Blog > Komentarze do wpisu

brownie karmelowe z orzeszkami ziemnymi

brownie karmelowe z orzeszkami ziemnymi

Po sernikach i ciasteczkach przyszedł czas na powrót do moich cukierniczych korzeni, czyli do CZEKOLADY! Ale żeby nie było tak słodko, to brownie to wystepuje w towarzystwie orzeszków ziemnych vel. arachidów, które oblane delikatnym sosem karmelowym, zacnie uzupełniają intensywnie czekoladowe cudo. Oczywiście polecam!!! 

Źródło przepisu: Kwestia Smaku + moje zmiany

Składniki:

Brownie:

  • 200 g gorzkiej czekolady (60-70%)
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 200 g cukru pudru lub drobnego cukru 
  • 120 g mąki

Masa karmelowa:

  • 1/3 kostki masła (66g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 100 g solonych uprażonych orzeszków ziemnych
  • 250 g mascarpone

Sos karmelowy:

  • 1/3 kostki masła (66g)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki (30%)
  • 4 pełne łyżki glukozy w proszku - opcjonalnie
  • 100 g solonych uprażonych orzeszków ziemnych na wierzch

[Listonic]

 

Wykonanie:

  1. Orzeszki ziemne (całość 200g) wyłożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na ok. 10 minut (można też ewentualnie lekko je zarumienić na patelni).
  2. Masa czekoladowa: roztopić pokruszoną czekoladę z masłem w rondelku o grubym dnie, lub w mikrofali (polecam opcję rozmrażania). Należy uważać, żeby nie za mocno podgrzać, ostudzić. 
  3. Jajka z cukrem ubić na puszystą pianę (ok. 10 minut), a następnie wymieszać z ostudzona masą czekoladową. Na koniec delikatnie połączyć z przesianą mąką.
  4. Masę przelać do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20 x 20 cm (lub większej 20 x 24 cm) i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 25 minut. Po upieczeniu ostudzić.
  5. Masa karmelowa: masło roztopić w rondelku z grubym dnem, wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką (ok. 15 minut). Uważać, aby nie przypalić masy. 
  6. Gdy cukier zbrązowieje (ma sie zbrylić, nie rozpuści się) wlać 1/2 szklanki wody. Gotować przez chwilkę, aż zbrylony karmel ponownie będzie gładką, brązową masą. Trochę przestudzić i do jeszcze ciepłego wsypać mleko w proszku, zmiksować na gładką masę. Połowę (100 g) uprażonych orzechów ziemnych drobno posiekać. Dodać do ostudzonej masy karmelowej i wymieszać z mascarpone.
  7. Sos karmelowy: ponownie masło roztopić w rondelku z grubym dnem, wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką (ok. 15 minut).
  8. Gdy cukier zbrązowieje (uważać, żeby się nie przypalił), dodać śmietanę kremówkę. Gotować przez chwilę aż masa trochę zgęstnieje i będzie gładka. Do nieco przestudzonej masy dodać glukozę, jeśli ją używamy, wymieszać i całkowicie ostudzić. (jeśli nie używamy glukozy, można nieco dłużej gotować masę i ewentualnie dosłodzić do smaku).
  9. Wykończenie całości: Ostudzone brownie przekroić w poprzek na 2 części. Delikatnie odłożyć górny blat, a na dolnym rozsmarować połowę masy karmelowej. Przykryć odłożonym blatem i rozsmarować drugą połowę masy karmelowej. Wyłożyć drugą połowę (100 g) orzeszków ziemnych i polać polewą karmelową. Wstawić do lodówki. Przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury otoczenia. Kroić na małe kawałki. 

brownie karmelowe z orzeszkami ziemnymi

brownie karmelowe z orzeszkami ziemnymi

niedziela, 08 maja 2011, jstnk

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Aurora, 80.50.133.*
2011/05/08 16:02:09
Fotki wywołały istny ślinotok! Super przepis na masę karmelową! Zapisuję do zeszytu! :)
-
dusiowaa
2011/05/08 16:35:36
Aż ślinka cieknie na jego widok. Piękne
-
2011/05/08 18:27:42
Mmmm zjadłabym kawałek tego brownie!
-
2011/05/08 20:24:50
Ja chce chociaz malutki kawaleczek! :)
Wyglada przesmacznie! I te orzeszki... :P
-
trzcinowisko
2011/05/08 21:24:57
Wygląda wręcz nieprzyzwoicie smacznie:)
-
majanaboxing
2011/05/08 22:42:06
Jest cudowne! Kocham brownie, a z tą masą karmelową ,...mmmmm.. to dopiero musi byc niebo w gębie!:)
Pozdrowienia:)
-
Gość: zośka, *.adsl.inetia.pl
2011/05/10 13:29:48
Było pyszne. W sam raz. Nie za słodkie, nie za czekoladowe, o lekkiej konsystencji. A na Twoich zdjęciach nieprzyzwoicie ocieka karmelem. I jeszcze bardziej mi się podoba :) Kochana, Nieprzyzwoite Ciasto Justyny ;)
pzdr!
-
Gość: jeannette, *.ssp.dialog.net.pl
2011/07/06 15:12:42
świetny blog. niestety tego ciasta nie mogę stworzyć, bo jestem uczulona na orzechy. wykorzystuje jednak inne przepisy. również jestem fanką muffinek ^
-
www.swiat-kuchni.blogspot.com
2011/07/30 13:09:04
uwielbiam wszystko co karmelowe:)
-
Gość: hania, *.warszawa.vectranet.pl
2011/10/05 13:35:20
jak można się z Tobą skontaktować? nie mogę znaleźć adresu mail na blogu... :(
-
majanaboxing
2011/12/23 21:10:09
Radosnych Świąt Bożego Narodzenia Justynko!:)
-
atina_bc
2011/12/25 10:14:58
Radosnych i spokojnych Świąt!
-
2011/12/26 20:30:18
Witaj, może przez mgłę mnie pamiętasz, pisałam 3 lata temu bloga Ciasteczkolandia. Postanowiłam go wskrzesić (zobaczymy co z tego wyjdzie) a , że mam Cię w zakładce ,,blogi, które polecam" odwiedziłam Cię by zobaczyc co u Ciebie i bardzo mnie cieszy, że okazałas się bardziej konsekwentna niż ja :) Zdjęcia piekne! pozdrawiam!
-
2012/02/28 18:35:04
Na sam widok cieknie ślinka
-
Gość: Urszula11, 148.81.254.*
2012/03/17 22:18:25
Na pewno jest przepyszne:)pozdrawiam cieplutko xD
-
chantel111
2012/05/13 19:18:14
ten sos karmelowy przyprawia mnie o ślinotok :)
-
6benek
2013/01/21 19:22:47
wygląda wręcz nieprzyzwoicie aptycznie
Durszlak.pl