Blog > Komentarze do wpisu

Buraczane ciasto czekoladowe

Buraczane ciasto czekoladowe

I oto kolejny wpis :) Tym razem kuję żelazo póki gorące i póki weekend trwa. Po dość czasochłonnym i delikatnym serniku, miałam ochotę na coś łatwiejszego i cięższego, a dokładniej czekoladowego. Na przepis z bloga Moje Wypieki wpadłam już jakiś czas temu, jednak postanowiłam poczekać z jego wykonaniem na jesień, bo ta sprzyja nieowocowym ciastom. Wypiek ten może budzić sporo obaw i kontrowersji (podobnie jak ciasta z cukinią czy ziemniakami, a kiedyś też pewnie z marchewką czy cukinią), ale zapewniam, że kto nie wie co się kryje w środku, może mieć problem ze zgadnięciem tajemniczego dodatku. To na co zwraca się uwagę to to, że ciasto jest mięsiste i mocno czekoladowe. Mniam!


Składniki (w temperaturze pokojowej)

Ciasto

  • 50 g kakao
  • 175 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g drobnego cukru 
  • 250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree (2 średniej wielkości buraczki gotować w nieosolonej wodzie na małym ogniu przez około 1 godzinę; po ostygnięciu - ok. 40 minut - obrać ze skórki i utrzeć/zmiksować na puree w malakserze)
  • 3 duże jajka
  • 200 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 100 g deserowej lub gorzkiej czekolady bardzo drobno posiekanej

Polewa

  • 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 50 ml śmietanki kremowej 36%
  • 1 łyżeczka golden syrup lub miodu

 

 Wykonanie (ok. 15 minut ciasto + 40-45 minut pieczenie + 5-7 minut polewa = 1h - 1h 7 minut)

  1. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, dodać cukier. Wymieszać i odłożyć na bok.
  2. W malakserze (lub blenderem) zmiksować do gładkości ostudzone puree z ugotowanych buraczków, jajka oraz olej.
  3. Do zmiksowanych mokrych składników dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. 
  4. Dodać drobniutko posiekaną czekoladę, lekko wymieszać.
  5. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja miałam silikonową, więc całą wysmarowałam masłem i wyłożyłam papierem). Przelać ciasto. 
  6. Piec w temperaturze 160 - 170 stopni przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić
  7. W garnuszku podgrzać śmietankę i golden syrup/miód, prawie do wrzenia i natychmiast zdjąć z palnika.
  8. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia.
  9. Gotową, gęstniejącą polewę rozprowadzić na cieście.

Buraczane ciasto czekoladowe

Buraczane ciasto czekoladowe

niedziela, 30 października 2016, jstnk

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/10/18 13:28:02
Bardzo smacznie wyglądają muszę sobie upiec takie ciasto. Mnie teraz interesuje zdrowa dieta Bioiorganic żeby trochę oczyścić organizm.
Durszlak.pl