Blog > Komentarze do wpisu

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

I oto kolejny przepis na ciasto drożdżowe. Moim zdaniem jak na razie najlepszy. Ostatnio wypróbowałam jeszcze inny, ale ciasto z niego wyszlo mi suche i twardawe i... no i w ogóle takie jakie ciasto drożdżowe być nie powinno (po części jest to moja wina, bo zapomniałam dodać jajek i po wyrośnięciu dodałam z nadzieją uratowania placka jedno żółtko, ale i tak to moje roztrzepanie zraziło mnie do tego przepisu).

Na ten przepis trafiłam u Liski, ale oryginalnie pochodzi od Margotki. Ja robiąc swoje ciasto posłuchałam rad Liski i zmniejszyłam ilość drożdży - na razie jednak tylko o połowę, a także zrobiłam je w prostokątnej formie (25 x 35 cm) i podaję przepis już z moimi zmianami. Naprawdę polecam! Ciasto wychodzi miękkie, bardzo miękkie nawet, aromatyczne i wilgotne! Pychota!

Ciasto dołączam jako moją propozycję do akcji "Czas na śliwki" prowadzoną przez blue_megi.

akcja

Składniki:

ciasto

  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru + 1 łyżka do drożdży
  • olejek pomarańczowy i cytrynowy - ja dodałam kilka kropelek małych
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 szklanki mąki (ja musiałam dodać więcej, żebym mogła ciasto jakoś umieścić w foremce)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 1/4 kostki roztopionego masła (moje miało 200 g, czyli dodałam 50 g)
  • ok. 1 kg śliwek (tym razem każdą śliwkę pokroiłam w paski i wyłożyłam nimi całe ciacho)
kruszonka (przepis Dorotus)
  • 100 g miękkiego masła
  • 20 płaskich łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru
  • 16 g cukru waniliowego
lukier:
  • cukier puder (ok. 1 szklanki, ale mozna więcej, mniej, w zależności od ilości pożądanego lukru)
  • kilka kropel wrzątku
  • aromat śmietankowy
[Listonic]

Wykonanie:
  1. W wysokim naczyniu (użyłam miarki litrowej) rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, a gdy staną się płynne dodać szklankę ciepłego (ale NIE gorącego) mleka, wymieszać i zostawić do wypełnienia naczynia.
  2. W dużej misce utrzeć żółtka z cukrem na kogel mogel, a następnie dodać olejek pomarańczowy i cytrynowy.
  3. Do utartych jajek dodać wyrośnięte drożdże i wsypać jednocześnie 3 szklanki mąki oraz pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową.
  4. Wymieszać kilka razy dużą łyżką i na końcu dodać roztopione, lekko ostudzone masło i jeszcze raz dobrze wymieszać. (W przepisie oryginalnym to już jest koniec, zero wyrabiania, jednak ja trochę się bałam takie kleiste coś włożyć do formy, więc podsypałam jeszcze mąką i minimalnie wyrobiłam i dopiero wtedy przełożyłam do formy - i tak było dość klejące, ale chociaż plastyczne).
  5. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie prostokątna - 25 x 35 cm) i ułożyć owoce - ja użyłam śliwek.
  6. Aby zrobić kruszonkę należy mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i wyrobić palcami.
  7. Ciasto posypać kruszonką (pół placka posypałam również cynamonem) i wstawić do nagrzanego do 50 stopni piekarnika na 20 minut do wyrośnięcia.
  8. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 165 stopni i piec przez ok. 20 - 25 minut (przed wyjęciem z pieca należy upewnić się, że ciasto w środku nie jest klejące przy pomocy drewnianego patyczka).
  9. Ostudzone ciasto można polać lukrem, który robi się mieszając cukier puder z kilkoma kroplami wrzątku oraz aromatem śmietankowym, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
piątek, 28 sierpnia 2009, jstnk
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/08/28 10:10:22
Przepyszne ciacho! Wygląda fantastycznie!:)) Uwielbiam kruszonkę i zapach drożdżowego ciasta. Wspaniałe :)
-
2009/08/28 10:22:46
Mniammm :) jak smacznie wygląda. Czy mogę "uszczknąć" kawałek? Uwielbiam ciasta drożdżowe ze śliwkami :)
-
2009/08/28 10:44:11
Lubię ciasta drożdzowe ze śliwkami, a kruszonka! kruszonkę potrafię zjeść z każdego ciasta :)
-
2009/08/28 11:16:50
Pysznie wygląda. ja też mam w planie, według przepisu mojej Mamy ( podobny). Drożdżowy ze śliwkami to jest to!
-
2009/08/28 13:22:29
alez mniamniusne ci to ciasto wyszlo!!!!!!!!!!!!!
Pozdrawiam :)
-
2009/08/28 16:48:54
o mniam! takie drozdzowe z owocami i kruszonką to dla mnie baaajka :))
-
2009/08/28 17:41:05
Za czasów gdy mogłam jeść śliwki i drożdże był to mój ulubiony zestaw... MmmMMmm już czuję zapach tego ciasta.... Mniam mniam!
-
2009/08/28 19:31:59
Jakie piekne... I ta kruszonka :) Az slinka cieknie :))
-
2009/08/28 21:17:27
Majanko: dziękuję bardzo! i naprawdę przepysznie smakuje! :)
fiolka-fiolunka: proszę bardzo.. bierz ile chcesz, ale spiesz się ;)
polinqa: też lubię drożdżowe ze śliwkami.. ach, kto nie lubi? :) kruszonki zawsze robię więcej, bo zazwyczaj sporo znika przed położeniem na ciasto :)
grazyna1961.only: bardzo dziękuję! zrób koniecznie i koniecznie się pochwal rezultatem! :)
gosiab_3: haha, dziękuję ślicznie!
viridianka: ja ostatnio wpadłam w szał robienia ciasta drożdżowego z różnymi owocami.. no i ta kruszonka :P
dogsonx: oj.. jaka szkoda, że teraz nie możesz jeść tego zestawu.. mi drożdżowe ze śliwkami też smakuje najlepiej.. :) pozdrawiam!
majazteca: Dziękuję :) Och tak.. kruszonka! :)
-
2009/08/28 21:43:07
Drożdżowe ciasto, śliwki i kruszonka... to chyba najlepsze co tylko może być:) Piękne ciasto Ci wyszło:)
-
Gość: kasiab, 94.72.115.20*
2009/08/29 11:23:35
mam już przepis na kartce - składniki w kuchni - już się nie mogę doczekać chwil magii robienia ciasta :)))
ps. przecudne zdjęcia!
-
2009/08/29 13:31:11
alinkowyko: dziękuję :) też uważam, że to najlepsze co może być!
kasiab: Bardzo się cieszę, że postanowiłaś skorzystać z przepisu! :)Koniecznie daj znać jak wyszło! Życzę wspaniałych magicznych chwil z tym ciastem :)
-
Gość: Agata, apn-95-41-242-102.dynamic.gprs.plus.pl
2009/08/30 12:15:55
Witam. Nie piekę często ale chęć na drożdżówkę rodzinkę naszła więc nie miałam wyboru ;) Przepis jest prosty a ciasto przepysznie wygląda pachnie i smakuje więc w imieniu całej rodzinki DZIĘKUJĘ! Pozdrawiam Agata
-
2009/08/30 12:46:20
Agata: Witam serdecznie! Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał i ciasto wszystkim smakowało. Chyba niedługo u mnie będzie powtórka, bo jest naprawdę dobre :) Pozdrawiam Ciebie i całą rodzinę! :)
-
2009/08/30 22:01:08
piękna kruszonka:), ja też niedawno piekłam drożdżowe, ale muszę przyznać, że moje nie jest takie piękne, ale zawsze można zobaczyć je tutaj www.slodkadziurka.blogspot.com :))
-
2009/09/02 13:50:12
Wygląda na puchatą bardzo :) Też dzisiaj upiekłam drożdżowe ciacho ze śliwkamiz abrdzo podobnego przepisu :) Pozdrawiam
-
2009/09/03 11:44:57
Na takie ciasto właśnie teraz miałabym ochotę:) Pysznie wygląda:)
-
2009/09/04 13:00:38
gat.ka: Dziękuję :) Twoje ciasto również wygląda bardzo smakowicie!
gnamgnam: Oj tak, było to bardzo miękki i puchate ciasto. Pozdrawiam również! :)
Atinko: Dziękuję! i powiem Ci, że ja też na takie ciasto miałabym teraz ochotę.. chyba w weekend będę miała kolejną przygodę z drożdżami :)
-
2009/09/10 08:39:04
najbardziej z drożdżowego ciasta lubię kruszonkę (:
-
Gość: marta, ckm219.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/09/12 17:29:45
ciasto pycha! :) tylko piekłam je znacznie dłużej :)
-
2009/09/26 19:56:09
na kubku powinien być raczej napis: be careful - niebezpiecznie wciąga :) takiego ciacha nie da się zjeśc mało...
pozdrawiam
-
Gość: , aedn42.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/10/09 10:09:49
pycha już piekłam 3 raz pycha
-
2009/10/12 23:00:34
Moja mama piecze bardzo podobne ciacho :) jest przepyszne, a każdy walczy, żeby dostać kawałek z największą ilością kruszonki :)

PS. Niedawno założyłam swojego pierwszego kulinarnego bloga :) będzie mi miło, jeśli wpadniesz w wolnej chwili w odwiedziny :) pozdrawiam!
-
Gość: ewka, bxq254.internetdsl.tpnet.pl
2009/11/06 15:52:18
dodalam do ulubionych-nic dodac nic ujac.Na pewno przepyszne jak upiecze to sie pochwale.
-
2009/12/24 06:55:48
Radosnych, pogodnych i magicznych Świąt!
-
2009/12/24 10:21:27
Wspaniałych, wesołych , pełnych ciepła Świąt !:))
-
2009/12/31 16:20:38
Justynko, zyczę Ci wspaniałego, szczęśliwego Nowego Roku!
Wróc do nas...
Pozdrówki:)
-
Gość: jula pizze umiem, chello087206101229.chello.pl
2010/01/22 19:07:05
moja mama robi
-
Gość: , 77-254-35-163.adsl.inetia.pl
2010/01/28 18:43:55
dobry przepis do szkoły
-
Gość: , afiq85.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/02/24 16:06:14
potrzebowałam tego do szkoły!i pani uratowała mi życie!!!:)
-
Gość: domik, abuz218.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/03/08 19:27:33
to co poprzedni komętarz
-
Gość: , adik62.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/03/14 09:35:45
dziekuje za taki przepis przydal sie mi do szkoly jeszcze raz dziekuje.
-
Gość: Max75, 94-240-13-205.lukman.pl
2010/03/15 18:59:53
Dziękuje potrzebowałem do szkoły.
Ratuje pani innym życie:)
-
2010/03/18 17:50:04
Jak ja kocham takie ciasta, wspaniale Ci wyszło, wygląda przepysznie.... :)
-
Gość: , v05-15.opera-mini.net
2010/03/22 14:26:29
hgbhbhkhyjbjbgvbjvytkjcurnbv
-
Gość: Ciastożerka, chello089074161169.chello.pl
2010/04/08 19:23:55
Pysznie wygląda ale Polski się kłania...Przepisy pisze sie w 2 os. w tr. rozkazującym .;/
-
2010/04/17 13:21:30
Mmm... Właśnie wpisałam sobie Twój przepis do ksiażki kucharskiej :) Będę dzis piekła :) Wyglada przepyyyysznie :D Mam nadzieje, że w smaku tez bedzie cuuudne :D Już je zjadam oczami :D Pozdrawiam i dziękuje :)
-
Gość: , abvl156.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/04/20 16:23:18
hmmmm.na fotografiach wygląda smacznie.Jak na fotografiach wygląda smacznie to pewnie w rzeczywistości tak smakuje.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!
-
Gość: Maelen, 77-253-143-16.adsl.inetia.pl
2010/05/02 13:53:14
przepis jest faktycznie fantastyczny, ale poniewaz ja nie lubie kandyzowanych owocow, zastapilam skorke pomaranczowa opakowaniem budyniu waniliowego. Moje ciasto bylo waniliowo-sliwkowe, i juz wcale nie potrzebowalam dawac wiecej maki przy wyrabianu.
-
2010/07/22 13:23:06
Przepis faktycznie rewelacyjny. Placek wyszedl mieciutki ( kupne sa twarde ) Musze sie przyznac ze placek drozdzowy pieklam po raz pierwszy w zyciu i bardzo sie obawialam czy mi wyjdzie . Jest rewelka. Bardzo polecam - sam przepis opisany bardzo czytelnie.
Jeszcze raz dziekuje.
P.S. Owoce pokroilam w paski tak jak zalecalas - musze przyznac ze placek zyskal na wygladzie,urosl rownomiernie bez zapadnietych dołów .
-
2010/07/29 14:50:05
Moja drożdżówka właśnie siedzi w piekarniku. Wynik pewnie za niecałą godzinę....
-
2010/07/29 16:25:45
Boska!

Dzieć mi się zajada aż się uszy trzęsą.
-
2010/08/07 12:48:36
rewelacja to malo powiedziane :) pychota , najlepszy placek drozdzowy jaki jadłam , suuuuper przepis / tez dałam wiecej mąki / nawet bez lukru z sama posypką - palce lizac :)
-
Gość: aszis, azm172.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/11 12:44:05
Wczoraj wypatrzyłam ten przepis i od razu uruchomiłam moce. Wyszło pysznie, jestem dumna z siebie bo to moje pierwsze ciasto drożdżowe. Ale gdyby nie to, że przepis jest świetny i napisanem jest kok po kroku to nie było by pewnie tak pysznie.
Dziękuję i polecam.
-
Gość: lolek,montreal, modemcable135.253-178-173.mc.videotron.ca
2010/08/27 04:41:30
jak tu jedna pani pisze,ze jest dumna z siebie ,ze jej ciasto dobrze wyszlo,no i ten przepis byl dobrze napisany krok po kroku. ,,,spotykaja sie 2 przyjaciolki, i jak to bywa ciekawe sa co slychac. Jedna mowi,, wyszlam za maz i nie zaluje tego kroku, a druga na to. a ja nie wyszlam i tez tego kroku nie zaluje. SMACZNEGO zycze wszystkim milosnikom "zarcia"
-
Gość: , public39686.xdsl.centertel.pl
2010/08/27 08:44:51
Właśnie upiekłam,wyszło rewelacyjnie!!!
-
Gość: Iza, bsz50.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/03 13:59:33
robiłam go już kilka razy... PYCHOTKA. super przepis zawsze wychodzi. pozdrawiam
-
Gość: anetka, 89.100.2.1*
2010/09/28 13:34:14
normalnie nie zostawiam komentarzy, ale teraz musze- ciasto rewelka!! puszyste delikatne, idealne. nie sadzilam ze ja cos takiego potrafie zrobic!! dzieki wielkie. aha zrobilam bez sliwek. buzka
-
Gość: , host63-181.tvk.torun.pl
2010/09/29 16:35:25
Upiekłam, baaardzo smaczne!
-
Gość: Asbaria, public49594.xdsl.centertel.pl
2010/10/02 15:13:44
Zaraz go będę piekła ;)
-
Gość: Asbaria, public49594.xdsl.centertel.pl
2010/10/02 17:59:35
No i upiekłam :D Jest przepyszne, takie jak lubię, mięciutkie i puszyste. Super przepis. Polecam :)
-
Gość: , cpc2-ches1-0-0-cust987.9-1.cable.virginmedia.com
2010/10/24 19:15:23
Nawet mi zaczyn z drożdzy i mleka nie wyrósł. Czekałam ponad godzinę, wszystko poszło do kosza.
-
Gość: Asbaria, public52640.xdsl.centertel.pl
2010/10/30 11:57:11
No to masz pecha. Wszystkim wyszło tylko nie Tobie. Musiałaś zrobić coś źle. Spróbuj zrobić dokładnie według przepisu. MUSI WYJŚĆ
-
Gość: , cpc1-gill14-2-0-cust429.basl.cable.virginmedia.com
2010/11/12 14:40:11
Pieklam pierwszy raz w zyciu placek drozdzowy i to wlasnie z tego przepisu,wyszedl poprostu boski mmmm palce lizac
-
Gość: , aagr53.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/02/16 17:00:29
Rewelacyjny przepis, ciasto mi wyszło super, choć drożdżowe piekłam pierwszy raz w życiu, gorąco polecam i dzękuje.
-
Gość: curly, 095160109141.warszawa.vectranet.pl
2011/02/25 19:59:26
Rewelacja ;) to moje pierwsze ciasto drożdżowe i wyszło!!! użyłam mrożonych śliwek Hortexu i wyszło pyszne ;)
-
Gość: , 213-238-112-205.adsl.inetia.pl
2011/03/03 17:25:58
ciasto było wspaniałe
-
Gość: , host-89-228-62-73.elk.mm.pl
2011/03/07 17:50:40
to bardzo dobry przepis....ale twoja tanie komentarze np:. ,,Ja wole się upewnić i rad...''
tak jak widzisz wystarczyło wpisać orginał i nie pisać własnych uwag chyba że będą sprawdzone akurat u ciebie nie są upiekłam 2 ciasta takie jeden ze twoimi radami a jeden bez twoich rad i jak chyba się już domyślasz to te bez twoich rad było lepsze na twoim miejscu usunełambym tą kłamliwą strone bo pewnie inne przepisy z twoimi radami są złe pozdrawiam Krytyk z Poznania
-
Gość: agu , 77-254-190-47.adsl.inetia.pl
2011/04/06 19:53:32
przepis pisze się w l.poj os.3 tryb rozkazujący ! mama cię nie nauczyła :D
-
Gość: Kasia G, 082139024189.oswiecim.vectranet.pl
2011/07/11 23:28:38
Ciasto wyszło rewelacyjnie!!!Przepis jest po prostu boski. Też się bałam, bo to moje 1 drożdżowe ciasto, ale udało się w 100 %. Trochę się martwiłam, że drożdże mi źle wyrosły, bo były takie lejące, ale wyszło ok, czyli po prostu tak miało być. Polecam wszystkim
-
Gość: zosia, cpc2-gill1-0-0-cust71.basl.cable.virginmedia.com
2011/07/14 17:45:26
ja postanowilam pojsc na skroty i wrzucilam wszystko do maszyny do chleba, robi sie ale ciasto nie jste gladkie tylko takie grudkowate???moglam robic w sumie normalnie...no cos zobaczymy co z tego wyjdzie....na Twoich zdjeciach wyglada pycha!!!!
-
Gość: curly, 095160109141.warszawa.vectranet.pl
2011/07/15 13:40:42
Zosia, mozesz robic recznie. Ciasto lekko miesza sie lyzka i wszystko pieknie sie laczy. Robie je juz 4 raz i nie szukam innego przepisu. Zawsze wychodzi ;) Raz zrobilam z drozdzy suchych i nie bylo tak smaczne, jak z naturalnych. Teraz juz tylko naturalne drozdze i wychodzi przepyszne! Jeszcze raz dziekuje za ten przepis ;)
-
Gość: zosia, cpc2-gill1-0-0-cust71.basl.cable.virginmedia.com
2011/07/15 13:56:07
masz racje curly nastepnym razem zrobie recznie, bo wyszlo ale troche suche.....ale i tak dobre.....dzieki bardzo.x
-
Gość: Malwina, cpc5-croy13-0-0-cust93.croy.cable.virginmedia.com
2011/07/30 22:03:24
mialam przygode piekac to ciasto ....caisto z forma i pieknie ulozonymi sliwkami spadlo mi na podloge..oczywiscie do gory nogam,i pozbieralam wszystko..podloga byla myta kilka minut wczesniej...wrzucilam do formy posypalam kruszonka i upieklam ...wyszlo pyszne ..wyglada jak by bomba w nim wybuchla ale smak jest ok :))))) przepis warty zachowania :)))))
-
Gość: , 89-73-79-90.dynamic.chello.pl
2011/08/20 10:27:09
MI NIE WYSZŁO, ROSŁO DOPIERO 30 MIN PO WSADZENIU DO PIEKARNIKA, TROCHE TAKA PIZZA Z OWOCAMI, NIE POLECAM
-
Gość: ania, dia81.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/08/20 15:35:53
a mi wyszło-suuuuuper naprawdę i wcale nie jest trudne, a rosło na parapecie na słoneczku aż byłam zaskoczona że tak ładnie wyrosło a jak smakowało tylko następnym razem zrobi,e więcej kruszonki,dzięki za przepis.
-
Gość: Gość22, 184.225.224.91.static.amelek.eu
2011/08/25 11:45:01
Nie rozumiem dlaczego wszyscy piszecie w przepisach cukier WANILIOWY. Nie ma czegoś takiego ! Spójrzcie na torebkę a zobaczycie, że nie ma to nic wspólnego z wanilią :) Jest to cukier wanilinowy i nie zawiera ani grama wanilii :)
-
Gość: bambi, aesu23.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/08/29 19:27:27
Pycha ciasto!!!Przepis dobrze podany,łatwe do zrobienia i wyszło bardzo dobre.Polecam i dziękuję:)
-
Gość: , 89-77-9-43.dynamic.chello.pl
2011/09/05 20:38:09
Dziękuję za wspaniały przepis, ciasto się udało, a była to pierwsze ciasto drożdżowe w moim wykonaniu.
-
Gość: Dagmara, 194-247-62-106.galatea.pl
2011/09/05 21:02:41
Robiło się prosto i przyjemnie, teraz siedzi w piekarniku :) jestem ciekawa jak wyjdzie
-
Gość: Dagmara, 194-247-62-106.galatea.pl
2011/09/05 22:01:58
aaa... boskie!!! mimo, iz gorące to już nie ma 1/4 blachy :)
-
Gość: , ip-62-121-148-54.ceti.pl
2011/09/09 17:19:40
wysmienite
-
Gość: Joasia, c155-55.icpnet.pl
2011/09/11 20:11:34
bezkonkurencyjne ciasto! łatwe do zrobienia i przepyszne :) dziękujemy za przepis :)
-
Gość: beata, aehy128.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/09/13 16:58:07
Ciasto rewelacyjne i faktycznie nie wyschnięte na wiór! Moja mama robi zawsze takie tradycyjne - przepis mojej babci ale wszyscy zgodnie stwierdzili że to jest o niebo lepsze!!!Zrobiłam ze śliwkami, jeżynami i malinami - po prostu odlot!
Będę je regularnie robić!
-
Gość: kulcu, pc9-246.btk.net.pl
2011/09/15 23:40:42
Witam,

czy można to ciasto wyrabiać w maszynie do chleba, czy lepiej ręcznie?
-
2011/09/16 13:15:49
kulcu: Ze względu na fakt, że to ciasto naprawdę nie wymaga użycia miksera/maszyny (chyba, że do utarcia żółtek z cukrem), wydaje mi się, że lepiej zrobić ręcznie. Wszak jest to tylko kwestia wymieszania wszystkiego razem.

Dziękuję wszystkim za bardzo miłe komentarze. Bardzo się cieszę, że ciasto wychodzi jak należy i smakuje :)
-
Gość: MERY, user-31-175-95-10.play-internet.pl
2011/09/18 22:24:27
SUPER MI WYSZLO PRZEPIS JEST GENIALNY TAKIE PUSZYSTE TO CIACHO HMMM PYCHOTKA
-
Gość: , host-87-101-26-219.proxnet.pl
2011/09/23 10:33:58
Ciasto wygląda naprawdę apetycznie i jeszcze dziś spróbuję je upiec :)
-
Gość: Kacpersky, host123in72.infocoig.pl
2012/03/06 17:10:14
Dzięki za pomoc w odrabianiu lekcji w zadaniu: Napisz przepis ciasta pokazanego na rysunku ;D
-
Gość: , host-78-144-151-248.as13285.net
2012/03/06 17:23:35
zrobilam dokladnie jak pani doradzila, ciasto super
-
Gość: , afmm4.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/15 21:24:12
Dzięki za pomoc w odrabianiu lekcji w zadaniu: Napisz przepis ciasta pokazanego na rysunku ;D
-
Gość: , afmm4.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/15 21:25:39
na dzika dobre ciasto
-
Gość: lowicznka, host-89-231-170-61.dynamic.mm.pl
2012/04/03 14:52:52
ciasto super wyszlo! dzieki!
-
Gość: wolmo, 178235210056.warszawa.vectranet.pl
2012/05/19 11:08:42
Właśnie przymierzam się do zrobienia tego ciacha :) jednak zaniepokoiło mnie stwierdzenie: "Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy" Nie wystarczy wyłożyć formy papierem?
-
2012/05/19 12:09:38
wolmo: Jeśli formę najpierw wysmarujesz tłuszczem, niekoniecznie masłem, to papier się do niej przyklei i będzie Ci po prostu łatwiej. Ale oczywiście wysmarowanie tłuszczem nie jest obowiązkowe. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku!
-
Gość: wolmo, 178235210056.warszawa.vectranet.pl
2012/05/19 15:50:15
Wyszło pyszne dziekuję :)
-
Gość: Sylwia, exd47.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/22 09:47:39
To ciasto jest pyszne : )
bardzo smakuje zarówno mnie jak i mojej rodzinie oraz znajomym ; )
zdecydowanie polecam i dziękuję za przepis : ))
-
2012/05/24 13:50:22
co do smarowania formy - ja raczej nie smaruję przed wyłożeniem papieru, jak dla mnie szkoda masła czy margaryny. Jeśli już smaruję, to wtedy, kiedy nie wykładam papieru.

Można w zastępstwie dać łyżkę oleju na dno, na to położyć papier. Tez nie będzie się przesuwało.

-
Gość: , 213.172.178.20*
2012/06/12 13:39:28
Ja właśnie biorę się za zrobienie ciacha z truskawkmi. Kruszonka juz twardnieje w zamrazalniku , cisto rosnie , truskaweczki juz czekaaja :0 dzisiaj mecz polska - rosja.
Mam nadzieje, że wyjdzie pyszne i bedziemy sie objadać podczas kibicowania ; ]
-
Gość: sabusia, 178.252.50.136.internetia.net.pl
2012/08/24 10:10:55
dziękuję!!!!pierwszy raz piekłam ciasto drożdżowe i odrazu tak super wyszło!!PYCHA!!!
-
Gość: Zdzisiek, 91-233-113-160.dg-net.pl
2012/08/26 14:59:29
Zrobiłam to ciasto z mamą. Wyszło bosko ! Miękkie ciasto i kruszonka. Dodałam łyżkę mąki do rozczynu i dwie do ciasta. Mmm, pycha.
-
Gość: mm, 46.238.231.1*
2012/10/05 20:56:35
Po raz pierwszy pieklam ciasto drozdzowe , bylo Super , rewelacja !! Dziekuje za przepis ! Dzisiaj moje dzieci juz pytaly czu jutro upieke drozdzowke ? Opinia dzieci, ktore zwykle sa szczere w swoich ocenach rowniez potwierdza, ze drozdzowka byla Boska :-)
-
2012/10/13 23:45:03
własnie ja upiekłam :D Jest przepyszna !! To moja 2 drożdżówka w życiu . Pierwsza była bardzo pracochłonna a wyszła niedobra. Ta jest świetna !! Robi się ja łatwo i szybciutko :D po prostu BOSKA !!
-
2013/01/10 13:03:39
robię to ciasto tak często, że już nawet nie muszę zaglądać do przepisu ;)

zawsze wychodzi
chociaż odrobinę zmodyfikowałam dodając więcej mleka (300 ml), jajek - 4 szt, mąki 3,5-4 szkl, to zawsze wychodzi
MUSI być z owocami, bo dzięki temu jest lepsze, bez owoców jakieś suche wychodzi
-
Gość: , public-gprs179505.centertel.pl
2013/03/03 22:55:28
Właśnie przed chwila polałam ciast lukrem. Przepis świetny, ja użyłam mrożonych borówek, które miałam jeszcze w zamrażarce i wyszło pyszne. Dzięki wielkie!;)
-
Gość: , host-4.aguspl.waw.pl
2013/03/09 12:48:54
zzz
-
2013/03/27 19:27:57
Takie prawdziwie domowe ciasto to jest coś co uwielbiam (a szczególnie kruszonka)
-
Gość: natalia, nat-192-168-22-0-rw2.maverick.com.pl
2013/08/05 10:12:47
Przepis naprawdę rewelacyjny. Najprostsze ciasto drożdżowe jakie robiłam i najpyszniejsze. Naprawdę nie ma potrzeby wyrabiania ciasta! :) A drożdżówka dobra jeszcze na 3 dzień - wilgotna i aromatyczna. Polecam wszystkim którzy boją się ciast drożdżowych - to na pewno "wyjdzie" :)
Jedyne co to w piekarniku nagrzanym do 165st trzymałam nie 20-25 min a 45-50.
-
2013/08/05 10:16:50
natalia: Bardzo dziękuję za te miłe słowa! :) Wiele razy już wracałam do tego przepisu i pozostaje on moim ulubionym, bo prosty, szybki i otrzymuje się naprawdę smaczne ciasto! :) Co do piekarnika, to muszę chyba pododawać w przepisach informację, że długość pieczenia podawana jest dla piekarnika z termoobiegiem. Też niedawno przeniosłam się na piekarnik bez termoobiegu i musiałam ciasta trzymać dłużej niż podałam w przepisach na blogu.
-
Gość: aska, host-62-141-193-81.swidnica.mm.pl
2013/08/13 17:41:15
ciasto wyszło extra , nawet bez dodatków zapachowych :)
-
Gość: aska, host-62-141-193-81.swidnica.mm.pl
2013/08/13 17:43:32
to prawda, ciasto piekłam ponad 2 razy dłużej niż podane w przepisie ale bez termoobiegu bo bałam się,że mi nie wyrośnie :)
-
Gość: , 108-86-246-212.lightspeed.cicril.sbcglobal.net
2013/09/17 00:12:48
Ciasto wspaniale! Wlasnie znika z talerza :)
-
Gość: Ania27, cpe-98-14-82-59.nyc.res.rr.com
2013/09/30 16:49:21
To ile tego masla w koncu Bo 200 g to jest prawie cala kostka w przepisie natomiast jest 3/4 kostki a Ty piszesz ze jeszcze did alas 50g???
-
Gość: , host8925148233.waldex.3s.pl
2013/10/06 21:22:28
to najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadłam :)
-
Gość: kaktu, ip4da2b3a7.direct-adsl.nl
2014/03/22 20:49:39
moje pierwsze drozdzowe ciasto !! i wyszlo !! pycha, niestety dalam jablka bo nie mam sliwek , ale samo ciasto jest miekkie i delikatne i slicznie pachnie!! Robilam z drozdzy instatnt, dalam 2 paczuszki po 7g, pomieszalam je z cukrem, szklanka cieplego mleka i pol szklanki maki, odstawilam na 15min a potem wszystko jak z przepisu tyle ze zamiast 3 szkl dalam juz 2,5 maki :) polecam !!
Durszlak.pl