Blog > Komentarze do wpisu

Sernik Crème Brûlée

Sernik Crème brûlée - kubek

Tym razem, od ostatniego wpisu minęło...hmm..kilka lat.. Nie oznacza to jednak, że przez ten czas nic się w mojej kuchni i piekarniku nie działo! Jak zawsze winny jest brak czasu i pewnie trochę lenistwo. Teraz jednak, korzystając z wolnej soboty, postanowiłam podzielić się moim ostatnim dokonaniem. Sernik crème brûlée jest po prostu pyszny - "nutellowy" spód, puszysta masa serowa i kremowy wierzch z karmelizowaną skórką - takie połączenie zdecydowanie zasługuje na miejsce na moim małym cukierniczym blogu. Przepis z niezawodnej Kwestii Smaku.

 

Składniki:

Spód

  • 190 g ciasteczek czekoladowych z dziurką
  • 100 g orzechów laskowych bez skórki (najprostszą metodą obrania orzechów laskowych jest ich uprażenie na blaszce w piekarniku; spowoduje to, że skórka oddzieli się od orzechów i łatwo zetrze)
  • 2 łyżki roztopionego masła

Masa serowa

  • 500 g tłustego twarogu
  • 500 g mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 1 żółtko
  • 200 g białej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremowej 30%

Crème brûlée

  • 420 ml śmietanki kremowej 36%
  • 1/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek

Oraz

  • cukier do karmelizacji (5-6 łyżek)
  • maliny/ziarna granatu do dekoracji - opcjonalnie

Wykonanie (ok. 3h + studzenie ok. 2-3h i cała noc/min.8h w lodówce = 6h + noc lub 14h)

Spód (ok. 5-7 minut)

  1. Dno tortownicy o średnicy min. 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem         do pieczenia. Następnie zapiąć obręcz wypuszczając papier poza nią.
  2. Czekoladowe ciasteczka zmielić w malakserze/rozdrabniaczu na proszek razem z obranymi orzechami laskowymi, dodać roztopione masło i zmiksować chwilę do połączenia.
  3. Masą wyłożyć dno oraz 2 cm boków tortownicy, mocno uklepując. Wstawić do lodówki.

Masa serowa (ok. 10 minut + 60 minut pieczenie = ok. 1h10min)

  1. Twaróg zmiksować w malakserze/rozmiksować blenderem ręcznym lub zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa na gładką masę.
  2. Piekarnik nagrzać do 175 stopni (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Na dno piekarnika postawić keksówkę (sprawdzić wcześniej czy nigdzie nie przecieka). Zagotować wodę       w czajniku.
  3. Do misy miksera włożyć twaróg i mascarpone. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita przez ok. 1 minutę. Dodać mąkę ziemniaczaną i cukier - miksować przez kolejną 1 minutę.
  4. Dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku, na koniec dodać żółtko i jeszcze przez chwilę miksować.
  5. Białą czekoladę połamać na kosteczki i roztopić razem ze śmietanką kremówką (ma powstać gładka masa). 
  6. Następnie należy "zaprawić" czekoladę, czyli dodawać po łyżce masę serową cały czas energicznie mieszając (w sumie dodać ok. 10 łyżek masy serowej). 
  7. Do miski z masą serową dodawać stopniowo "zaprawioną" czekoladę miksując na małych obrotach miksera. 
  8. Gładką masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię szpatułką i wstawić sernik na kratkę do środkowej części piekarnika. Do keksówki na dnie piekarnika wlać wrzącą wodę z czajnika (około 2/3 objętości formy). Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 45 minut.

Crème brûlée (15 minut + 10-15 minut połączenie + 60 minut pieczenie = 1h30min)

  1. Za przygotowanie należy zabrać się w czasie, gdy sernik się piecze.
  2. W rondelku podgrzać śmietankę z cukrem. Gdy zacznie się gotować przy brzegach, odstawić z ognia. 
  3. Żółtka przez pół minuty miksować mikserem na minimalnych obrotach (mają tylko połączyć się ze sobą, nie można ich ubić, napowietrzyć), a następnie po łyżce dodawać do żółtek śmietankę, cały czas mieszając masę łyżką. Można też wlewać śmietankę cienkim strumieniem.
  4. Sernik wyjąć z piekarnika (nie wyłączać go, cały czas ma być 120 stopni). Odczekać około 7 minut aż powierzchnia sernika się wyrówna. 
  5. Delikatnie łyżką (nie wlewać!) nakładać płynny krem na powierzchnię sernika (można wyłożyć najpierw kilka łyżek, odczekać aż krem zastygnie i uszczelni wolne przestrzenie,     a dopiero później wyłożyć resztę kremu). Ostrożnie wstawić z powrotem do piekarnika. 
  6. Piec przez 60 minut w 120 stopniach, aż krem się zetnie (ma być ścięty, ale na środku pozostanie miękki, dodatkowo zesztywnieje jeszcze w lodówce).
  7. Sernik wyjmować stopniowo z piekarnika, uchylając na początku drzwiczki, później wysuwając go z piekarnika. Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony obkroić go nożem przy obręczy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na 1 noc lub kilkanaście godzin (ja zostawiłam na noc w piekarniku i rano wstawiłam do lodówki na kilka godzin). Przechowywać w lodówce bez przykrycia.

Wykończenie (ok. 5 minut)

  1. Aby zrobić skorupkę z karmelizowanego cukru należy ostudzony sernik posypać równą warstwą cukru. Opalić palnikiem karmelizując cukier.
  2. Do każdego kawałka, aby złamać słodycz sernika, można dodać kilka malin lub pestek granatu.

 

Sernik Crème brûlée - całość

Sernik Crème brûlée - skórka

sobota, 29 października 2016, jstnk

Polecane wpisy

  • Sernik Królewski

    Od mojego ostatniego wpisu minal prawie równy rok. Jest to spowodowane wieloma rzeczami, miedzy innymi: awaria starego aparatu, nowym gorszym aparatem (bo jedna

  • sernik cytrynowy

    Od dawna już miałam ochotę na coś cytrynowego. Słodko-kwaśnego. Delikatnego, a zarazem intensywnego. Kilka dni temu skorzystała z tego przepisu cuda.wia

  • sernik Amaro

    Po prawie roku nieobecności wracam. Mam nadzieję, że wytrwam w noworocznym postanowieniu reaktywacji swojego skromnego bloga. Swój powrót rozpoczynam przypomnie

  • Sernik jagodowy

    Dziś znów na blogu rządzą jagody - tym razem jednak w lekkim i delikatnym serniku na zimno. Przygotowanie go zajmie Wam około 15 minut, a jeśli wszystkie składn

  • Sernik Creme Brulee

    Sernik na ciasteczkowym spodzie z warstwą Creme Brulee. Bardzo kremowy, a przy tym wypieczony, niespecjalnie "serowy" (zapewne ze względu na sporą ilość mascarp

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Durszlak.pl