Blog > Komentarze do wpisu

drożdżowe ciasto z brzoskwiniami, budyniem i kruszonką

ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką

Przez bardzo długi czas nie lubiłam ciasta drożdżowego. Było to spowodowane tym, że po prostu kojarzyłam je z suchym i niczym nie wyróżniającym się plackiem, który aby był zjadliwy trzeba było posmarować grubą warstwą masła. Na szczęście jakiś czas temu zdanie zmieniłam, a to za sprawą odkrycia wielu innych wariacji tego wypieku, z wieloma różnymi dodatkami. Taką też wariacją jest to ciasto. Kusiło mnie odkąd zobaczyłam je na blogach wielu wielu osób biorących udział w Weekendowej Cukierni, której gospodynią była wtedy Alicja. Niestety wtedy nie mogłam się dołączyć, ale postanowiłam, że pomimo wszystko wykonam ten pysznie wyglądający wypiek. I tak też się stało:) Przepis jest bardzo łatwy do wykonania, a do tego bardzo bardzo bardzo bardzo bardzo (!) smaczne ciasto z niego powstaje! Polecam je wszystkim tym, którzy lubią połączenie budyniu z ciastem drożdżowym. No i ta kruszonka! :D

Przepis, z moimi małymi zmianami, wklejam od Alicji:

Składniki:

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej

  • 100 g mleka

  • 25 g cukru

  • 50 g masła

  • 20 g świeżych drożdży

  • 3 g soli

Nadzienie

  • 1 puszka brzoskwiń - ok. 850 g (potrzebne jest ok. 450 g owoców)

  • 1 budyń waniliowy (na 500 ml mleka)

  • 350 ml mleka

  • 8 łyżek soku z brzoskwiń (z puszki) - ja dałam ok. 10

Kruszonka

  • 75 g masła

  • 75 g brązowego cukru

  • 100 g mąki

  • szczypta soli

  • 50 g płatków migdałowych (ja miałam tylko 35 g, więc brakujące 15 g zastąpiłam mąką)

Wykonanie:

  1. Drożdże dodać do ciepłego (ale nie gorącego mleka) i wymieszać.

  2. Wszystkie składniki, oprócz soli, przełożyć do miski robota kuchennego i zagniatać na 1 biegu około 4 minuty.

  3. Dodać sól i mieszać jeszcze 5 minut na 2 biegu - ja po tych 9 minutach mieszania w mikserze wzięłam ciasto w swoje ręce i je dobrze zagniotłam, aby było gładkie.

  4. Ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 60 min.

  5. W tym czasie ugotować budyń waniliowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale przy użyciu tylko 350 ml mleka.

  6. Następnie dodać sok z brzoskwiń i dobrze wymieszać. Ostudzić (ja na czas studzenia przykryłam garnek przezroczystą folią, żeby nie powstał kożuch).

  7. Ciasto rozwałkować i przełożyć na wysmarowaną masłem prostokątną blachę.

  8. Na cieście rozsmarować przestudzony budyń i odstawić na 30 minut.

  9. W tym czasie przygotować kruszonkę, czyli wymieszać cukier z mąką i solą.

  10. Następnie dodać masło (w małych kawałkach) i rozdrabiać w palcach aż utworzy się kruszonka.

  11. Dodać płatki migdałowe i wymieszać.

  12. Połówki brzoskwiń przekroić na pół (lub mniejsze części) i rozłożyć równomiernie na budyniu.

  13. Całość posypać kruszonką.

  14. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 25-30 minut.

ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką
ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką
ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką

niedziela, 31 maja 2009, jstnk
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/05/31 15:17:55
prześliczne!
I jak mi miło ,że ciasto upieczone ,piękne i jeszcze smakuje
pozdrawiam
-
2009/05/31 16:45:42
taaaa kruszonka, wyglada pysznie:)
-
2009/06/01 10:49:26
Margot: :) Jeszcze raz dziękuję za wybranie tak smacznego ciasta :) Naprawdę pierwsza klasa:) Pozdrawiam!
iis: Oj tak, kruszonka... mmm.. :)
-
2009/06/01 14:42:58
Pysznie się prezentuje:) przypomniał mi się jego smak - pyszności:)
-
2009/06/02 10:24:23
Slicznie wygląda! Oj, jakie ono było pyyyszne !:)
-
2009/06/02 16:56:59
ja od zawsze uwielbiam drożdzówke.
Uwielbiam ciasta z budyniem
-
2009/06/09 00:58:01
To ciasto wygląd prześlicznie...a ta kruszonka...mniam:)
-
2009/06/09 11:37:20
Atinko: Dziękuję bardzo.. Mi też się właśnie przypomniał jego smak.. Mmmm..
Majanko: Oj było pyszne, było...:)
emma: A ja drożdżówkę uwielbiam od niedawna. Ciasta z budyniem zresztą też dopiero niedawno pokochałam. Pozdrawiam!
ewena Dziękuję ślicznie! Oj tak, kruszonkę to ja też uwielbiam! :)
-
2009/06/09 19:45:19
Zapraszam na mój nowy blog, będzie mi bardzo miło gościć Cię Jstnk:)
cioccolatogatto.blox.pl/html
-
2009/07/10 21:06:43
łoł, ciasto wygląda obłędnie, jeszcze ten dodatek budyniu. A uwielbiam robić wszelkie drożdżowe wypieki odkąd mam maszynę do pieczenia chleba. Jutro specjalnie wyskoczę po brzoskwinie, bo tylko one mi brakuję i piekę tą drożdżówke...
-
Gość: , 188.146.174.147.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2009/12/08 15:28:56
A DODAJE SIE JAKIES JAJKA CZY TO MOZE WERSJA BEZJAJECZNA???
-
Gość: , 78-105-162-157.zone3.bethere.co.uk
2011/10/29 19:42:41
czy mozna dac suche drozdze?
-
Gość: moli, cpc2-pete9-2-0-cust39.4-4.cable.virginm.net
2014/01/20 15:58:02
witam,a piecyk nastawiiasz na ternoobieg czy gora dół,i jakie wymiary brytwanki ,przepisy sa niedkładne!

Durszlak.pl