Blog > Komentarze do wpisu

bułki na jogurcie

 bułki na jogurcie

Dawno nie piekłam żadnego pieczywa. W ogóle muszę przyznać, że rzadko kiedy niestety piekę cokolwiek z drożdżami (o zakwasie nawet nie wspominając). A szkoda. Wielka szkoda.. Na reaktywację mojej przygody z bułkami wybrałam sprawdzony i pokochany chyba przez wszystkich kulinarnych blogowiczów, a rozpropagowany przez Atinkę przepis na bułki na jogurcie (ja sposób wykonania podpatrzyłam u Dorotus). Na ich temat napiszę tylko tyle - POLECAM!!!

Składniki (na około 12 bułek):

  • 500 g mąki

  • 1 łyżka cukru

  • 1 1/2 łyżeczki soli

  • 7 g drożdży instant

  • 200 g jogurtu naturalnego

  • 120 g mleka

  • 1 jajko (plus dodatkowo do posmarowania wierzchu)

  • 60 g masła

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść (można użyć miksera).

  2. Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.

  3. Następnie wyrośnięte już ciasto wyłożyć na blat (w razie potrzeby delikatnie podsypać mąką), podzielić na 12 równych kawałków, z których uformować bułki.

  4. Gotowe bułki kłaść na blaszce oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut.

  5. Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem (można również posypać sezamem/makiem).

  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 - 25 minut (ja piekłam tylko ok. 15 minut - to znów mój szalony piekarnik).

  7. Po wyjęciu z pieca studzić na kratce.

 bułki na jogurcie

bułki na jogurcie

bułki na jogurcie

niedziela, 05 kwietnia 2009, jstnk
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/04/05 22:28:08
piękne bułeczki Ci wyszły :-), też je piekłam , pyszne są
-
2009/04/05 22:38:48
Znam ich smak, są wspaniałe :)
-
2009/04/06 04:52:27
Cieszę się, ze dotarły i do Ciebie;) To prawda są pyszne i warte upieczenia:)
-
2009/04/06 06:48:20
Piekniusie :) i choć to nie ta bajka, to mi sie tak jakoś Pyza na polskich dróżkach przypomniała :)
-
2009/04/06 08:49:20
Justynko, jak pięknie wyglądają u Ciebie ! :)) Prawda,ze pyszne? Tez je robiłam :)) Pozdrawiam ciepło :)
-
2009/04/06 11:41:17
oj czemu, czemu ja sie nie bardzo lubie z drozdzami, zwlaszcza w wersji instant?! zewszad kusicie pysznym domowym pieczywkiem... Twoje buleczki wygladaja na takie pulchniutkie, jak lubie!
-
2009/04/07 11:28:46
Tez robiłam pyszne są. :) Pięknie się prezentują! :)

Pozdrawiam!
-
2009/04/08 22:06:37
To niemożliwe, żeby bułeczki tak cudownie wyglądały! ;-) Ten miąższ... idealny! po prostu idealny! :)
-
2009/04/10 19:56:33
ewa-r: Dziękuję dziękuję :) Tak jak pisałam, mało kto ich chyba nie piekł i każdy zadowolony z rezultatu :D
anra1: Są baaaardzo smaczne, zgadzam się!:)
atinko: Na całe szczęście dotarły i do mnie, szkoda tylko, że tak późno;)
kuchnia-monsai : Haha, no skojarzenie całkiem trafne ;)
Majanko: Bardzo dziękuję! Pyszne są, o tak! Pozdrawiam również bardzo ciepło!
cuda.wianki: A ja Ci powiem, że ja właśnie ze świeżymi drożdżami mam zazwyczaj więcej problemów..Te bułeczki są naprawdę łatwe do zrobienia, więc może spróbuj zagadać z tymi instant jeszcze raz??;)
notme: Tak, są bardzo dobre, takie delikatne i miękkie.. Hmmm.. szkoda,że już ich nie ma..:(
malgorzata.dz: Bardzo bardzo dziękuję! Muszę się przyznać, że też byłam bardzo dumna z tego miąższu ;) Nie spodziewałam się, że coś takiego umiem stworzyć :P Pozdrawiam!
-
2009/04/24 21:05:05
Apetyczne, wręcz chce się po nie sięgnąć:)
Durszlak.pl