Blog > Komentarze do wpisu

makowiec zawijany

makowiec zawijany

Nigdy nie przepadałam za makowcem. Może dlatego, że moje najwcześniejsze wspomnienie dotyczące tego ciasta wiąże się z gotowaniem maku (gotowych mas makowych jeszcze wtedy człowiek nie zaznał), a dla mnie był to odór okropny! uchh.. Jednak trzy lata temu, mój brat poprosił mnie bardzo ładnie, abym zrobiła mu tę przyjemność, przemogła swoją niechęć i zrobiła jedno z jego ulubionych ciast - makowca. Po przepis sięgnęłam do Dorotus i przyznam szczerze i bardzo nieskromnie, że od tamtej pory jem, ba, zajadam się tym, i tylko tym, makowcem! Mniam! :)

Składniki (na 3 strucle):

  • 3 szklanki mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania (ok. 1/2 szklanki)
  • 180 ml letniego mleka
  • 45 g świeżych (lub 21 g suchych) drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 6 żółtek (2-3 białka odłożyć do masy makowej)
  • 150 g masła/margaryny, roztopionego i ostudzonego
  • 1 1/2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżki spirytusu
  • 16 g cukru wanilinowego

Masa makowa: 

  • gotowa masa makowa (puszka ok. 800-900g) 
  • garść orzechów włoskich - posiekanych
  • garść rodzynków (sparzone we wrzątku)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - drobno posiekana
  • dwie łyżeczki miodu płynnego
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • szczypta cynamonu
  • papier do pieczenia + olej
  • lukier (cukier puder + wrzątek + aromat)

Wykonanie:

  1. Ciasto: Drożdże rozpuścić z cukrem i letnim mlekiem - odstawić na ok. 15 minut.
  2. Do miski przesiać mąkę, sól. Dodać cukier waniliowy, żółtka, olej i spirytus. Zamieszać i następnie dodać wyrośnięte drożdże. Wyrobić.
  3. Na koniec wlać rozpuszczony i ostudzony tłuszcz. Dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok.1-1 1/2 h)
  4. Masa makowa: Do gotowej masy makowej dodać wszystkie składniki i dobrze wymieszać. Dodatkowo można ubić 2-3 białka ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić według uznania (ja, tak jak w oryginalnym przepisie, zawsze dzielę na 3) i rozwałkować na prostokątne placki.
  6. Nałożyć na każdy placek masę makową (zostawiając ok. 3 cm od boków nie posmarowane), założyć część dłuższą tak do połowy szerokości i potem zwinąć. Końce makowców podwinąć pod spód. 
  7. Następnie każdą tubę makową zawinąć ostrożnie w wysmarowany olejem papier do pieczenia (dość ściśle - zostawić mniej niż 1 cm przestrzeni) - jeśli ciasto jest zbyt klejące podsypać mąką.
  8. Piec w nagrzanym do 180-190 stopni piekarniku przez ok.30-40 minut.
  9. Po ostudzeniu ciasto polać lukrem (pół szklanki cukru pudru wymieszać z 2-3 łyżkami gorącej wody i kilkoma kroplami aromatu np. śmietankowego). Posypać na wierzchu makiem sypkim/pokrojoną skórką kandyzowaną.

 

makowiec zawijany

makowiec zawijany

makowiec zawijany

czwartek, 29 grudnia 2011, jstnk

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
majanaboxing
2011/12/30 08:01:11
Wspaniały makowiec. Uwielbiamy. :)). Z tego przepisu robiłam już kilka razy, przyności.
Pieknie Ci wyszedł.
Pozdrowienia i wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku!:)
Majana
-
atina_bc
2012/01/01 09:06:57
Pięknie Ci się udał ten makowiec!
Szczęśliwego Nowego Roku!
-
Gość: ka.no, *.ip.netia.com.pl
2012/01/08 21:44:32
uwielbiam makowce!! a ten ze zdjęć wygląda świetnie :)

lovepastries.blogspot.com
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2012/02/25 19:55:27
Uwielbiam makowce, a jeszcze parę lat temu ich nienawidziłam.. Jednak upodobania się zmieniają. :) / jimkitchen.blog.onet.pl
-
ahhmniam.blogspot.com
2012/05/15 17:54:13
mniam mniam ale pysznie wygląda

zapraszam do mnie <a href="deserlandia.blogspot.com/>www.deserlandia.blogspot.com</a>
-
Gość: Zuza, *.ssp.dialog.net.pl
2012/10/01 11:54:06
trafiłaś w moją słabość :)

pozdrawiam!
zielonakuchnia.blogspot.com
-
atina_bc
2012/12/24 12:19:14
Wesołych Świąt!
-
6benek
2013/03/27 19:26:33
Delikatny, pyszny apetyczny. Uwielbiam
-
Gość: maciejasz, *.dynamic.chello.pl
2016/05/19 18:19:47
wygląda nieźle
Durszlak.pl