  2. Po dodaniu cukru miksować jeszcze przez około 5 minut, aż piana będzie gęsta i błyszcząca.
  3. Na minutę przed końcem ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
  4. Wyjąć sernik z piekarnika i rozprowadzić na jego powierzchni dżem pomarańczowy. Wyłożyć pianę z białek oraz posypać orzechami włoskimi.
  5. Wstawić do piekarnika, do 120 stopni, i piec przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć jeszcze bezę przez 30 minut.

 

Sernik wyjąć z piekarnika i dobrze ostudzić. Obkroić nożem przy samym brzegu tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na całą noc lub minimum 8 godzin. Sernik trzymać w lodówce, kroić ostrym nożem zanurzanym na chwilę we wrzątku.


Sernik Królewski

Sernik Królewski

Sernik Królewski

czwartek, 29 grudnia 2011

makowiec zawijany

Nigdy nie przepadałam za makowcem. Może dlatego, że moje najwcześniejsze wspomnienie dotyczące tego ciasta wiąże się z gotowaniem maku (gotowych mas makowych jeszcze wtedy człowiek nie zaznał), a dla mnie był to odór okropny! uchh.. Jednak trzy lata temu, mój brat poprosił mnie bardzo ładnie, abym zrobiła mu tę przyjemność, przemogła swoją niechęć i zrobiła jedno z jego ulubionych ciast - makowca. Po przepis sięgnęłam do Dorotus i przyznam szczerze i bardzo nieskromnie, że od tamtej pory jem, ba, zajadam się tym, i tylko tym, makowcem! Mniam! :)

Składniki (na 3 strucle):

  • 3 szklanki mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania (ok. 1/2 szklanki)
  • 180 ml letniego mleka
  • 45 g świeżych (lub 21 g suchych) drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 6 żółtek (2-3 białka odłożyć do masy makowej)
  • 150 g masła/margaryny, roztopionego i ostudzonego
  • 1 1/2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżki spirytusu
  • 16 g cukru wanilinowego

Masa makowa: 

  • gotowa masa makowa (puszka ok. 800-900g) 
  • garść orzechów włoskich - posiekanych
  • garść rodzynków (sparzone we wrzątku)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - drobno posiekana
  • dwie łyżeczki miodu płynnego
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • szczypta cynamonu
  • papier do pieczenia + olej
  • lukier (cukier puder + wrzątek + aromat)

Wykonanie:

  1. Ciasto: Drożdże rozpuścić z cukrem i letnim mlekiem - odstawić na ok. 15 minut.
  2. Do miski przesiać mąkę, sól. Dodać cukier waniliowy, żółtka, olej i spirytus. Zamieszać i następnie dodać wyrośnięte drożdże. Wyrobić.
  3. Na koniec wlać rozpuszczony i ostudzony tłuszcz. Dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok.1-1 1/2 h)
  4. Masa makowa: Do gotowej masy makowej dodać wszystkie składniki i dobrze wymieszać. Dodatkowo można ubić 2-3 białka ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić według uznania (ja, tak jak w oryginalnym przepisie, zawsze dzielę na 3) i rozwałkować na prostokątne placki.
  6. Nałożyć na każdy placek masę makową (zostawiając ok. 3 cm od boków nie posmarowane), założyć część dłuższą tak do połowy szerokości i potem zwinąć. Końce makowców podwinąć pod spód. 
  7. Następnie każdą tubę makową zawinąć ostrożnie w wysmarowany olejem papier do pieczenia (dość ściśle - zostawić mniej niż 1 cm przestrzeni) - jeśli ciasto jest zbyt klejące podsypać mąką.
  8. Piec w nagrzanym do 180-190 stopni piekarniku przez ok.30-40 minut.
  9. Po ostudzeniu ciasto polać lukrem (pół szklanki cukru pudru wymieszać z 2-3 łyżkami gorącej wody i kilkoma kroplami aromatu np. śmietankowego). Posypać na wierzchu makiem sypkim/pokrojoną skórką kandyzowaną.

 

makowiec zawijany

makowiec zawijany

makowiec zawijany

niedziela, 08 maja 2011

brownie karmelowe z orzeszkami ziemnymi

Po sernikach i ciasteczkach przyszedł czas na powrót do moich cukierniczych korzeni, czyli do CZEKOLADY! Ale żeby nie było tak słodko, to brownie to wystepuje w towarzystwie orzeszków ziemnych vel. arachidów, które oblane delikatnym sosem karmelowym, zacnie uzupełniają intensywnie czekoladowe cudo. Oczywiście polecam!!! 

Źródło przepisu: Kwestia Smaku + moje zmiany

Składniki:

Brownie:

  • 200 g gorzkiej czekolady (60-70%)
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 200 g cukru pudru lub drobnego cukru 
  • 120 g mąki

Masa karmelowa:

  • 1/3 kostki masła (66g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 100 g solonych uprażonych orzeszków ziemnych
  • 250 g mascarpone

Sos karmelowy:

  • 1/3 kostki masła (66g)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki (30%)
  • 4 pełne łyżki glukozy w proszku - opcjonalnie
  • 100 g solonych uprażonych orzeszków ziemnych na wierzch

[Listonic]

 

Wykonanie:

  1. Orzeszki ziemne (całość 200g) wyłożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na ok. 10 minut (można też ewentualnie lekko je zarumienić na patelni).
  2. Masa czekoladowa: roztopić pokruszoną czekoladę z masłem w rondelku o grubym dnie, lub w mikrofali (polecam opcję rozmrażania). Należy uważać, żeby nie za mocno podgrzać, ostudzić. 
  3. Jajka z cukrem ubić na puszystą pianę (ok. 10 minut), a następnie wymieszać z ostudzona masą czekoladową. Na koniec delikatnie połączyć z przesianą mąką.
  4. Masę przelać do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20 x 20 cm (lub większej 20 x 24 cm) i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 25 minut. Po upieczeniu ostudzić.
  5. Masa karmelowa: masło roztopić w rondelku z grubym dnem, wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką (ok. 15 minut). Uważać, aby nie przypalić masy. 
  6. Gdy cukier zbrązowieje (ma sie zbrylić, nie rozpuści się) wlać 1/2 szklanki wody. Gotować przez chwilkę, aż zbrylony karmel ponownie będzie gładką, brązową masą. Trochę przestudzić i do jeszcze ciepłego wsypać mleko w proszku, zmiksować na gładką masę. Połowę (100 g) uprażonych orzechów ziemnych drobno posiekać. Dodać do ostudzonej masy karmelowej i wymieszać z mascarpone.
  7. Sos karmelowy: ponownie masło roztopić w rondelku z grubym dnem, wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką (ok. 15 minut).
  8. Gdy cukier zbrązowieje (uważać, żeby się nie przypalił), dodać śmietanę kremówkę. Gotować przez chwilę aż masa trochę zgęstnieje i będzie gładka. Do nieco przestudzonej masy dodać glukozę, jeśli ją używamy, wymieszać i całkowicie ostudzić. (jeśli nie używamy glukozy, można nieco dłużej gotować masę i ewentualnie dosłodzić do smaku).
  9. Wykończenie całości: Ostudzone brownie przekroić w poprzek na 2 części. Delikatnie odłożyć górny blat, a na dolnym rozsmarować połowę masy karmelowej. Przykryć odłożonym blatem i rozsmarować drugą połowę masy karmelowej. Wyłożyć drugą połowę (100 g) orzeszków ziemnych i polać polewą karmelową. Wstawić do lodówki. Przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury otoczenia. Kroić na małe kawałki. 

brownie karmelowe z orzeszkami ziemnymi

brownie karmelowe z orzeszkami ziemnymi

niedziela, 01 maja 2011

sernik cytrynowy

Od dawna już miałam ochotę na coś cytrynowego. Słodko-kwaśnego. Delikatnego, a zarazem intensywnego. Kilka dni temu skorzystała z tego przepisu cuda.wianki, a ja, spragniona nowych cytrusowych wrażeń, postanowiłam się sama przekonać, czy faktycznie zasługuje on na takie pochwały.

I cóż..Ten sernik spełnia wszystkie moje aktualne zachcianki kulinarne. POLECAM! :)

Składniki:

  • 225 g ciasteczek digestive
  • 100 g masła, rozpuszczonego
  • 600 g sera białego mielonego (użyłam President z wiaderka)
  • 250 g sera mascarpone
  • 3 cytryny, sparzone
  • 2 jajka całe + 2 żółtka
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 175 g cukru
  • 100 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 6 łyżeczek lemon curd (użyłam gotowego, ale można zrobić samodzielnie, np. z tego przepisu)
  • 1 łyżka cukru pudru

[Listonic]

 

Wykonanie:

  1. Spód: ciasteczka rozkruszyć w malakserze lub włożyć do plastikowego woreczka i rozgnieść tłuczkiem. Połączyć z roztopionym masłem.
  2. Formę o średnicy 23 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć masę ciasteczkową i włożyć do zamrażarki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Masa serowa: w misce zmiksować oba rodzaje serów. Dodać cukier i nadal miksować.
  4. Dodawać po kolei jajka i żółtka, po każdym dodaniu dokładnie miksować.
  5. Zetrzeć skórkę ze sparzonych cytryn i dodać do masy serowej. Wymieszać.
  6. Z jednej cytryny wycisnąć sok, a następnie dodać go do masy i dokładnie wymieszać.
  7. Na koniec dodać 4 łyżeczek przesianej mąki ziemniaczanej i zmiksować wszystko razem.
  8. Po wyjęciu formy z zamrażarki, wylać masę serową na spód ciasteczkowy, a następnie polać po wierzchu, lekko podgrzane, 3 łyżeczki lemon curd i lekko zamieszać.
  9. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-60 minut.
  10. Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i tak studzić sernik. Po ostudzeniu wyjąć i włożyć na kilka godzin do zimnego miejsca (lodówka, piwnica).
  11. Przed pierwszym podaniem lekko ubić śmietanę kremówkę, dodać do niej pozostałe 3 łyżki lemon curd i łyżeczkę cukru pudru. Dobrze zamieszać i przełożyć na wierzch sernika.
  12. Ciasto przechowywać w lodówce.

 

sernik cytrynowy

sernik cytrynowy

sernik cytrynowy

środa, 13 kwietnia 2011

czekoladowe ciasteczka na maślance

Bardzo lubię maślankę. Znam kilka osób, które za nią nie przepadają, ale nie znam za to nikogo, komu by nie smakowały te  przepysznie czekoladowe ciasteczka, które właśnie dzięki maślance są niesamowicie miękkie, wilgotne i długo utrzymują świeżość. Przepis znalazłam u Dorotus na blogu. Polecam miłośnikom czekolady..i maślanki :)

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 115 g masła (potrzebne będzie roztopione gorące)

  • 3/4 szklanki kakao (ok.60g)

  • 1 1/2 szklanki drobnego cukru (na zdjęciach widać, że użyłam zwykłego)

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 2/3 szklanki maślanki

  • 2 szklanki pokrojonej na drobne kawałki czekolady mlecznej i/lub gorzkiej

  • kilka kropel aromatu śmietankowego (niekoniecznie)

 

[Listonic]

 

Wykonanie:

  1. Mąkę pszenną przesiać razem z sodą i solą.

  2. Masło roztopić w małym garnuszku lub mikrofali.

  3. Do przygotowanej misy wlać gorące masło, dodać kakao i zmiksować na gładką masę.

  4. Następnie dodać cukier, ekstrakt z wanilii, maślankę oraz kilka kropel aromatu śmietankowego (opcjonalnie), dalej miksować.

  5. Dalej miksując, powoli wsypywać mąkę.

  6. Dodać czekoladowe kawałki i wymieszać. Ciasto może wyjść dość klejące.

  7. Do przygotowanej wysmarowanej masłem (lub też wyłożonej teflonową/silikonową matą) blaszce nakładać łyżką ciasto (ok. 1/2 łyżki na jedno ciasteczko), pozostawiając spore odległości między ciastkami.

  8. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-12 minut.

  9. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na blaszce do lekkiego ostygnięcia i dopiero po kilku minutach przełożyć i wystudzić na kratce.



czekoladowe ciasteczka na maślance


 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12
| < Sierpień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Durszlak.pl