Blog > Komentarze do wpisu

sernik Amaro

sernik Amaro


Po prawie roku nieobecności wracam. Mam nadzieję, że wytrwam w noworocznym postanowieniu reaktywacji swojego skromnego bloga.

Swój powrót rozpoczynam przypomnieniem świetnego przepisu z książki "Kuchnia Polska XXI wieku" autorstwa W.M.Amaro, o której kilkukrotnie na swoim inspirującym blogu pisała Liska (umieszczony poniżej przepis uwzględnia modyfikacje Liski oraz moje). Pomimo obecności w przepisie borówek, jest to sernik tradycyjny, polski, a do tego oczywiście pyszny. Polecam!


Składniki:

  • 1 kg białego sera dwukrotnie/trzykrotnie mielonego (użyłam mielonego z wiaderka)
  • 340 g cukru + 10 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 100 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
  • 40 g mąki pszennej
  • 8 całych jaj
  • 4 białka + szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g borówek/jagód

[Listonic]


Wykonanie:
  1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, na końcu, ciągle ubijając, dodać cukier i cukier waniliowy.
  2. W drugiej misce ubić ser, dodając po jednym jajku. Gdy masa będzie gładka (będzie bardzo rzadka), dodać ostudzone masło i mąkę i dokładnie wymieszać.
  3. Dodać ubitą pianę z białek i cukru i dobrze połączyć z serem, ale już nie miksować.
  4. Formę do ciasta (najlepiej 26 cm, ja użyłam 23 cm, a z pozostałej masy zrobiłam mały serniczek w 15 cm formie) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wlać przygotowaną masę.
  5. Na wierzch ciasta wysypać umyte i osuszone wcześniej borówki/jagody.
  6. Ciasto piec 2 godz. w nagrzanym do 170 stopni piekarniku (po godzinie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni, przykryć wierzch folią aluminiową i tak piec przez pozostałą godzinę - cenna porada Liski).
Uwaga! W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika (oprócz momentu nakładania folii), a po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i pozwolić sernikowi stygnąć w środku, w ten sposób nie powinien zanadto opaść.


sernik Amaro



sernik Amaro

 

niedziela, 02 stycznia 2011, jstnk
Tagi: sernik ciasto

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
atina_bc
2011/01/02 05:21:49
Wygląda przepysznie! Witaj Justynko! Cieszę się bardzo, ze się pojawiłaś i również mam nadzieje, że wytrwasz w swoim noworocznym postanowieniu:) Szczęśliwego Nowego Roku!
-
2011/01/02 08:52:23
Super ze wracasz! A sernik wyglada przepysznie :)
Pozdrawiam :)
-
anna.kaminska.pl
2011/01/02 10:07:17
Sernik piękny i wygląda bardzo smakowicie.Tylko ja tak sobie myślę, ze to nie jest już sernik Amaro, skoro zmodyfikowała go najpierw Liska , a teraz TY...
Dobrego 2011!
-
jstnk
2011/01/02 10:29:49
atinko: Witaj! Dziękuję za miłe słowa i również Szczęśliwego Nowego Roku! :)
kasiaaaa24: Dziękuję i również pozdrawiam! :)
anna.kaminska.pl: Dziękuję! Co do zmian w serniku, to nie są one aż tak duże. Liska zmniejszyła ilość cukru,a ja ponieważ lubię serniki waniliowe zastąpiłam część cukrem waniliowym i dodałam ekstrakt waniliowy. Wydaje mi się jednak, że trzon przepisu pozostał niezmieniony i nie chciałabym odbierać kredytu stworzenia tego świetnego przepisu Amaro ;) Również dobrego Nowego Roku życzę! :)
-
majanaboxing
2011/01/02 11:20:03
Justynko, jak sie cieszę ,ze wróciłaś! :)))
Zaglądałam do Ciebie co jakiś czas i miałam nadzieję, ze się pojawisz :) I proszę ,jestes:)))
Super serniczek, bardzo ładnie wygląda i na pewno jest pyszny. Pozwolisz,ze się poczęstuję?:))

Pozdrawiam serdecznie i zyczę szczęśliwego Nowego ROku i zostań już z nami:))
Majana
-
spencer2
2011/01/02 11:42:38
hehe od dłuższego już czasu 'czaję' się na ten sernik.. Wygląda obłędnie!!
No i życzę wytrwałości w noworocznym postanowieniu:)))
-
2011/01/02 13:00:56
Objadlem sie tym ciastem na swieta i bylo bardzo dobre. Gdyby nie makowiec, byl by to moj ulubiony wypiek. Well done
-
nette7
2011/01/02 14:11:04
To baardzo dobry sernik, miałam okazję go piec (i jeść ;P) :).. Świetnie wygląda :). Fajnie, że wróciłaś, bo bardzo lubię zaglądać na Twojego bloga :D..
-
bijana
2011/01/02 15:33:44
serniczki-moje ulubione,a ten wygląda super! wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
-
kulinarnespotkania
2011/01/02 15:43:50
bardzo pieknie wyglada:) jest taki pyszny...mniam:)
-
mikimama
2011/01/02 16:36:32
Widać, że jest bardzo puszysty!
-
karmel-itka
2011/01/02 22:24:55
te borówki...
uroczo się wkląsł. wygląda to bardzo ślicznie ;]
-
2011/01/03 06:36:29
Justynko , cieszę się , że znów jesteś !
I że wróciłaś z takim apetycznym sernikiem :)
-
zauberi
2011/01/03 10:43:31
piękny sernik, wygląda przepysznie
-
Gość: Poznań Nowych Doznań, 95.108.103.*
2011/02/09 19:55:34
Witaj!

Przyznaję Tobie nagrodę - blogowe wyróżnienie.

Po odbiór odznaczenia zapraszam na swój blog: fotopoznan4.blogspot.com/2011/02/wyroznienie-od-magdala.html

Pozdrawiam Ciebie i życzę wytrwałości w tworzeniu bloga! Kilka smakołyków już upiekłam!

D.
-
2011/02/10 19:46:44
Piekłam i wiem ,że jest pyszniasty :) Wspaniale ci się upiekł i bardzo go zazdroszczę :)
-
olciaky
2011/02/14 13:37:52
Lubię ten sernik, bardzo lubię.
-
soul_kitchen
2011/03/18 12:56:52
przepiękne ciasto. Wygląda bardzo smacznie, a ja kocham serniki:)
-
2011/04/13 15:49:08
Nareszcie znalazłam przepis na sernik z sera z wiadeka. Wygląda znakomicie. Z pewnością wypróbuję Twój pomysł.
-
2011/04/13 20:03:47
Ja bym tak kawałeczek tego serniczka zjadła...:)
-
2011/04/23 15:41:08
Wesolych swiat! :)
-
stonka146
2013/01/20 08:34:32
Jaki piękny;))
Musi smakować równie pysznie jak wygląda.
Pychaaa;)))
-
trenerpersonalnypoznan
2017/11/13 11:58:57
Bardzo mi się podoba ciasto, chętnie spróbuje je zrobić, chociaż watpie ze wyjdzie mi idealnie
Durszlak.pl