Blog > Komentarze do wpisu
ciasto cynamonowe z jabłkamiBardzo bardzo dawno nie było nowej notki, za co wszystkich przepraszam. Na swoje wytłumaczenie mogę powiedzieć, że aktualnie przebywam w Hiszpanii, więc nie posiadam swoich przyrządów kuchennych, a po drugie tym, że zapomniałam wziąć swojego aparatu. Dopiero niedawno odkryłam, że moja współlokatorka ma świetny aparat i od razu wypróbowałam jego możliwości. A teraz o cieście! Ciasto jest banalnie proste i bardzo smaczne. Wilgotne, aromatyczne i z mało widzialną niespodzianką w formie orzechów włoskich w środku. Ponadto uwielbiam cynamon, a jego połączenie z jabłkiem uważam za jedną z najlepszych kombinacji smakowych na świecie. W oryginalnym przepisie (z Wielkiego Żarcia) ciasto zostało upieczone w podłużnej formie, ponieważ jednak posiadam aktualnie tylko i wyłącznie okrągłą silikonową formę na tartę, upiekłam swój placek z połowy przepisu. Składniki:
Oprócz orzechów można dodać również rodzynki (wcześniej namoczone, następnie wysuszone i obtoczone w mące).
sobota, 15 marca 2008, jstnk
TrackBack
Komentarze
jstnk
2008/03/16 13:25:05
Dziękuję Majanko! Naprawdę bardzo dobre to ciasto!
Przebywam aktualnie w Santiago de Compostela (płn-zach część Hiszpanii, w prowincji Galicja). Pogoda tu trochę się różni od tej kojarzonej zazwyczaj z gorącą Hiszpanią, ale nie narzekam:) Pozdrawiam!:) 2008/03/16 13:54:39
Tak pytalam, bo ja bylam w Barcelonie w 2005 roku i jak slysze o Hiszpanii to tęsknie za nią ... bardzo ...
usmiecham-sie
2008/03/16 16:22:37
Mmm... Wygląda na wiglotne,a ja takie lubię. I jeszcze z cynamonem...
evenka-arabeska
2008/03/18 02:23:15
Bardzo lubię to ciasto - jest takie wilgotne i ma wspaniały jabłkowo-orzechowo-cynamonowy smak :-)
P.S. Zapomniałaś o oleju w składnikach ;-) 2008/05/06 12:00:46
To pierwsze ciasto, które zrobiłam :)
Oprócz orzechów można dodać jeszcze pokruszone migdały. Ale ja czasem nie dodaję niczego, tylko jabłka i cynamon, jak nic nie mam innego pod ręką i też jest dobre. I nie posypuję cukrem pudrem, bo u mnie niektórzy nie za bardzo lubią takie słodkie ;) Poza tym, jak nie miałam blaszki, to zrobiłam to w foremkach do takich babeczek albo muffinek no i wyszły muffinki :) Tylko dodałam mniej jabłek, żeby się nie rozpadało. Z połowy przepisu wysżło mi 10 muffinek.
jstnk
2008/05/08 10:24:22
Usmiecham-sie: jest wilgotne i aromatyczne. Pewnie by Ci smakowało:)
Evenko: dziękuję. Olej już dodany;) E.milio: To też było jedno z moich pierwszych ciast. Zawsze lubiłam połączenia jabłka i cynamonu, a następnym razem dodam za Tobą także pokruszone migdały:) Pozdrawiam!
Gość: diotima79, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/02/13 12:25:45
Ciasto jest przepyszne. Jadłam ostatnio u mojej przyjaciółki i mam zamiar zrobić w najbliższy weekend. Moja przyjaciółka dodała migdały i to był bardzo dobry pomysł. Wymyśliłyśmy razem, że dobrze będzie je podać na ciepło z gałką lodów waniliowych. :)
Pozdrawiam. Proszę trzymać kciuki, żeby wyszło.
jstnk
2009/02/20 11:53:16
diotima79: i jak, wyszło? :) Dodanie migdałów to faktycznie dobry pomysł, następnym razem też to wypróbuję, a podanie z lodami waniliowymi.. pycha! Pozdrawiam!
Gość: , *.chello.pl
2009/10/17 13:39:01
Łatwe pyszne doskonałe nawet największe beztalencie cukiernicze je upiecze rewelacja
Gość: justkidding, *.acn.waw.pl
2010/06/04 23:08:18
Na przepis natknąłem się jakieś dwa tygodnie temu, dopiero dzisiaj była okazja upiec te ciasto... no i powiem że palce lizać :)
Dałem w sumie 3 łyżeczki cynamonu co wyszło na dobre, ale przesadziłem z kakao bo wydał mi się on za ciemny niż ten, który jest na zdjęciach, a o takim własnie myślałem. Następnym razem dam dwie garści orzechów i płaską łyżkę tego kakao. Dziękuję za przepis Pani Justyno ;) było pycha. Ps. jaki składnik zwiększyłby wilgotność tego ciasta?
Gość: , *.3s.pl
2010/11/12 22:02:21
Dziś upiekłam -całe zjedzone -pycha !!!jutro piekę następne ;-)
Gość: , *.dip.t-dialin.net
2011/08/15 20:39:53
Wlasnie zjadlam pierwsze 2 kawalki ciasta. Wyszlo bardzo smaczne, jednakze spodziewalam sie ciasta duzo bardziej mokrego. Nastepnym razem dam wiecej jablek (tym razem dalam 4 szt. Gravenstein). Jedyny minus to wlasnie mala wilgotnosc.
Gość: maga, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/06/05 18:20:22
Ach właśnie wrzuciłam do piekarnika. Mam 16 lat i uwielbiam piec. Mojemu bratu smakowało już surowe;)
Gość: , *.multi-play.net.pl
2014/01/26 01:00:44
brakuje do tej ilosci maki szklanki mąki ziemniaczanej, bo ciasto wychodzi za rzadkie z powodu malej ilosci mąki czyli 30 dkg...???
Gość: , *.multi-play.net.pl
2014/01/26 01:03:51
brakuje do tej ilosci maki szklanki mąki ziemniaczanej, bo ciasto wychodzi za rzadkie z powodu malej ilosci mąki czyli 30 dkg...??? !!!
Gość: camaro, *.cheeloo.net
2014/11/23 10:28:17
Dodałem jeszcze gruszkę i więcej cynamonu. Mimo tego, że robimy ciasto z połowy składników trzeba je piec ok. 1godziny, przynajmniej w keksówce. Ciasto pycha!
|
![]() |
Pozdrawiam, podziwiam i zazdroszcze;)
Majana