Blog > Komentarze do wpisu

Sernik Królewski

Sernik Królewski

Od mojego ostatniego wpisu minal prawie równy rok. Jest to spowodowane wieloma rzeczami, miedzy innymi: awaria starego aparatu, nowym gorszym aparatem (bo jednak blog kulinarny bez zdjec to nie to samo), ciaglym niedostatkiem czasu, weganizmem. W Swieta jednak robi sie wyjatki. Nie moglam pozwolic, aby moja rodzina nie skosztowala domowego wypieku. Na pierwszy ogien poszedl sernik. I to nie byle jaki, tylko od razu Sernik Krolewski z niezawodnej Kwestii Smaku. Podobno jest to najlepszy sernik jaki kiedykolwiek upieklam, no ale w sumie, slysze to co roku ;)

PS. Zdjecia nie sa najlepsze, gdyz robione telefonem.


Składniki:

Spód:
  • 70 g ciemnej czekolady
  • 70 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 40 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki mielonych orzechów
Masa serowa:
  • 500 g tłustego twarogu sernikowego (uzylam twarogu z wiaderka)
  • 500 g sera mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 5 jajek + 2 żółtka (białka zostana wykorzystane do bezy)
  • 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30 lub 36%, najlepiej gęstej
  • 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/4 szklanki rodzynek (drobno posiekanych)

Wierzch:

  • Kilka łyżek dżemu pomarańczowego
  • Beza: 2 białka jajek + 120 g cukru + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • orzechy włoskie
[Listonic]

Wykonanie:

Spód:

  1. Przygotowac forme o srednicy 24 cm. Dno i boki tortownicy posmarować tluszczem i dno wylozyc papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
  2. Czekoladę połamać na kostki, włożyć do rondelka, dodać pokrojone masło oraz cukier i roztopić na małym ogniu mieszając.
  3. Odstawić z ognia, dodać jajko i energicznie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i sodę, wymieszać. Na koniec dodać mielone orzechy i wszystko wymieszać.
  4. Masę wyłożyć na spód tortownicy i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 8 - 9 minut. Wyjąć z piekarnika, jednak nie wyłączać go.

Masa serowa:

  1. Do misy miksera włożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone, mąką, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Miksować przez około 2 - 3 minuty na minimalnych obrotach, aż masa będzie gładka.
  2. Nastepnie wbijać po jednym jajku miksując wolno i na małych obrotach przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku, dodać żółtka i śmietankę i również zmiksować. 
  3. Masę wylać na popdieczony spód a na wierzch delikatnie posypać drobno posiekanymi rodzynkami i drobną skórką pomarańczową (nie mieszać, bo masa serowa jest rzadka i bakalie uciekną na dno - ja nie pomieszalam i moje bakalie zostaly na gorze). 
  4. Wstawić do piekarnika na grzanego do 180 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 60 minut (nie wyłączać piekarnika). Na około 15 minut przed końcem pieczenia zacząć przygotowywać bezę.

Beza:

  1. 2 białka ubić na bardzo sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas długo miksując po każdej porcji cukru.
  2. Po dodaniu cukru miksować jeszcze przez około 5 minut, aż piana będzie gęsta i błyszcząca.
  3. Na minutę przed końcem ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
  4. Wyjąć sernik z piekarnika i rozprowadzić na jego powierzchni dżem pomarańczowy. Wyłożyć pianę z białek oraz posypać orzechami włoskimi.
  5. Wstawić do piekarnika, do 120 stopni, i piec przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć jeszcze bezę przez 30 minut.

 

Sernik wyjąć z piekarnika i dobrze ostudzić. Obkroić nożem przy samym brzegu tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na całą noc lub minimum 8 godzin. Sernik trzymać w lodówce, kroić ostrym nożem zanurzanym na chwilę we wrzątku.


Sernik Królewski

Sernik Królewski

Sernik Królewski

środa, 26 grudnia 2012, jstnk

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
atina_bc
2012/12/27 18:59:13
Sernik wygląda przepysznie! jak fajnie , ze jesteś :* Już się zastanawiałam, co u Ciebie słychać i czy jeszcze wrócisz :) Fakt brak aparatu nie sprzyja prowadzeniu bloga kulinarnego, ale może uda Ci się od czasu do czasu wpadać: ) Pozdrawiam!
-
2012/12/29 11:46:13
Fajnie, ze jestes:)
A sernik pyyycha! :D
-
Gość: pi, *.lodz.mm.pl
2013/12/10 20:27:59
musi być wyśmienity...
-
Gość: maciejasz, *.dynamic.chello.pl
2016/05/19 18:19:33
pyszne
Durszlak.pl